Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.

Post autor: Wojtek »

fazior13 pisze:
wczoraj, 21:53
Maciek, znajdź sobie User Manual, tam jest wszystko opisane, jakie kombinacje ciężarków dla jakich wag zestawów koszyk + wkładka stosować.
Tak ja to właśnie zapamiętałem z lektury, ale nie miałem czasu ponownie zweryfikować.

@Bacek:
Ale Maciej też to wie :)
MaciejT pisze:
wczoraj, 10:56
Gdybym koszyki ważące ok 10-11 gram pozamieniał na takie po 7 gram to by wtedy dało radę, prawie na styk ale by się dało.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

Bacek pisze:
dzisiaj, 09:30

Ale z drugiej stony coś to podejrzanie wygląda u Ciebie. Kilka fotek tego gramofonu nawet z ciężkim headshellem widziałem i na żadnej przeciwwaga nie jest aż tak daleko odkręcona, nawet nie w połowe aż tak daleko, nigdzie gwintu na wierzchu nie widziałem.
Bo on jest źle wyregulowany. Przeciwwagę nelży odsunąć na rurce dalej od tarczy. Wtedy wskaźnik nie będzie na miejscu gwintu a tam gdzie jest kreska. Jeśli przeciwwaga będzie za daleko dopiero dodać dodatkowy cieżarek.
przeciwwaga.jpg
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Bacek pisze:
dzisiaj, 09:30
Czekaj, bo ciągle brakuje tu podstawowej danej
Żadna tajemnica, i nie brakuje danych, tak mi się wydaje. Rodzaj i waga headshella nie ma chyba większego znaczenia, liczy się jak rozumiem całkowita masa headshell+wkładka+przewody+śrubki. I gdy masa całego wkładu przekracza 19 gram to przeciwwaga zahacza o pokrywę.
Jedne wkładki wiszą na Sony hs135, inne na cięższych koszykach ok 10 gram. Wiadomo że różnica 3 gramów na koszyku to 3 obroty przeciwwagą i wtedy jest ok. Problemem są koszyki ok 10 gramowe bo się robi przyciężko i przeciwwagę trzeba odkręcić mocniej. Na fotkach wyglądało wszystko ok bo był dokręcony do ramienia dodatkowy ciężarek, wtedy wszystko wygląda inaczej. Po prostu byłem zaskoczony że bez dodatkowej przeciwwagi wkręcanej w ramię nie da się tak wyważyć wkładów 19 gr i cięższych, by można było spokojnie zamknąć pokrywę.
Awatar użytkownika
MaciejT

ŁDŁ pisze:
dzisiaj, 10:04
Przeciwwagę nelży odsunąć na rurce dalej od tarczy
Odsunąłem na maksa, by ciężarek był jak najdalej.
Będę dalej grać z dodatkowym ciężarkiem, nie ma innej rady, a skoro to nie problem to bardzo dobrze. Alternatywa to letkie koszyki. Przynajmniej tak jest u mnie, ciekawe jak to wygląda u kolegów użytkujących Pioneery.
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

MaciejT pisze:
dzisiaj, 10:20
Na fotkach wyglądało wszystko ok bo był dokręcony do ramienia dodatkowy ciężarek, wtedy wszystko wygląda inaczej. Po prostu byłem zaskoczony że bez dodatkowej przeciwwagi wkręcanej w ramię nie da się tak wyważyć wkładów 19 gr i cięższych, by można było spokojnie zamknąć pokrywę.
Fakt, jest dodatkowy większy. a jakbyć zmienił miejscami i dał ten ciężki z tyłu? To jednak jest daleko od optimum do czego było projektowane to ramie. Czy gorzej?
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
MaciejT

Łukasz nie wiem o co pytasz.

Jest dobrze gdy do rurki ramienia dokręcę extra ciężarek i jego wtedy wcale nie widać.

Gdy go wykręcę z rurki ramienia robi się problem przy cięższych koszykach. Próbowałem odsunąć podstawową przeciwwagę na rurce jak najdalej od tarczy jak na Twojej fotografii licząc że wtedy będzie lepiej, ale to nie wystarczyło. Oczywiście tarcza z podziałką jest bliżej osi ramienia, a przeciwwaga była odsunięta "do tyłu", czyli w kierunku pokrywy i to wtedy o nią zahacza pokrywa.

Mam jeszcze trzecią, największą przeciwwagę jak na foto wstawionej przeze mnie z sieci na poprzedniej stronie, ale ten ciężarek jest znacznie cięższy od podstawowej przeciwwagi i tej wkręcanej w ramie razem wziętych, więc nie biorę tego pod uwagę.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

A ta dodatkowa przeciwwaga to produkt oryginalny czy dorabiany? Można partyzancko dorobić coś co mniej wystaje do tyłu a ma trochę większą średnicę a jest takie samo albo cięższe. Np śrubka z podkładkami o większej średnicy ale mniejszej niż oryginalna przeciwwaga.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bacek

fazior13 pisze:
wczoraj, 10:37
Spróbuj wyważyć z załażonym subweight (ten wkręcany w ramię) + duży pierścień (chociaż z małym tez się powinno dać). U siebie mam wyważony DL103 + AT LH18 na rurce S właśnie w takim zestawieniu, a to jednak trochę więcej wagi.
Czyli u ciebie jest nawet ciężej bo 26-27g. Coś Ci zawadza o pokrywę?
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

MaciejT pisze:
dzisiaj, 10:36
Łukasz nie wiem o co pytasz.

Jest dobrze gdy do rurki ramienia dokręcę extra ciężarek i jego wtedy wcale nie widać.

Gdy go wykręcę z rurki ramienia robi się problem przy cięższych koszykach. Próbowałem odsunąć podstawową przeciwwagę na rurce jak najdalej od tarczy jak na Twojej fotografii licząc że wtedy będzie lepiej, ale to nie wystarczyło. Oczywiście tarcza z podziałką jest bliżej osi ramienia, a przeciwwaga była odsunięta "do tyłu", czyli w kierunku pokrywy i to wtedy o nią zahacza pokrywa.

Mam jeszcze trzecią, największą przeciwwagę jak na foto wstawionej przeze mnie z sieci na poprzedniej stronie, ale ten ciężarek jest znacznie cięższy od podstawowej przeciwwagi i tej wkręcanej w ramie razem wziętych, więc nie biorę tego pod uwagę.
Wiesz... ja pytam o to co widzę na zdjęciu, a na zdjęciu jest przeciwwaga dociśnięta do tarczy i odjechana na gwincie.
A dlaczego nie chcesz stosować największej oryginalnej przeciwwagi, jeśli ona by była w sensownym zakresie położenia na rurce?
Łukasz Długosz
Awatar użytkownika
MaciejT

Bacek pisze:
dzisiaj, 11:41
A ta dodatkowa przeciwwaga to produkt oryginalny czy dorabiany?
Taki dostałem od Pawła, myślę że tak było w oryginale.
Bacek pisze:
dzisiaj, 11:41
Można partyzancko dorobić coś co mniej wystaje do tyłu a ma trochę większą średnicę a jest takie samo albo cięższe.
No tak, ale skoro subweight załatwia sprawę i nie wadzi w niczym to chyba nie ma co się bawić w takie rzeczy.
Bacek pisze:
dzisiaj, 11:46
Coś Ci zawadza o pokrywę?
Kolega fazior13 pisze o cięższym wkładzie, ale z subweight wkręconym w ramię i dużym pierścieniu.
To jeszcze raz, mnie zawadza o pokrywę na małym pierścieniu przeciwwagi bez subweight przy wkładach ok. 19 gram lub cięższych. Jak dokręcę do rurki ramienia subweight to już nic nie zawadza, a przeciwwagę mogę nawet przysunąć na rurce do tarczy z podziałką.
Zamieszanie u mnie zaczęło się gdy próbowałem wyważyć moje wkłady z wykręconą z ramienia dodatkowa przeciwwagą coby zmniejszyć mase ramienia. Szczęśliwie Wojtek wyjaśnił że to akurat czy ta dodatkowa przeciwwaga jest czy jej nie ma nie ma większego znaczenia.
Awatar użytkownika
MaciejT

ŁDŁ pisze:
dzisiaj, 11:54
na zdjęciu jest
Zdjęcie jest poglądowe, ściągnięte na szybko z netu i nie jest moje.
ŁDŁ pisze:
A dlaczego nie chcesz stosować największej oryginalnej przeciwwagi
Bo chciałem odchudzić ramię, a ta największa przeciwwaga jest znacznie cięższa od tej mniejszej i tej wkręcanej w rurkę ramienia razem wziętych. Czyli zamiast stosować tą wielką i ciężką wolę tą małą z dokręconą subweight w rurkę ramienia bo jest lżej i wszystko działa, nic nie haczy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

MaciejT pisze:
dzisiaj, 12:04
Myślę że to niepotrzebnie wprowadziło w błąd, bo zwykle jednak wrzucamy swoje foty, a nie "jakieś" kiedy omawiamy problem z naszym sprzętem :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

MaciejT pisze:
ŁDŁ pisze:
na zdjęciu jest
ŁDŁ pisze:
A dlaczego nie chcesz stosować największej oryginalnej przeciwwagi
Bo chciałem odchudzić ramię, a ta największa przeciwwaga jest znacznie cięższa od tej mniejszej i tej wkręcanej w rurkę ramienia razem wziętych. Czyli zamiast stosować tą wielką i ciężką wolę tą małą z dokręconą subweight w rurkę ramienia bo jest lżej i wszystko działa, nic nie haczy.
Ale nie informujesz, że to nie jest zdjęcie Twojego zeastawu, tak to bym sobie nie zajmował czasu.
Poczytaj o inercji i wyważeniu
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... hp?t=78564
Lepszy cięższy bliżej niż lżejszy dalej w temacie o który Ci chodzi, chyba...
Łukasz Długosz
Awatar użytkownika
MaciejT

Dzięki za linka, oczywiście się zapoznam.
Sorki za zamieszanie ze zdjęciem, wydawało mi się że wspomniałem że fotka z sieci, moja wina :oops: .
Awatar użytkownika
Bacek

MaciejT pisze:
Czyli zamiast stosować tą wielką i ciężką wolę tą małą z dokręconą subweight w rurkę ramienia bo jest lżej i wszystko działa, nic nie haczy.
To ja już się zgubiłem co haczy a co nie.

Ale tak jak pisał ŁDŁ, mniejsza masa efektywna jest przy większej przeciwwadze bliżej kolumny ramienia niż na odwrót. Choć oczywiście wtedy całość waży więcej ale to specjalnego znaczenia nie ma. Ale skoro producent przewidział cięższą przeciwwagę to ramieniu ona nie szkodzi.
ODPOWIEDZ