Czy kupić gramofon Unitra Fonica?
-
tomsoul
- Gramofon: Technics SL-BD2
Czy kupić gramofon Unitra Fonica?
Witam
Mam obecnie gramofon Technics SL-BD2. Jest niezły. Używałem go z przedwzmacniaczem Iskra 1 jak był podłączony do wzmacniacza Densen BEAT-100. Obecnie gram na wzmaku Audiolab 6000A który ma przedwzmacniacz gramofonowy i to niezły. Zastanawiam się bo chciałbym kupić jakiś polski gramofon np. od Unitry Fonica. Słyszałem o Danielach, Bernardach i Fryderykach. Ale nie wiem który szukać? Który jest najlepszy? I czy w ogóle jest sens? Czy może zostać przy technicsie?? Bo słyszałem opinie że polskie gramofony bywają kapryśne a że technicsy są ciężko do zdarcia.
Mam obecnie gramofon Technics SL-BD2. Jest niezły. Używałem go z przedwzmacniaczem Iskra 1 jak był podłączony do wzmacniacza Densen BEAT-100. Obecnie gram na wzmaku Audiolab 6000A który ma przedwzmacniacz gramofonowy i to niezły. Zastanawiam się bo chciałbym kupić jakiś polski gramofon np. od Unitry Fonica. Słyszałem o Danielach, Bernardach i Fryderykach. Ale nie wiem który szukać? Który jest najlepszy? I czy w ogóle jest sens? Czy może zostać przy technicsie?? Bo słyszałem opinie że polskie gramofony bywają kapryśne a że technicsy są ciężko do zdarcia.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
tomsoul
Re: Czy kupić gramofon Unitra Fonica?
U sorry chyba w złym dziale wstawiłem post powinno pójść do zakupów. Sorki...
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Spoko. Napisz do Wojtka - przeniesie. A może sam wcześniej zauważy i przeniesie.
A w kwestii gramofonu - kupić polski ze względu na sentyment, jak rozumiem? Bo innych względów za polskim - nie stwierdzono.
Określ budżet. I czemu nie używany dotychczas Technics...
A w kwestii gramofonu - kupić polski ze względu na sentyment, jak rozumiem? Bo innych względów za polskim - nie stwierdzono.
Określ budżet. I czemu nie używany dotychczas Technics...
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
-
witold
- Gramofon: Sony ps x60
Moim skromnym zdaniem warto, nie są szczytem zaawansowania technicznego ale nie są złe, odpowiednio zadbane odwdzięczą się długą i bezawaryjna pracą, sam posiadam jeszcze wersję bernarda pod nazwą Tsuba, mam go od nowości, i działa bez zarzutu, uważam że bije na głowę wiele tych plastikowych produktów innych firm, to że dotrwało ich wiele do naszych czasów dowodzi tego że są solidne, prostota konstrukcji działa na ich korzyść.
-
tomsoul
Chciałem kupić polski gramofon troche z sentymentu, troche bo chciałem mieć coś polskiego, sam nie mam zbyt dużego doświadczenia z polskim sprzętem z PRL-u. Moi rodzice mieli taki kombajn na taśmy szpulowe a mi w 1990 roku tata kupił magnetofon monofoniczny na kasety to był chyba radmor ale głowy nie dam sobie uciąć. A do technicsa nic nie mam, te stare technicsy wiem że są uważane za jedne z lepszych. M.in. didżeje sobie je chwalą ale to już inna bajka.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
tomsoul
Mój budżet to do 1200 zł. Słyszałem troche dobrego o fryderykach.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
- dale
To raczej w czasach "systemu słusznie minionego"... obecnie, moim zdaniem, jeśli chcesz z przyczyn sentymentalnych kupić takowy polski gramofon to szukaj Daniela albo Adama, oba mogą wymagać odświeżenia elektroniki (nowe kondensatory itp), regulacji i smarowania, ale wbrew temu co piszą niektórzy, nie wniosą zauważalnych degradacji dźwięku, ustawisz na nich też ostrzejsze szlify igieł.
- pavlos
Jeśli budżet ograniczony, to szkoda kasy, by wchodzić w polski sprzęt z epoki, a jeśli już, to musiałby to być dobrze zachowany egzemplarz i ze sprawdzonego źródła, a przede wszystkim na bieżąco serwisowany, jak napisał kolega dale. Bo inaczej ryzykujesz kasę. Szkoda. Lepiej daj Technicsa na przegląd, wyczyszczą, podsmarują i wyregulują, a za resztę dokup winyli. Albo coś do czyszczenia winyli, na początek wystarczy ręczna pralka Knosti czy Analogis.
A do ustawiania ostrzejszych szlifów potrzeba także regulacji kątów - VTA i azymutu. Mam Adama GS-420 (stan muzealno-sentymentalny) i takich regulacji brak. VTA od biedy można poprawiać grubszą matą czy podkładką pod wkładkę, ale tylko w jedną stronę. Bo w drugą - ani podnieść podstawy ramienia, ani opuścić talerza się nie da. Oryginalny headshell nie ma regulacji azymutu, trzeba nabyć taki z regulacją.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po ile teraz chodzą dobrze zrobione Adamy i Daniele?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
O przepraszam, ramię ma możliwość regulacji - wiem, bo mam i używam jej. Co do azymutu, to i tak zmieniłem gniazdo na SMA, więc główki z taką regulacją nie stanowią problemu. Co do reszty, zgoda. Jeśli ma być jeden gramofon, lepiej zostawić tego i dopieścić.
To zależy, kiedyś był w moich okolicach pasjonat, "robił" je na cacko i puszczał za ponad 2 tysiące, mi się udało po długim polowaniu - trafić Daniela - z papierami, od pierwszego właściciela za połowę tej kwoty. Adama - z plintą do remontu, elektroniką działająca poprawnie (dawca do obecnie używanej konstrukcji) trafiłem za ok 400 pln... więc loteria jest... ale zasadniczo kupa ofert jest śmiesznie droga, ludzie chyba nie chcą sprzedać...
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Szrot może się trafić i w zachodnich i w polskich, natomiast jakość i powtarzalność produkcji raczej jest po stronie zachodniej bo u nas to wtedy zawsze były braki materiałowe. Szwagier jak kupił polski set w czasach komuny to prosto ze sklepu wziął go do serwisu bo już z półki był uszkodzony.
Generalnie pomijając jakieś Emannuele u nas raczej nie było gramofonów odpowiadających najniższej zachodniej półce, to były zawsze trochę wyższe konstrukcje. Ale gdyby nie to Twoje t4p to nie ciągnęła by mnie taka zmian zupełnie.
Generalnie pomijając jakieś Emannuele u nas raczej nie było gramofonów odpowiadających najniższej zachodniej półce, to były zawsze trochę wyższe konstrukcje. Ale gdyby nie to Twoje t4p to nie ciągnęła by mnie taka zmian zupełnie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- pavlos