Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.
Problem dotyczy ramienia mojego pionka.
Chat GPT mówi, że przy wkładkach AT120e, Denon dl103S czy Nagaoka MP110 to ramię zdecydowanie powinno grać bez dodatkowej przeciwwagi bo się robi za ciężkie. Z wkręconą Sub-weight spokojnie mogę wyważyć wszystkie wkładki z jakimi miałem styczność. No ale skoro może być za ciężko to wykręciłem ten odważnik i porobiły się sytuacje zaskakujące. Internety mówią, że ramię typu "S" którym dysponuję pozwala wyważyć wkłady od 4 do 24 gram (bez ekstra wagi). Może to i prawda (chociaż nie wydaje mi się), ale przy wadze headshella z wkładką ok 19,5 gram przeciwwaga jest na tyle odsunięta do tyłu, że haczy o pokrywę gramofonu gdy próbowałem ją opuścić. No wyważyć się dało, ale grać z zamkniętą pokrywą to już nie.
I teraz pytania do Was:
1 czy ramię z dodatkową wagą faktycznie jest za ciężkie do moich wkładek?
2 czy z moją przeciwwagą może coś nie w porządku? Przesuwałem ciężarek na zewnątrz pierścienia odsuwając go od podziałki ale to nic nie dało.
3 może powinienem odchudzać koszyki?
Jak sobie radzicie w swoich Pioneerach?
Chat GPT mówi, że przy wkładkach AT120e, Denon dl103S czy Nagaoka MP110 to ramię zdecydowanie powinno grać bez dodatkowej przeciwwagi bo się robi za ciężkie. Z wkręconą Sub-weight spokojnie mogę wyważyć wszystkie wkładki z jakimi miałem styczność. No ale skoro może być za ciężko to wykręciłem ten odważnik i porobiły się sytuacje zaskakujące. Internety mówią, że ramię typu "S" którym dysponuję pozwala wyważyć wkłady od 4 do 24 gram (bez ekstra wagi). Może to i prawda (chociaż nie wydaje mi się), ale przy wadze headshella z wkładką ok 19,5 gram przeciwwaga jest na tyle odsunięta do tyłu, że haczy o pokrywę gramofonu gdy próbowałem ją opuścić. No wyważyć się dało, ale grać z zamkniętą pokrywą to już nie.
I teraz pytania do Was:
1 czy ramię z dodatkową wagą faktycznie jest za ciężkie do moich wkładek?
2 czy z moją przeciwwagą może coś nie w porządku? Przesuwałem ciężarek na zewnątrz pierścienia odsuwając go od podziałki ale to nic nie dało.
3 może powinienem odchudzać koszyki?
Jak sobie radzicie w swoich Pioneerach?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pioneer PL70 II i wyważanie wkładów.
Piszesz "to ramię", a ten model chyba ma zarówno opcję na prostą rurkę jak i S ?
Czy pytając SI podkreśliłeś o którą opcję chodzi?
Jeśli mówimy o S to nie obchodzi nas tylko model wkładki, ale i model headshella w układzie.
Bez "ekstra wagi", ale z różnymi przeciwwagami może? Tam nie było jakiegoś zestawu różnych?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
Mam tylko ramię typu "S".
Wiem że AI może się mylić, dlatego pytam tutaj. Liczę Wojtek między innymi na Twoją pomoc. Oczywiście podkreśliłem o które ramię chodzi, wiadomo że o te ciężkie.
o znalazłem film gdzie jest załączony ten duży pierścień zamiast podstawowego, muszę spróbować. Czy ktoś tak już kombinował>
Wiem że AI może się mylić, dlatego pytam tutaj. Liczę Wojtek między innymi na Twoją pomoc. Oczywiście podkreśliłem o które ramię chodzi, wiadomo że o te ciężkie.
no tak, dlatego podałem krytyczną w moim przypadku masę całego wkładu (koszyk, wkładka, śrubki, przewody) ok 19 gram.
Mam podstawową przeciwwagę, dokręcaną do ramienia dodatkowy ciężarek i taki pierścień do już całkiem ciężkich wkładów.
o znalazłem film gdzie jest załączony ten duży pierścień zamiast podstawowego, muszę spróbować. Czy ktoś tak już kombinował>
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mega często, dlatego ogólnie nie polecam, szczególnie w tak niszowych tematach.
OK, ale w takim razie stosujesz raczej cięższy headshell niż fabryczny 7.5g, a w specyfikacji dość jasno podano że możliwy zakres wagi wkładek (te 4-24g) dotyczy połączenia z ów fabrycznym headshellem, a nie "jakimkolwiek".
Skoro tak to masz cięższy układ niż producent zakłada i może dlatego nie wystarczy sama jedna przeciwwaga.
Swoją drogą zbadałem temat i jednak chyba pomyliły mi się modele gramofonów/ramion.
Kojarzę taki co miał 4 różne pierścienie do wyważania.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
fazior13
Spróbuj wyważyć z załażonym subweight (ten wkręcany w ramię) + duży pierścień (chociaż z małym tez się powinno dać). U siebie mam wyważony DL103 + AT LH18 na rurce S właśnie w takim zestawieniu, a to jednak trochę więcej wagi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie chyba na tym się opiera problem, ze zamiast lekkiego koszyka mamy nielekki 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
Przy założonym subweight wkręcanym w ramię nie ma problemu, da się wyważyć wkłady i pokrywa się zamyka.
Pomierzę w domu wagi koszyków z wkładkami, w każdym razie Nagaoki MP110 przy koszyku Micro Seiki h202 już się nie dało wyważyć bez subweight tak, by pokrywę można było zamknąć. Gdybym koszyki ważące ok 10-11 gram pozamieniał na takie po 7 gram to by wtedy dało radę, prawie na styk ale by się dało.
Czy to ramię z dodatkowym ciężarkiem wkręcanym w ramię jest przyciężkie dla tych wkładek czy to ściema?
Pomierzę w domu wagi koszyków z wkładkami, w każdym razie Nagaoki MP110 przy koszyku Micro Seiki h202 już się nie dało wyważyć bez subweight tak, by pokrywę można było zamknąć. Gdybym koszyki ważące ok 10-11 gram pozamieniał na takie po 7 gram to by wtedy dało radę, prawie na styk ale by się dało.
Czy to ramię z dodatkowym ciężarkiem wkręcanym w ramię jest przyciężkie dla tych wkładek czy to ściema?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jaką masę przykładasz z tyłu ramienia nie ma aż takiego wpływu na masę efektywną. Po prostu pozwala tobie coś wyważyć albo nie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
A to mnie uspokoiłeś w takim razie, już się zastanawiałem czy nie szukać kilku koszyków sh135