Tak ja to właśnie zapamiętałem z lektury, ale nie miałem czasu ponownie zweryfikować.
@Bacek:
Ale Maciej też to wie
Tak ja to właśnie zapamiętałem z lektury, ale nie miałem czasu ponownie zweryfikować.
Bo on jest źle wyregulowany. Przeciwwagę nelży odsunąć na rurce dalej od tarczy. Wtedy wskaźnik nie będzie na miejscu gwintu a tam gdzie jest kreska. Jeśli przeciwwaga będzie za daleko dopiero dodać dodatkowy cieżarek.
Żadna tajemnica, i nie brakuje danych, tak mi się wydaje. Rodzaj i waga headshella nie ma chyba większego znaczenia, liczy się jak rozumiem całkowita masa headshell+wkładka+przewody+śrubki. I gdy masa całego wkładu przekracza 19 gram to przeciwwaga zahacza o pokrywę.
Odsunąłem na maksa, by ciężarek był jak najdalej.
Fakt, jest dodatkowy większy. a jakbyć zmienił miejscami i dał ten ciężki z tyłu? To jednak jest daleko od optimum do czego było projektowane to ramie. Czy gorzej?MaciejT pisze: ↑dzisiaj, 10:20Na fotkach wyglądało wszystko ok bo był dokręcony do ramienia dodatkowy ciężarek, wtedy wszystko wygląda inaczej. Po prostu byłem zaskoczony że bez dodatkowej przeciwwagi wkręcanej w ramię nie da się tak wyważyć wkładów 19 gr i cięższych, by można było spokojnie zamknąć pokrywę.
Czyli u ciebie jest nawet ciężej bo 26-27g. Coś Ci zawadza o pokrywę?
Wiesz... ja pytam o to co widzę na zdjęciu, a na zdjęciu jest przeciwwaga dociśnięta do tarczy i odjechana na gwincie.MaciejT pisze: ↑dzisiaj, 10:36Łukasz nie wiem o co pytasz.
Jest dobrze gdy do rurki ramienia dokręcę extra ciężarek i jego wtedy wcale nie widać.
Gdy go wykręcę z rurki ramienia robi się problem przy cięższych koszykach. Próbowałem odsunąć podstawową przeciwwagę na rurce jak najdalej od tarczy jak na Twojej fotografii licząc że wtedy będzie lepiej, ale to nie wystarczyło. Oczywiście tarcza z podziałką jest bliżej osi ramienia, a przeciwwaga była odsunięta "do tyłu", czyli w kierunku pokrywy i to wtedy o nią zahacza pokrywa.
Mam jeszcze trzecią, największą przeciwwagę jak na foto wstawionej przeze mnie z sieci na poprzedniej stronie, ale ten ciężarek jest znacznie cięższy od podstawowej przeciwwagi i tej wkręcanej w ramie razem wziętych, więc nie biorę tego pod uwagę.
Taki dostałem od Pawła, myślę że tak było w oryginale.
No tak, ale skoro subweight załatwia sprawę i nie wadzi w niczym to chyba nie ma co się bawić w takie rzeczy.
Kolega fazior13 pisze o cięższym wkładzie, ale z subweight wkręconym w ramię i dużym pierścieniu.
Zdjęcie jest poglądowe, ściągnięte na szybko z netu i nie jest moje.
Bo chciałem odchudzić ramię, a ta największa przeciwwaga jest znacznie cięższa od tej mniejszej i tej wkręcanej w rurkę ramienia razem wziętych. Czyli zamiast stosować tą wielką i ciężką wolę tą małą z dokręconą subweight w rurkę ramienia bo jest lżej i wszystko działa, nic nie haczy.
Myślę że to niepotrzebnie wprowadziło w błąd, bo zwykle jednak wrzucamy swoje foty, a nie "jakieś" kiedy omawiamy problem z naszym sprzętem
Ale nie informujesz, że to nie jest zdjęcie Twojego zeastawu, tak to bym sobie nie zajmował czasu.MaciejT pisze: ↑dzisiaj, 12:04Zdjęcie jest poglądowe, ściągnięte na szybko z netu i nie jest moje.Bo chciałem odchudzić ramię, a ta największa przeciwwaga jest znacznie cięższa od tej mniejszej i tej wkręcanej w rurkę ramienia razem wziętych. Czyli zamiast stosować tą wielką i ciężką wolę tą małą z dokręconą subweight w rurkę ramienia bo jest lżej i wszystko działa, nic nie haczy.
To ja już się zgubiłem co haczy a co nie.MaciejT pisze: ↑dzisiaj, 12:04Czyli zamiast stosować tą wielką i ciężką wolę tą małą z dokręconą subweight w rurkę ramienia bo jest lżej i wszystko działa, nic nie haczy.