Nowa igła do Philips GP-400 - "cyka" z nowym eliptykiem

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tatadilera
Gramofon: Pioneer PL-600

Nowa igła do Philips GP-400 - "cyka" z nowym eliptykiem

Post autor: tatadilera »

Cześć,

Niedawno kupiłem na forum wkładkę Philips GP-400 mk2 z igłą sferyczną. Gra poprawnie, igła jest ok. Ale...

Postanowiłem kupić eliptyka. Padło na tego DCA-10121 z DaCapo za około 54 euro: https://www.dacapoaudio.com/2062-philip ... tylus.html
No i ona nie gra dobrze, przede wszystkim jest głośne cykanie na pewno nie wynikające z zabrudzenia płyt czy innych czynników bo mam kilka innych wkładek i z żadną tego nie ma. Włącznie z tą przy użyciu sferyka. Sam dźwięk raczej też nie jest dobry, na moje ucho słychać zniekształcenia.

Z moich obserwacji kąt samej igły jest dużo ostrzejszy od oryginału w związku z czym diament atakuje dużo ostrzej. Oprócz tego oryginał siedzi ciasno w body a tą można wsunąć i wysunąć bez wysiłku. Nie wylatuje ani nic ale być może to również problem.
Chwilę się pobawiłem i delikatnie usztywniłem to spasowanie papierkiem między igłą a body oraz zgodnie z poradą wyczytaną na Vinyl engine skleiłem je minimalną ilościa blue tack - tutaj rzeczywiście wszystko trzymało się już pewnie. Przynajmniej z zewnątrz. Nie pomogło.

Chyba będę reklamował tylko pytanie czy to jest jakiś znany problem? Czy ta konkretna igła nie pasuje do GP-400mk2? Jaką eliptyczną wziąć ewentualnie w zamian?

Dzięki,
Krzysiek

Wideo: https://www.youtube.com/watch?v=Dpth3xaV8oM
Załączniki
IMG_20260717_153931.jpg
Grundig Box 650 Professional, CA CXA60, CA 551p, Pioneer PL-600, CA 751BD, Allo Digione
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Nowa igła do Philips GP-400 - "cyka" z nowym eliptykiem

Post autor: Wojtek »

Podstawowy błąd - kupiłeś coś na oślep zamiast poczytać na forum :morda:
Raczej nikt już nie poleca igieł Black Diamond. Są lipne po całości, niezależnie od modelu. Szkoda kasy.

Jest potężny wątek o igłach do tej serii wkładek: viewtopic.php?f=48&t=10100
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tatadilera
Gramofon: Pioneer PL-600

Re: Nowa igła do Philips GP-400 - "cyka" z nowym eliptykiem

Post autor: tatadilera »

Przyznaję bez bicia, że ten wątek przekartkowałem ale wszystkich 36 stron z uwagą nie przeczytałem. Ta którą wybrałem przewijała się tam gdzieś dlatego ja wziąłem, chyba nie doczytałem akurat wpisów krytycznych :(
Grundig Box 650 Professional, CA CXA60, CA 551p, Pioneer PL-600, CA 751BD, Allo Digione
ODPOWIEDZ