Pomoc Ukrainie - temat zbiorczy

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Pomoc Ukrainie - temat zbiorczy

Post autor: MaciejT »

Matko i córko, Andrzej, Ty tak na poważnie?
amrowek pisze:
24 cze 2026, 12:25
odpalili sie nasi i już konflikt gotowy
wcale się nie dziwię. A jakby brygada bundeswehry otrzymała za patrona Heinricha Himmlera to byś się nie odpalił?
amrowek pisze:
Nawrocki mógł też zareagować inaczej
Nawrocki akurat czekał i dał czas Ukraińcom na cofnięcie tej haniebnej decyzji. Były próby nawiązania kontaktu, spotkań czy rozmów między prezydentami. Strona ukraińska miała się z nich regularnie wycofywać. To co, jak ci plują w twarz to szukasz zachmurzenia na horyzoncie?
amrowek pisze:
Ile razy Nawrocki pojechał na Wołyń, a tak święcie oburzony.
Też nigdy nie byłem i jestem oburzony. Będę tak długo, jak długo będą po lasach i studniach leżeć szczątki naszych rodaków. Ukraińcy nas tam nie proszą, i mają duży problem z wyrażeniem zgody na ekshumacje. I niespecjalne się dziwię.
amrowek pisze:
Wojtek Ukraina ma problem z przerobieniem swojej historii. U nas też było podobnie , tylko skala mniejsza.
No faktycznie tylko. Tyle że daliśmy radę, w sprawie Burego czy Ognia IPN prowadził śledztwa zakończone stosownymi podsumowaniami. Nikt ich oficjalnie w Polsce nie czci, żadna brygada Wojska Polskiego nie nosi jego imienia. A ruchy które się odwołują do nich są w kraju marginalne.
amrowek pisze:
Zełenski to może być taki Churchill naszych czasów i może podzielić jego los
Ja przewiduję inaczej. Zełenski przegra wojnę, i na długo zamknie Ukrainie furtkę do członkostwa w UE.
amrowek pisze:
Ale udało mi się przekazać
Brawo dla Ciebie. Mam tylko nadzieję że rodziny obdarowanych nie służą pod czarno czerwoną nomen omen banderą.
amrowek pisze:
Mig-ów nie dailiśmy bo nie dostaliśmy technologi dronowej.
Ciekawostka z tymi technologiami, nie? Migi UA chciała pod warunkiem przeprowadzenia przez nas ich gruntownej modernizacji. A były do wzięcia w zasadzie na już. A tak przyjdzie czekać nie wiadomo ile na duńskie f-16.
amrowek pisze:
chyba że na całej tej zadymie to my jako Polska wyszliśmy gorzej
No nie mam pewności. Nastroje w kraju się radykalizują. Myślę że poparcie społeczne dla dalszego pompowania tam kasy będzie maleć. I w zasadzie nie jest to dla mnie specjalne zaskoczenie. Z zainteresowaniem oglądam wystąpienia Leszka Milera, i przyznaję mu rację że tak długo jak Ukraina nie wyrzeknie się nacjonalistycznych, szowinistycznych i nie bójmy się tego głośno mówić: faszyzujących ciągotek, tak długo nie ma dla niej miejsca w UE (o NATO to nawet nie ma co wspominać, bo tam zdaje się drzwi już się zatrzasnęły).
amrowek pisze:
Józek , nie gorączkuj się
nie ma co relatywizować i bronić UPA jako takiej, Józek rację ma.
amrowek pisze:
wymachiwać szabelką potrafimy ale już kalkulować na zimno nie
zaraz zaraz bo się gubię. Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak? Oni z zimną krwią plują nam w twarz, a my żeby nie było że wymachujemy szabelką powinniśmy myśleć o kolejnym sprzęcie dla nich, dobrze rozumiem? Właśnie w Gdańsku mają dostać z UE pierwszą transzę niezłej pożyczki. Wiesz ile spłacą w przyszłości? Otóż nic. Pożyczkę ma spłacić Moskwa (już to widzę), a odsetki podatnik UE. Tak Andrzej, Ty się dorzucisz (być może chętnie), ale ja też będę musiał (niechętnie). Uważam że powinniśmy od teraz stanowczo reagować na bezczelne ukraińskie prowokacje, a swoją pomoc uzależniać od rozpoczęcia ekshumacji na Wołyniu. Ale nie takich jakie miały być co to już się niby UA na nie zgodziła. Pomordowanym ofiarom należy się godny pochówek, a na trumnach i nagrobkach informacja kto stoi za mordem odnalezionych ofiar.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
Zawsze można odbić piłeczkę i jest "Bury"(i nie tylko) Brygada Świętokrzyska. Jedyna różnica , że OUN-B planował czystkę etniczną.
Nie! Różnica jest taka, że o akcjach Burego IPN i inne instytucje państwowe wypowiadają się jako o zbrodniach wojennych i sam Bury nie jest gloryfikowany instytucjonalnie. Z innymi podobnymi zdarzeniami też podobnie się zachowano.
amrowek pisze:
Aha uważam że Zełenski to może być taki Churchill naszych czasów i może podzielić jego los.
Facet już się kreuje na zbawcę Europy i obrońce niewdzięcznej Polski - mówi to wprost w swoich przemówieniach, gloryfikując przy tym armię, na boku i drobnym drukiem wspominając ze otrzymują jakąś pomoc z zewnątrz, za którą płacą materialnie i krwią (jak znajdę, wrzucę link do oryginalnej wypowiedzi z ich oficjalnej strony).
Dlatego wybacz, ale nastroje niektórych osób są odrobinę chłodniejsze niż w chwili eskalacji napaści. Nie pomagają również zdarzenia z dnia codziennego i własnego otoczenia - ot kilka dni temu prawie na moich oczach samochód zabił na przejściu człowieka - tylko but został... samochód stał 200 m dalej. Okazało się że jechało nim dwóch Ukraińców i jeden Rosjanin, wszyscy pili w czasie jazdy. Ostro. Stwierdzili że jest to lepszy pomysł niż jazda do pracy.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Całkowicie sie zgadzam z moim imiennikiem. Tak jak pisalem wczesniej, przymknac kurek z pomoca ktora idzie od nas bezposrednio i tranzytem. UA odczuje to bardzo szybko. I twardo obstawac przy swoich racjach w sprawie Upa, Bandery i Wołynia. Nalezy jasno powiedziec stronie ukrainskiej ze bez spelnienia naszych postulatów wy cofujemy nasze poparcie dla ich czlonkowstwa czy nawet stowarzyszenia z UE. Myśle że to powinno ich troche otrzeźwic i dac do myslenia.
Natomiast nie jest to sprzeczne absolutnie z Twoja pomocą Andrzej. Masz prawo pomagac oczywiście.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

MaciejT pisze:
24 cze 2026, 14:18
Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak?
Facet jest w bardzo nieciekawej sytuacji, jest prezydentem do zakończenia wojny i jego dalsze losy są bardzo ściśle zależne od jej wyniku. Nie może sobie pozwolić na publiczne potępienie UPA, natomiast w Polsce, zadane ugrupowanie polityczne, w przyszłości, nie może poprzeć wstąpienia Ukrainy do Unii - w obecnej sytuacji, a potem ciężko będzie im to odkręcić.
To, w jaki sposób powinni zareagować, jak mogli, to ich problem i sprawa, to jakie są efekty tego - nasza decyzja, nasza sprawa i nasze prawo.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Czytam, czytam, jak to powinniśmy ograniczyć Ukrainie pomoc, przykręcić kurek... nie wchodzę w dyskusję, nikogo nie przekonam, zbyt dużo emocji, historycznych zaszłości i żali, skądinąd zrozumiałych, przez wielu kolegów tu przemawia.
Oczywiście zgadzam się, że decyzja Zełenskiego w spr. nazwy tej jednostki była błędna.
Ale nie popadajmy w skrajności i nie grajmy melodii kibola z pałacu, jego dyplomatołków i antyukraińskich nacjonalistów.
Za komentarz mam tylko dwa cytaty, polskiego dziennikarza i ruskiego polityka:

"Każdy, kto dzisiaj dokłada swoją cegiełkę do budowania muru nienawiści między Polakami i Ukraińcami, powinien wpisać to sobie do CV jako „wolontariat strategiczny dla Federacji Rosyjskiej. Zantagonizowanie Polaków i Ukraińców leży wyłącznie w interesie Kremla."

DMed.jpg

Na podsumowanie grafikę Tomka Lipińskiego.

TL.jpg

Z mojej strony EOT.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kinky pisze:
24 cze 2026, 15:35
Czytam, czytam, jak to powinniśmy ograniczyć Ukrainie pomoc, przykręcić kurek... nie wchodzę w dyskusję, nikogo nie przekonam, zbyt dużo emocji, historycznych zaszłości i żali, skądinąd zrozumiałych, przez wielu kolegów tu przemawia.
Oczywiście zgadzam się, że decyzja Zełenskiego w spr. nazwy tej jednostki była błędna.
Ale nie popadajmy w skrajności i nie grajmy melodii kibola z pałacu, jego dyplomatołków i antyukraińskich nacjonalistów.

"Każdy, kto dzisiaj dokłada swoją cegiełkę do budowania muru nienawiści między Polakami i Ukraińcami, powinien wpisać to sobie do CV jako „wolontariat strategiczny dla Federacji Rosyjskiej. Zantagonizowanie Polaków i Ukraińców leży wyłącznie w interesie Kremla."

DMed.jpg

TL.jpg

Z mojej strony EOT.
Tylko chciałem dodać, że akurat w radiowej dwójce leci Chopin. Łagodzi obyczaje. Polecam i zachęcam.
Awatar użytkownika
kinky

darkman pisze:
24 cze 2026, 15:39
Chopin
Zawsze :)
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
24 cze 2026, 15:35

DMed.jpg

TL.jpg

Z mojej strony EOT.
I tak i nie, Maćku. Można bylo nie reagowac oczywiscie. Tylko co dalej? Poczekac az nazwa imienia Bandery ulice, place, szkoly czy co tam jeszcze? Bedzie order Bandery? I w przyplywie milosci do Polski nadadzą go naszemu prezydentowi? To byloby ciekawe :mrgreen:
Brak reakcji jest poniekąd zgodą wiec...
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky

Mawis pisze:
24 cze 2026, 15:56
nie reagowac
Mawis pisze:
Brak reakcji
Maćku, serio? Wiem, że można było nie słyszeć, nie doczytać, nie mieć na ten temat informacji, ale można je znaleźć w ciągu kilku minut - jaka była reakcja polskiego rządu, MON, IPN i MSZ, włącznie z wezwaniem ambasadora Ukrainy na dywanik do MSZ.
Nie wspomnę już o rozmowie Tusk - Zełenski w Brukseli i innych nieformalnych rozmowach, o których nie wiemy i nie będziemy wiedzieć, bo na tym polega dojrzała dyplomacja między sojusznikami w wojnie przeciwko Rosji, a nie ośmieszające Polskę na arenie międzynarodowej wymachiwanie szabelką przez alfonsa.
Maciej, nie prowokuj, pisałem, że nie będę więcej komentował ;)

Upał, czas na zimny browar, żeby ochłodzić gorące głowy ;)
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
24 cze 2026, 17:10
Mawis pisze:
nie reagowac
Mawis pisze:
Brak reakcji
Maćku, serio? Wiem, że można było nie słyszeć, nie doczytać, nie mieć na ten temat informacji, ale można je znaleźć w ciągu kilku minut - jaka była reakcja polskiego rządu, MON, IPN i MSZ, włącznie z wezwaniem ambasadora Ukrainy na dywanik do MSZ.
Nie wspomnę już o rozmowie Tusk - Zełenski w Brukseli i innych nieformalnych rozmowach, o których nie wiemy i nie będziemy wiedzieć, bo na tym polega dojrzała dyplomacja między sojusznikami w wojnie przeciwko Rosji, a nie ośmieszające Polskę na arenie międzynarodowej wymachiwanie szabelką przez alfonsa.
Maciej, nie prowokuj, pisałem, że nie będę więcej komentował ;)

Upał, czas na zimny browar, żeby ochłodzić gorące głowy ;)
Maćku ależ ja to wiem. Ale tak jak mowisz sa reakcje formalne i nieformalne. Dlatego powinnisny dac UA jasno do zrozumienia ale nie w swietle reflektorow ze zmieniamy nasze postepowanie jako reakcja na ich dzialanie. I spokjnie dzialac i czekac co oni na to. I tyle.
A teraz czas na browar po koszeniu. Moze to pomoze Idze... ;)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
MaciejT

kinky pisze:
24 cze 2026, 17:10
wymachiwanie szabelką przez alfonsa.
wolę prezydenta alfonsa niż jak to określił L. Miler "banderowskiego pampersa".
Fajnie że powstają takie filmy, oby dotarły do możliwie szerokiego grona odbiorców u nas, na wschodzie i zachodzie:
https://x.com/coolfonpl/status/20697202 ... 45/video/1
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Mawis pisze:
ylko co dalej? Poczekac az nazwa imienia Bandery ulice, place, szkoly czy co tam jeszcze? Bedzie order Bandery?
Place i ulice są, nie wiem jak szkoły.
dale pisze:
24 cze 2026, 14:36
Facet jest w bardzo nieciekawej sytuacji, jest prezydentem do zakończenia wojny i jego dalsze losy są bardzo ściśle zależne od jej wyniku

Bardziej chodziło mi o to , że wygranie wojny może być końcem jego politycznej kariery. Przestępcy nie mają narodowości. Znaczy się Polak może? Podajesz jeden przykład (prawie czy na bo to jest jednak różnica ) , a w zestawieniu z całą ilością Ukraińców jak wypada ? Ile to procent? Jak to się ma w stosunku to innych narodowości zamieszkujących w Polsce.
MaciejT pisze:
Nawrocki akurat czekał i dał czas Ukraińcom na cofnięcie tej haniebnej decyzji. Były próby nawiązania kontaktu, spotkań czy rozmów między prezydentami. Strona ukraińska miała się z nich regularnie wycofywać. To co, jak ci plują w twarz to szukasz zachmurzenia na horyzoncie?
Byli przedstawiciele Ukrainy i rozmawiali . Wiemy tylko tyle i to ze Zełenski się nie wycofał (można sprawdzić kto przyjechał) . Nawrocki zagrał orderem i przegrał ośmieszył go Zełenski odsyłając inpostem (Nova Posta) . Jak by pomyślał wykorzystał by to że Ukraina chce wejść do UE i mógł by bredzić w tym swoim zwidzie tak jak to robi.
dale pisze:
24 cze 2026, 14:26
Nie! Różnica jest taka, że o akcjach Burego IPN i inne instytucje państwowe wypowiadają się jako o zbrodniach wojennych i sam Bury nie jest gloryfikowany instytucjonalnie. Z innymi podobnymi zdarzeniami też podobnie się zachowano.
Jednak Dudzie się udało i Brygadzie Świętokrzyskiej.
MaciejT pisze:
nie ma co relatywizować i bronić UPA jako takiej, Józek rację ma.
nie bronię , tylko zwracam uwagę , jak mało wiemy na temat historii Ukrainy i jak spłycamy temat. Operując na sloganach UPA , Wołyń , Bandera , OUN . Sprowadzamy historię do dwóch kolorów białego i czarnego. A niestety nie da się .

„Zamiast przestrzegania ustalonej taktyki, Organizacja [OUN-B] w ostatnich dniach otworzyła dla Ukraińców jeszcze jeden front – polski. Poszły w ruch siekiery i żagwie. Wyrąbuje się i wiesza całe polskie rodziny i wypala się polskie zabudowania. »Siekiernicy« wyrąbują i wieszają w haniebny sposób bezbronne kobiety i dzieci”.
Autor tych słów , może zdziwić.
MaciejT pisze:
Mam tylko nadzieję że rodziny obdarowanych nie służą pod czarno czerwoną nomen omen banderą.
Nie wiem nie pytam, nie pytają , a i głupio jak by się okazało że zginął.
MaciejT pisze:
Ciekawostka z tymi technologiami, nie?
dokładnie, tak jak w przypadku F16 , jaki to miał być niby offset , a ile go było?
MaciejT pisze:
Z zainteresowaniem oglądam wystąpienia Leszka Milera,
zacząłem się zastanawiać w jakiej drużynie gra...PZPR, SLD, Konfa czy może stara miłość nie rdzewieje i tęskno mu do towarzyszy.
MaciejT pisze:
Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak?
Tak , dokładnie ograł Nawrockiego jak dzieciaka, powinien mu przysłać grabki, szpadelek i wiaderko.
MaciejT pisze:
a my żeby nie było że wymachujemy szabelką powinniśmy myśleć o kolejnym sprzęcie dla nich, dobrze rozumiem?
Co zyskaliśmy oprócz orderu?
Masz rację pomordowanym należy się godny pochówek jak i pamięć...a nie zagrania nimi i licytowania.
Jak wygra rossja to ale niestety będziemy sobie mogli...pogadać.

ps
MaciejT
To jak to jest
https://www.facebook.com/reel/27166338406322744
w zależności co mi się opłaca?
Bo wtedy i kurek na wieży ma charakter. Jak nie wieje wiatr.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
kinky

MaciejT pisze:
24 cze 2026, 23:28
Miler
Od jakiegoś czasu dostał proruskiego, nacjonalistycznego i anty ukraińskiego pierdolca.
"Mężczyznę poznaje się po tym jak kończy".

Screenshot_20260625-035131~2.jpg

MaciejT pisze:
coolfonpl
Znany na X siewca antyeuropejskich, antyunijnych fejków i kłamstw, także w polityce krajowej, co mu wielokrotnie udowadniano. Zero wiarygodności.
Jego wpisy od dawna jawnie walą w Ukraińców w Polsce i w Ukrainę. Wrzucenie tego filmiku właśnie teraz ma na celu tylko i wyłącznie podsycanie nienawiści na tle narodowości. Dość podła i nikczemna postać.
Cóż... Opłacana przez Kreml wojna kognitywna według koncepcji Gierasimowa trwa w Polsce, jak widać, w najlepsze. Aż trudno uwierzyć, że tak wielu jej wciąż ulega.

https://x.com/i/status/2066075466411155465

Polecam konto Fiszera, bardzo ciekawe wpisy, komentarze, analizy. Głównie w tematach lotnictwa i ogólnie pojętej wojskowości, ale nie tylko.

Szczerze, Macieju, jestem zszokowany jeśli to są Twoje autorytety, miałem zupełnie inną opinię o Tobie.
Szkoda, że poszedłeś w tę stronę, ale to wolny kraj jest.
Jeszcze.
MaciejT pisze:
wolę prezydenta alfonsa
Nie wierzę, że to napisałeś...

Jak wyżej, rzecz gustu, ja z natury brzydzę się ćpunami, alfonsami, kibolami, złodziejami i kłamcami.
Intelektualnymi miernotami, grającymi na najniższych instynktach dla kilku wyborczych punkcików, wbrew długofalowym interesom własnego kraju i narodu.
Miernotami łaszącymi się do podstarzałego pedofila zza oceanu i tupiącymi nóżką wobec prezydenta kraju w stanie wojny z ruskimi, a chowającego się ze strachu przed Trumpem obrażającym polskich oficerów i żołnierzy.
Myślałem, że niżej niż prezydentura Dudy ten kraj nie może już upaść, ale wtedy suweren powiedział - potrzymaj mi piwo.
Niczego się nie uczymy na swoich błędach...
Awatar użytkownika
MaciejT

1 Nikt nie ma monopolu na rację.
2 Nawrocki na urząd został wybrany w demokratycznych wyborach i nie ma się co na to obrażać, ot uroki demokracji.
3 coolfonpl wrzucił film, który działa na wyobraźnię, a na Ukrainie (o ile zostanie obejrzany) i na zachodzie może pełnić rolę edukacyjną. Cenną i istotną. A to czy wrzucił go na ixa siewca antyunijnych fejków i kłamstw jest z punktu widzenia roli tego obrazu nieistotne.
kinky pisze:
25 cze 2026, 02:43
Szkoda, że poszedłeś w tę stronę
4 Każdy wybiera ścieżki zgodnie ze swoim sumieniem i rozumem, oczywiście w dyskusji nie ma się co obrażać, zresztą patrz punkt 1
kinky pisze:
25 cze 2026, 02:43
upiącymi nóżką wobec prezydenta kraju w stanie wojny z ruskimi
5 Można tak w nieskończoność. W mojej ocenie należało się to tupnięcie nogą i tyle. Kto inny może uważać że należało wyrazić ubolewanie.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

MaciejT pisze:
25 cze 2026, 08:39
3 coolfonpl wrzucił film, który działa na wyobraźnię, a na Ukrainie (o ile zostanie obejrzany) i na zachodzie może pełnić rolę edukacyjną. Cenną i istotną. A to czy wrzucił go na ixa siewca antyunijnych fejków i kłamstw jest z punktu widzenia roli tego obrazu nieistotne.
W kwestii formalnej, to nie da się tego oglądać bez deklaracji wieku i zalogowania na X. Nie mam pojęcia kto to culfon pol i o czym jest materiał. Może i dobrze. W konsekwencji co do zasięgu i zachodu nie byłbym tak optymistycznie nastawiony.
Nawet poprosiłem córkę, która akurat jest u mnie, a zalogowana na wszystkich platformach, ale usłyszałem: Tato ja nie mam X'a.
A to jednak coś mi się w życiu udało - odparłem. Hehe.

Dla równowagi to materiał od Kinkiego też tylko dla wybranych. Co prawda się otwiera ale wybaczcie jakiś gość nawija po wschodniemu. Osobiście nie mam czasu na gadające głowy.
Sorry chłopaki jednak chyba zbyt wiele sobie obiecujecie po internetach.

Tak.Owszem. Fejsa też nie mam i tego się trzymajmy.. wiem, wiem: to nie istnieję. I o to chodzi. :)
ODPOWIEDZ