Yamaha crx-040 puszcza dyma

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
furgon

Yamaha crx-040 puszcza dyma

Post autor: furgon »

Witam
W sumie pytanie z tych, na które można odpowiedzieć: zepsuła mi się kryształowa kula, po prostu zanieś do jakiegoś machera i nie kombinuj. Ale postanowiłem zaryzykować i zapytać. Mam grajka w kuchni, yamaha crx-040. Od jakiegoś czasu po włączeniu i krótkiej chwili grania z wewnątrz wydobywa się smużka dymu :) Sprzęt budżetowy, więc pomyślałem, że zajrzę i może rzuci mi się coś w oko, choć nie wiem co. Spodziewałem się małego ogniska, a tu organoleptycznie nie za wiele stwierdziłem. Jedyna rzecz jaka rzuciła mi się w oczy to spuchnięty kondensator 10000uF 16v 85st C usytuowany przy regulatorze napięcia NJM7812FA. Miał ktoś z Was podobny problem, ktoś może grzebał już w tym ustrojstwie? Kondensator już zamówiłem, więc wymienię, tylko nie bardzo wiem czy to może być jego wina. A może jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Re: Yamaha crx-040 puszcza dyma

Post autor: Jozi »

Wymienisz, to się przekonasz czy on jest przyczyną dymienia i być może pozostałe elementy są w dobrym stanie i nie będzie trzeba ich wymieniać.
To póki co wróżenie z fusów.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650 ]
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Yamaha crx-040 puszcza dyma

Post autor: dale »

Jest to wysoce prawdopodobne - mi swego czasu wiekowy Rotel zadymił, jak nie przymierzając, komin w Watykanie. Też padły kondensatory.
ODPOWIEDZ