Mawis pisze: ↑24 cze 2026, 15:56
ylko co dalej? Poczekac az nazwa imienia Bandery ulice, place, szkoly czy co tam jeszcze? Bedzie order Bandery?
Place i ulice są, nie wiem jak szkoły.
dale pisze: ↑24 cze 2026, 14:36
Facet jest w bardzo nieciekawej sytuacji, jest prezydentem do zakończenia wojny i jego dalsze losy są bardzo ściśle zależne od jej wyniku
Bardziej chodziło mi o to , że wygranie wojny może być końcem jego politycznej kariery. Przestępcy nie mają narodowości. Znaczy się Polak może? Podajesz jeden przykład (prawie czy na bo to jest jednak różnica ) , a w zestawieniu z całą ilością Ukraińców jak wypada ? Ile to procent? Jak to się ma w stosunku to innych narodowości zamieszkujących w Polsce.
MaciejT pisze: ↑24 cze 2026, 14:18
Nawrocki akurat czekał i dał czas Ukraińcom na cofnięcie tej haniebnej decyzji. Były próby nawiązania kontaktu, spotkań czy rozmów między prezydentami. Strona ukraińska miała się z nich regularnie wycofywać. To co, jak ci plują w twarz to szukasz zachmurzenia na horyzoncie?
Byli przedstawiciele Ukrainy i rozmawiali . Wiemy tylko tyle i to ze Zełenski się nie wycofał (można sprawdzić kto przyjechał) . Nawrocki zagrał orderem i przegrał ośmieszył go Zełenski odsyłając inpostem (Nova Posta) . Jak by pomyślał wykorzystał by to że Ukraina chce wejść do UE i mógł by bredzić w tym swoim zwidzie tak jak to robi.
dale pisze: ↑24 cze 2026, 14:26
Nie! Różnica jest taka, że o akcjach Burego IPN i inne instytucje państwowe wypowiadają się jako o zbrodniach wojennych i sam Bury nie jest gloryfikowany instytucjonalnie. Z innymi podobnymi zdarzeniami też podobnie się zachowano.
Jednak Dudzie się udało i Brygadzie Świętokrzyskiej.
nie ma co relatywizować i bronić UPA jako takiej, Józek rację ma.
nie bronię , tylko zwracam uwagę , jak mało wiemy na temat historii Ukrainy i jak spłycamy temat. Operując na sloganach UPA , Wołyń , Bandera , OUN . Sprowadzamy historię do dwóch kolorów białego i czarnego. A niestety nie da się .
„Zamiast przestrzegania ustalonej taktyki, Organizacja [OUN-B] w ostatnich dniach otworzyła dla Ukraińców jeszcze jeden front – polski. Poszły w ruch siekiery i żagwie. Wyrąbuje się i wiesza całe polskie rodziny i wypala się polskie zabudowania. »Siekiernicy« wyrąbują i wieszają w haniebny sposób bezbronne kobiety i dzieci”.
Autor tych słów , może zdziwić.
Mam tylko nadzieję że rodziny obdarowanych nie służą pod czarno czerwoną nomen omen banderą.
Nie wiem nie pytam, nie pytają , a i głupio jak by się okazało że zginął.
Ciekawostka z tymi technologiami, nie?
dokładnie, tak jak w przypadku F16 , jaki to miał być niby offset , a ile go było?
Z zainteresowaniem oglądam wystąpienia Leszka Milera,
zacząłem się zastanawiać w jakiej drużynie gra...PZPR, SLD, Konfa czy może stara miłość nie rdzewieje i tęskno mu do towarzyszy.
Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak?
Tak , dokładnie ograł Nawrockiego jak dzieciaka, powinien mu przysłać grabki, szpadelek i wiaderko.
a my żeby nie było że wymachujemy szabelką powinniśmy myśleć o kolejnym sprzęcie dla nich, dobrze rozumiem?
Co zyskaliśmy oprócz orderu?
Masz rację pomordowanym należy się godny pochówek jak i pamięć...a nie zagrania nimi i licytowania.
Jak wygra rossja to ale niestety będziemy sobie mogli...pogadać.
ps
MaciejT
To jak to jest
https://www.facebook.com/reel/27166338406322744
w zależności co mi się opłaca?
Bo wtedy i kurek na wieży ma charakter. Jak nie wieje wiatr.