Dual 622 "sypie piachem"
- vinylrad
Dual 622 "sypie piachem"
Witam, chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów na forum. Nabyłem używany gramofon Dual 622. Sprzęt niemal w idealnym stanie, musiałem tylko zastąpić czymś słynny "steuerpimpel". I wszystko byłoby pięknie gdyby nie zniekształcenia wysokich tonów które odbierają przyjemność ze słuchania. Oczywiście przeprowadziłem wszystkie regulacje tj. antyskating, siła nacisku igły itd. Igła to zamiennik z wamatu, ale to chyba nie on jest winny bo na oryginalnej igle jest ten sam problem. Płyty nowe czy stare też nie robią rożnicy. Wkładka to Dual ULM 55 e (oryginalnie w tym gramofonie). Czy da się coś z tym piachem w wysokich tonach zrobić?
Może są jeszcze jakieś regulacje o których nie wiem?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Jakie płyty?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylrad
Re: Dual 622 "sypie piachem"
Sade Diamond Life tłoczenie CBS (te płyty z napisem Epic z Holandii) - używana
Ac/Dc Powerage - tłoczenie BIEM/GEMA (chyba) - nowa
Na obu płytach ten sam problem. Efekt trzeszczących sopranów nasila się gdy ramie zbliża się do środka płyty.
Ac/Dc Powerage - tłoczenie BIEM/GEMA (chyba) - nowa
Na obu płytach ten sam problem. Efekt trzeszczących sopranów nasila się gdy ramie zbliża się do środka płyty.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Jesteś pewien, że masz dobrze wyważone ramię? Na jakim nacisku jedziesz?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylrad
Najpierw ustawiłem nacisk na 0 i antyskating na 0, potem naprowadziłem ramię nad talerz, ustawiłem cueing w pozycji "ramię opuszczone" i wyważyłem ramię tak aby balansowało (korzystając z ciężarka z tyłu ramienia). Nacisk i antyskating ustawiłem na 1,5g, czyli tyle ile zaleca ortofon w danych technicznych.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Spróbuj zwiększyć nacisk do 2g.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylrad
Nie zedrę w ten sposób płyty, ani nie zniszczę igły? Wojtku mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób zwiększenie nacisku ma wpłynąć na zniekształcenia?
Zwiększenie nacisku do 2g zmieniło charakter zniekształceń. Jest ich jakby mniej, pojawiają się tylko przy najgłośniejszych dźwiękach ale są dużo wyraźniejsze. Każde "sz" "ssss" wyśpiewywane przez wokalistę brzmi jak trzeszczenie.
Zwiększenie nacisku do 2g zmieniło charakter zniekształceń. Jest ich jakby mniej, pojawiają się tylko przy najgłośniejszych dźwiękach ale są dużo wyraźniejsze. Każde "sz" "ssss" wyśpiewywane przez wokalistę brzmi jak trzeszczenie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Jasne. Ja zawsze doradzam ludziom by robili coś destrukcyjnego.vinylrad pisze:Nie zedrę w ten sposób płyty, ani nie zniszczę igły?
Jasne. A jak przy końcu płyty?vinylrad pisze:Zwiększenie nacisku do 2g zmieniło charakter zniekształceń. Jest ich jakby mniej, pojawiają się tylko przy najgłośniejszych dźwiękach ale są dużo wyraźniejsze.
Jaki zamiennik Wamata kupiłes? Ten tańszy czy droższy?
PS:
masz póki co tylko 2 płyty?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dual 622 "sypie piachem"
A może Ci najzwyczajniej "smaży" a nie sypie piachem
,czyli normalne zjawisko przy zużytych płytach.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Właśnie dlatego pytam czy kolega ma tylko 2 płyty
Choć jedna z nich jest nowa.
No i ewidentnie igła ma kłopoty z trackingiem... stąd bardziej zwalam winę na nią jednak.

No i ewidentnie igła ma kłopoty z trackingiem... stąd bardziej zwalam winę na nią jednak.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Reymont
Dual 622 "sypie piachem"
.Najpierw ustawiłem nacisk na 0 i antyskating na 0, potem naprowadziłem ramię nad talerz, ustawiłem cueing w pozycji "ramię opuszczone" i wyważyłem ramię tak aby balansowało (korzystając z ciężarka z tyłu ramienia).
Mi się coś nie podoba w tym opisie.
Wg mnie pierw naprowadza się ramię nad talerz, później robi się tą "lewitację" i dopiero nastawia się zero na ciężarku.
Później nastawia się nacisk 1,5g
Chyba, że w Dualach jest inaczej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 622 "sypie piachem"
Nie, nie jest inaczej. W Dualach także balansujemy ramię poza stopką.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylrad
1-wsze 2 utwory są ok, a potem coraz gorzej. Ostatnich 2 min. nagrania nie da się słuchać.A jak przy końcu płyty?
http://wamataudio.pl/igly/dual/igla-dual-dn-155-e.html - konkretnie tenJaki zamiennik Wamata kupiłes? Ten tańszy czy droższy?
Tak mam tylko te dwie płyty o których pisałem.masz póki co tylko 2 płyty?
Jedna z nich jest zupełnie nowa. Wątpię żeby zużyła się po jednym odsłuchu. Chociaż znając moje szczęście...A może Ci najzwyczajniej "smaży" a nie sypie piachem,czyli normalne zjawisko przy zużytych płytach.

To bez sensu... wtedy przy 1,5g na skali byłoby 0g w rzeczywistości. Ale mogę się mylić.Mi się coś nie podoba w tym opisie.
Wg mnie pierw naprowadza się ramię nad talerz, później robi się tą "lewitację" i dopiero nastawia się zero na ciężarku.
Później nastawia się nacisk 1,5g
Chyba, że w Dualach jest inaczej.
- krolix
To nie jest smażenie, z opisu wynika, że słychać sybilanty czyli raczej są, jak napisał Wojtek, kłopoty z trackingiem. Trzeba jeszcze powalczyć z ustawieniami, dobrze by było sprawdzić nacisk za pomocą wagi itd.
-
Dual 622 "sypie piachem"
Reymont Ci dobrze napisał. Przemyśl to chwilkę.
AS na zero. Ramię obok talerza i ustawiasz tzw lewitację, ustawiasz zero na skali i dopiero wtedy obracając ciężarkiem ustawiasz nacisk. Na końcu AS.
AS na zero. Ramię obok talerza i ustawiasz tzw lewitację, ustawiasz zero na skali i dopiero wtedy obracając ciężarkiem ustawiasz nacisk. Na końcu AS.