Sony ps-x60 pytanie o banalny problem z kalibracją i wyważeniem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
sylwesterwo

Sony ps-x60 pytanie o banalny problem z kalibracją i wyważeniem

Post autor: sylwesterwo »

Hej, po dłuższej przerwie zagościł u mnie ponownie Sony tym razem model ps-x60 (miałem kiedyś ps-x50 przez chwilę). Gramofon w stanie niemal idealnym, z oryginalnym sh 165, świecącą żarówką od strobo, dokupionym adapterem singli (których nie posiadam, ale bez dokupienia takowego nie śmial bym się tu pojawić;)) oraz dokupioną oryginalną matą. I w związku z matą mam pytanie: chciałem zweryfikować kalibrację wkładki według punktów pomiarowych na macie. Ale nie znajduję sposobu na opuszczenie windy bez uruchomienia napędu talerza:( Każde zatrzymanie silnika powoduje podniesienie windy. Oczywiście mogę "siłowo" windę docisnąć, ale coś czuję, że nie powinienem:( Jest jakiś patent na opuszczenie ramienia "na postoju"? Do zmierzenia nacisku również pasowało by opuścić ramię na wagę na talerzu, a jak dotąd robiłem to podkładając coś na plintę.
Denon dp-37f, AT-OC9XEN, Lehmannaudio Black Cube Statement, Pioneer A-40, Pioneer PD-50, Wiim Ultra, Fyne Audio f501
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Re: Sony ps-x60 pytanie o banalny problem z kalibracją i wyważeniem

Post autor: pavlos »

Na stronie 6. instrukcji znalazłem taki opis do czynności regulacji ramienia:
Zrzut ekranu 2026-08-04 010809.png
To chyba sposób na zatrzymanie talerza i jednoczesne zwolnienie windy ramienia.
- włącz zasilanie
- wciśnij START/STOP, talerz zacznie się obracać
- po kilku obrotach wyłącz zasilanie POWER, w tej samej chwili dłonią zatrzymaj talerz
- ale nie dotykaj przycisku START/STOP
- ramię powinno pozostać opuszczone na czas regulacji / ważenia

Spróbuj ;)

Instrukcję znalazłem tutaj: https://www.retronik.fr/DOCUMENTS/Audio ... Manual.pdf
sylwesterwo

Re: Sony ps-x60 pytanie o banalny problem z kalibracją i wyważeniem

Post autor: sylwesterwo »

Działa! Jak zawsze forum niezawodne - dzięki Pavlos!
p.s. i do tego czynne całą dobę;)
Denon dp-37f, AT-OC9XEN, Lehmannaudio Black Cube Statement, Pioneer A-40, Pioneer PD-50, Wiim Ultra, Fyne Audio f501
ODPOWIEDZ