Mam taki zamiar. Naoglądałem się filmików w necie o tym jak dobrze dobrać wkładkę i trochę przyhamowałem. Na razie nie mam czasu robić pomiary i przeliczać.
Chyba żebyś coś podrzucił w ciemno, korzystając ze swojego doświadczenia.
Mam taki zamiar. Naoglądałem się filmików w necie o tym jak dobrze dobrać wkładkę i trochę przyhamowałem. Na razie nie mam czasu robić pomiary i przeliczać.
Nie wiem czy jest sens żebyś to teraz rozkminiał na własną rękę.
Kiedy nie mam pojęcia jakie są oczekiwania ani jaki budżet to nie bardzo mogę cokolwiek polecać.
A to że wspomniałeś o 500 i 501 to był przypadek? Czy efekt twoich przemyśleń?
No cóż, może 412mk2, 406mk3, coś o oczko wyżej od 400
412 mk2 to ta sama wkładka co niższe modele, tak więc dopłacanie do niej (sama wkładka) to bardziej fanaberia niż osiągnięcie jakiegoś wyższego poziomu grania. Wyższym modelem jest 422 mk2, ale też cenowo wygląda to inaczej.
Wybacz, ale mi szkoda marnowania czasu na wymyślanie jeśli mam przy okazji martwić się czy nie będzie za drogo.
To chyba dobrze ze grają inaczej,Powiedz co masz na myśli mówiąc inaczej. Po co dublować wkładki, no chyba ze chce się mieć zapas.
No dobrze to spytam inaczej.viewtopic.php?f=59&t=21195
Żeby coś wybrać trzeba wiedzieć czy będzie pasować do zestawu.Może jakiś link w którym jasno ktoś to wytłumaczy. Chodzi mi o parametry elektryczne.
Parametry elektryczne (pojemność i impedancja): Wkładki MM wymagają odpowiedniego obciążenia (zazwyczaj impedancja \(47\text{ k}\Omega\) i pojemność w przedziale \(100\text{--}300\text{ pF}\)). Warto sprawdzić, czy Twój przedwzmacniacz gramofonowy (wbudowany lub zewnętrzny) dobrze zgra się z tymi wartościami. Napięcie wyjściowe: Większość wkładek MM generuje napięcie na poziomie od \(2.5\text{ mV}\) do \(5.5\text{ mV}\). Wyższa wartość oznacza głośniejszy sygnał i niższy poziom szumów (mniej pracy dla przedwzmacniacza).
Nadal nie wiemy, poza tym że Technics SL-D2 i Philips GP-400 mk1, ale też nie sądzę by to było ważne teraz.
Dasz radę Bart!Roberto66 pisze: ↑32 min temuParametry elektryczne (pojemność i impedancja): Wkładki MM wymagają odpowiedniego obciążenia (zazwyczaj impedancja \(47\text{ k}\Omega\) i pojemność w przedziale \(100\text{--}300\text{ pF}\)). Warto sprawdzić, czy Twój przedwzmacniacz gramofonowy (wbudowany lub zewnętrzny) dobrze zgra się z tymi wartościami. Napięcie wyjściowe: Większość wkładek MM generuje napięcie na poziomie od \(2.5\text{ mV}\) do \(5.5\text{ mV}\). Wyższa wartość oznacza głośniejszy sygnał i niższy poziom szumów (mniej pracy dla przedwzmacniacza).
Masa i podatność (Compliance): To najważniejszy parametr określający sztywność zawieszenia igły. Musi być dopasowany do masy efektywnej Twojego ramienia. Lekkie ramiona wymagają wkładek o wysokiej podatności, a ciężkie – o niskiej.