Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Post autor: MaciejT »

Bacek pisze:
dzisiaj, 13:08
co haczy a co nie.
haczy mała przeciwwaga gdy odkręcę subwheight i założę wkład ponad 19 gr.
Bacek pisze:
dzisiaj, 13:08
Ale tak jak pisał ŁDŁ, mniejsza masa efektywna jest przy większej przeciwwadze bliżej kolumny ramienia niż na odwrót.
To bardzo ciekawe. Poczytam artykuł z linku od Łukasza, poeksperymentuję z tą dużą przeciwwagą, co mi szkodzi. Mogę nawet sprawdzić jak igły będą latać na konkretnych częstotliwościach płyty testowej. W każdym razie dziękuję za pomoc, dam znaka jak wyszło z dużą przeciwwagą, ale to pewnie za kilka dni.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Myśle żę tutaj wielkiej różnicy w masie efektywnej nie zobaczysz bo tu aż takich różnic w budowie nie ma. Ale spójrz np na ramię Audio Technica AT 1120, 5gr masy efektywnej. Przeciwwaga jest tu o dużej średnicy i bardzo płytka
at.png
at.png (84.27 KiB) Przejrzano 87 razy
Generalnie najwięcej nieporozumień bierze się stąd że to nazywa się masa efektywna a to nie jest miara wagi, moment bezwładności byłby mniej mylący.
Wpływ najprościej sobie wyobrazić na przykładzie. Bierzesz ciężki, długi młot, łapiesz za trzonek i próbujesz nim szybko wymachiwać. Będzie ciężko. Ale jak złapiesz go z przeciwnej strony, za obuch, trzonkiem przed siebie to już będzie dużo łatwiej. A waży tyle samo, tylko inny koniec trzymasz.

Może nie do końca trafne bo za ten obuch trzeba by trzymać cięższy młotek, żeby wyważenie było to sam w wypadku ramienia ale zasada jest ta sama.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
fazior13

Post autor: fazior13 »

ŁDŁ pisze:
dzisiaj, 10:04

Bo on jest źle wyregulowany. Przeciwwagę nelży odsunąć na rurce dalej od tarczy. Wtedy wskaźnik nie będzie na miejscu gwintu a tam gdzie jest kreska. Jeśli przeciwwaga będzie za daleko dopiero dodać dodatkowy cieżarek.
przeciwwaga.jpg
Odstęp między kółkiem z indeksem wagi a ciężarkiem to książkowo 3-4mm... a nie aż taka szpara :shock:
Bacek pisze:
dzisiaj, 11:46

Czyli u ciebie jest nawet ciężej bo 26-27g. Coś Ci zawadza o pokrywę?
Nie, nic nie zawadza
MaciejT pisze:
dzisiaj, 12:00

Kolega fazior13 pisze o cięższym wkładzie, ale z subweight wkręconym w ramię i dużym pierścieniu.
To jeszcze raz, mnie zawadza o pokrywę na małym pierścieniu przeciwwagi bez subweight przy wkładach ok. 19 gram lub cięższych. Jak dokręcę do rurki ramienia subweight to już nic nie zawadza, a przeciwwagę mogę nawet przysunąć na rurce do tarczy z podziałką.
Zamieszanie u mnie zaczęło się gdy próbowałem wyważyć moje wkłady z wykręconą z ramienia dodatkowa przeciwwagą coby zmniejszyć mase ramienia. Szczęśliwie Wojtek wyjaśnił że to akurat czy ta dodatkowa przeciwwaga jest czy jej nie ma nie ma większego znaczenia.
U mnie wygląda to tak. jak na foto. Przeciwwaga dorabiana na wzór oryginalnej - pod względem wagi na pewno, a czy wymiarów nie pamiętam.
Waga zestawu wkładka + koszyk to 28g.
Załączniki
ramię.jpg
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

To ta duża przeciwwaga, cięższa od dwóch pozostałych razem wziętych. Muszę z nią pokombinować jak pisałem, bo jeszcze jej nigdy nie wieszałem na ramieniu.
fazior13

MaciejT pisze:
dzisiaj, 15:22
To ta duża przeciwwaga, cięższa od dwóch pozostałych razem wziętych. Muszę z nią pokombinować jak pisałem, bo jeszcze jej nigdy nie wieszałem na ramieniu.
A w 3 poście to nie ta duża? Bo tak wygląda.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

To fotka z netu a nie Macieja
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

fazior13 pisze:
dzisiaj, 15:16

Odstęp między kółkiem z indeksem wagi a ciężarkiem to książkowo 3-4mm... a nie aż taka szpara :shock:
Estetycznie nie wygląda - fakt, to było zdjęcie mające pokazać możliwość regulacji w odniesieniu do fotografii Macieja gdzie jest źle, ale okazała się nie jego.
A czy 3-4 mm? Zakres regulacji jest większy nie bez powodu.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Układ ramienia w PL 70L II jest tak skonstruowany by obie rurki ramienia wraz z kompletem ciężarków przeciwwagi można było zastosować do pełnej gamy wkładek o skrajnej podatności. Oczywiście tak jak Bacek wspomniał istotne jest jaki układ chcemy stworzyć bo to my decydujemy co powinno wisieć na ramieniu. I tak począwszy od bardzo podatnych wkładek stosujemy układ lekki wykorzystując prostą rurkę ze zintegrowanym headshellem i wykorzystujemy średnią przeciwwagę bez dodatkowej wkręcanej do rurki. Przechodząc dalej do wkładek średnio-podatnych mozemy zastosować rurkę typu S dobierając do parametrów wkładki odpowiedniej wagi headshell a do tego mając komplet przeciwwag tworzymy odpowiedni zestaw wraz z możliwością ich przesuwania i dopasowywania w celu zrównoważenia układu, i tak dalej i tak dalej .... przez Denonka DL 102 wraz z 18 gramową główką i kończymy na SPU powyżej 30 g stosując ciężarek przeciwwagi 146g aby zrównoważyć kolosa. Dodatkowo mamy damping olejowy, który nas wspiera w przypadku gorzej dobranego układu wkładka-headshell. Ramię, które ma nieograniczoną ilość możliwości by stworzyć układ idealny. Musimy tylko dać sobie szansę i zrozumieć zasadę działania. To nic skomplikowanego.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2026, 17:20 przez Pawelec, łącznie zmieniany 1 raz.
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
fazior13

ŁDŁ pisze:
dzisiaj, 16:56
A czy 3-4 mm? Zakres regulacji jest większy nie bez powodu.
Myślę że inżynierowie Pioneer, podając w instrukcji taki odstęp się nie pomylili :)
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

fazior13 pisze:
dzisiaj, 17:19
Myślę że inżynierowie Pioneer, podając w instrukcji taki odstęp się nie pomylili
To jest podane do układu początkowego ale nie jest wyznacznikiem. Tak jak Łukasz napisał długość rurki pozwala na płynne zwiększanie zakresu regulacji siły pirzeciwwagi.
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ODPOWIEDZ