Mieszasz kawę zaraz po zalaniu wodą?daru0105 pisze: ↑11 kwie 2026, 11:28Ja kawę pije w domu tylko z prasy francuskiej. 12g/200 ml wody, mielona w młynku dosyć grubo w ustawieniu French Press. 50 ml wody o temp. 90–96°C zalewam te 12 g kawy , mieszam i czekam 30 s. Potem dolewam 150 ml wody i czekam 3 min. Wkładam sitko i czekam parę min. Z prasy wlewam do ulubionego kubka wcześniej ogrzanego gorącą wodą.
Taka dla mnie najlepsza.
Kawę też trzeba sobie dobrać pod takie parzenie.
Kawa
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Re: Kawa
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
No tak sie robi wlasnie, mieszasz po zalaniu woda i czekasz chwile a potem zalewasz reszta wody i znowu mieszasz. Zakladasz tlok ale nie dociskasz od razu tylko po ok 3 minutach.trafalgar pisze: ↑11 kwie 2026, 18:08Mieszasz kawę zaraz po zalaniu wodą?daru0105 pisze: ↑11 kwie 2026, 11:28Ja kawę pije w domu tylko z prasy francuskiej. 12g/200 ml wody, mielona w młynku dosyć grubo w ustawieniu French Press. 50 ml wody o temp. 90–96°C zalewam te 12 g kawy , mieszam i czekam 30 s. Potem dolewam 150 ml wody i czekam 3 min. Wkładam sitko i czekam parę min. Z prasy wlewam do ulubionego kubka wcześniej ogrzanego gorącą wodą.
Taka dla mnie najlepsza.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- daru0105
Tak łyżeczką zaraz po zalaniu. Dwa razy po 30 s i po 3 min. Tak było w przepisie na French Presstrafalgar pisze: ↑11 kwie 2026, 18:08Mieszasz kawę zaraz po zalaniu wodą?daru0105 pisze: ↑11 kwie 2026, 11:28Ja kawę pije w domu tylko z prasy francuskiej. 12g/200 ml wody, mielona w młynku dosyć grubo w ustawieniu French Press. 50 ml wody o temp. 90–96°C zalewam te 12 g kawy , mieszam i czekam 30 s. Potem dolewam 150 ml wody i czekam 3 min. Wkładam sitko i czekam parę min. Z prasy wlewam do ulubionego kubka wcześniej ogrzanego gorącą wodą.
Taka dla mnie najlepsza.
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- daru0105
Ja tłok wkładam po 3 min. do poziomu wody i jeszcze czekam parę min. Taki miałem przepis z netu. Czasy można lekko sobie podobierać.Mawis pisze: ↑11 kwie 2026, 19:16No tak sie robi wlasnie, mieszasz po zalaniu woda i czekasz chwile a potem zalewasz reszta wody i znowu mieszasz. Zakladasz tlok ale nie dociskasz od razu tylko po ok 3 minutach.trafalgar pisze: ↑11 kwie 2026, 18:08Mieszasz kawę zaraz po zalaniu wodą?daru0105 pisze: ↑11 kwie 2026, 11:28Ja kawę pije w domu tylko z prasy francuskiej. 12g/200 ml wody, mielona w młynku dosyć grubo w ustawieniu French Press. 50 ml wody o temp. 90–96°C zalewam te 12 g kawy , mieszam i czekam 30 s. Potem dolewam 150 ml wody i czekam 3 min. Wkładam sitko i czekam parę min. Z prasy wlewam do ulubionego kubka wcześniej ogrzanego gorącą wodą.
Taka dla mnie najlepsza.
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
So.. jak ktoś lubi alternatywne metody parzenia, to looz.
Ja wolę przelew V60 od casu do czasu, a na szybkich wyjazdach "fteren" zabieram aeropress mini - podobnie do French caffe, ale prościej i bez tylu operacji, choć to też metoda tłokowa.
No byłem na targach... uuuu Panowie kawy rzemieślnicze zdrożały solidnie. Jak w ubiegłym rocku przywiexliśmy 3 kg kawy tak wczoraj dwie tytki po 250g hehe; Jeden przelew - moje ulubione Rwanda z Instytut Kawy i Life coś tamm..20% robusty, bo tej palarni/mieszalni jeszcze nie sprawdzaliśmy i jedno espresso na czeking. I tyle.
Wracamy zatem do naszej ulubionej po włoskiemu "Pendolino Bar no.82"
Aaaa jeszcze dla osłody chciałem dodać, że w kawę nie ma jak w audio. Tu i tu nie ma najlepiej czy najlepsza. Nie wierzcie w boboki
Ja wolę przelew V60 od casu do czasu, a na szybkich wyjazdach "fteren" zabieram aeropress mini - podobnie do French caffe, ale prościej i bez tylu operacji, choć to też metoda tłokowa.
No byłem na targach... uuuu Panowie kawy rzemieślnicze zdrożały solidnie. Jak w ubiegłym rocku przywiexliśmy 3 kg kawy tak wczoraj dwie tytki po 250g hehe; Jeden przelew - moje ulubione Rwanda z Instytut Kawy i Life coś tamm..20% robusty, bo tej palarni/mieszalni jeszcze nie sprawdzaliśmy i jedno espresso na czeking. I tyle.
Wracamy zatem do naszej ulubionej po włoskiemu "Pendolino Bar no.82"
Aaaa jeszcze dla osłody chciałem dodać, że w kawę nie ma jak w audio. Tu i tu nie ma najlepiej czy najlepsza. Nie wierzcie w boboki
-
Latro
- Gramofon: Technics SL1300
Niestety już tylko puste pudełka, ale na pewno jeszcze sobie kupię:
Tę trafiłem w Auchan w promocji, zupełnie inne smak i aromat niż te wcześniejsze, które były bardziej owocowe w tym przypadku dominuje nuta orzechowa i też jeszcze u mnie zagości.
A ta już nie zagości bo choć to była prawdziwa bomba smaków i aromatów to jednak cena jest zaporowa, a i nie każdy rocznik jest dobry (podobno).
A na co dzień:
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
- daru0105
O tak
Dla siebie jedną to nie problem
Ale jak kilka kaw to już mam dużą prasę, i więcej roboty.
Znajomi wiedzą, że robię świetną kawę i innej niestety nie chcą
- daru0105
Dwie kawy z kórych byłem rozczarowany 
Ta w pudełu, bardzo duże i ciemne ziarna. Mocno palona. Nie mój smak, lub do prasy francuskiej sie nie nadaje. Po takim parzeniu gorzka, i straszna siekiera. Dało się wypić jak dodałem z pół łyżeczki miodu spadziowego lub iglastego z lasu. Ale tego drugiego szkoda.
Ta w torbie to mniejsze ziarna i dużo jaśniejsze. W smaku blado wypada. Jakaś tak nijaka.
Poradziłem sobie mieszając te kawy, szkoda je wyrzucić. Wychodzi w miarę taka jaką lubię.
Błąd mój że ta w torbie to całe kg. Poradził mi kolega i w ciemno kupiłem. Więc sporo zostanie i trzeba będzie dopić, albo dokupić i pomieszać z mocniejszą
Ta w pudełu, bardzo duże i ciemne ziarna. Mocno palona. Nie mój smak, lub do prasy francuskiej sie nie nadaje. Po takim parzeniu gorzka, i straszna siekiera. Dało się wypić jak dodałem z pół łyżeczki miodu spadziowego lub iglastego z lasu. Ale tego drugiego szkoda.
Ta w torbie to mniejsze ziarna i dużo jaśniejsze. W smaku blado wypada. Jakaś tak nijaka.
Poradziłem sobie mieszając te kawy, szkoda je wyrzucić. Wychodzi w miarę taka jaką lubię.
Błąd mój że ta w torbie to całe kg. Poradził mi kolega i w ciemno kupiłem. Więc sporo zostanie i trzeba będzie dopić, albo dokupić i pomieszać z mocniejszą
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Pewnie to wiesz... ale może pomoże w czymś?
Smak jaki uzyskujemy z kawy bardzo zależy od sposobu przygotowania kawy, tzn. długości namoczenia wstępnego i kontaktu kawy z wodą. Metody przeciskowe mają ten kontakt dosyć długi, więc wypłukuje się sporo frakcji gorzkich (garbników? - nie pamiętam dokładnie jak one się nazywają). Jak lubisz eksperymenty, spróbuj zrobić np. espresso i rozcieńczyć wodą nieco - do konsystencji ulubionej. Albo po prostu, zalać zestaw i od razu, przecisnąć, żeby ten czas kontaktu z wodą był jak najmniejszy (np. poniżej 15 sek.) Kawy masz sporo na eksperymenty, a wnioski z doświadczeń - bezcenne
- daru0105
Dzięki . Pobawię siędale pisze: ↑10 maja 2026, 10:31Pewnie to wiesz... ale może pomoże w czymś?
Smak jaki uzyskujemy z kawy bardzo zależy od sposobu przygotowania kawy, tzn. długości namoczenia wstępnego i kontaktu kawy z wodą. Metody przeciskowe mają ten kontakt dosyć długi, więc wypłukuje się sporo frakcji gorzkich (garbników? - nie pamiętam dokładnie jak one się nazywają). Jak lubisz eksperymenty, spróbuj zrobić np. espresso i rozcieńczyć wodą nieco - do konsystencji ulubionej. Albo po prostu, zalać zestaw i od razu, przecisnąć, żeby ten czas kontaktu z wodą był jak najmniejszy (np. poniżej 15 sek.) Kawy masz sporo na eksperymenty, a wnioski z doświadczeń - bezcenne![]()
Ale nie mam ekspressu, tylko french press, więc próby będą ograniczone
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ta po prawej to palarnia Blue Orca, ja tam kupuje i mają kawy ok. Ale prawda ze tą ktora kupiles jest dosc łagodna i pewnie dlatego nie w twoim typie. Ja wlasnie kupuje taką dla żony bo ona pije bardzo delikatne. Z Brazylii jeszcze taką, jest mocniejsza - spróbuj Darek:daru0105 pisze: ↑10 maja 2026, 10:20Dwie kawy z kórych byłem rozczarowany
https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnist ... 6050209772
Z łagodnych ale nie słabych jeszcze taką
https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnist ... 7887093938
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- daru0105
Moja żona nie pije kawy, więc sam muszę i znajomi muszą zmordowaćMawis pisze: ↑10 maja 2026, 11:19Ta po prawej to palarnia Blue Orca, ja tam kupuje i mają kawy ok. Ale prawda ze tą ktora kupiles jest dosc łagodna i pewnie dlatego nie w twoim typie. Ja wlasnie kupuje taką dla żony bo ona pije bardzo delikatne. Z Brazylii jeszcze taką, jest mocniejsza - spróbuj Darek:daru0105 pisze: ↑10 maja 2026, 10:20Dwie kawy z kórych byłem rozczarowany
https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnist ... 6050209772
Z łagodnych ale nie słabych jeszcze taką
https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnist ... 7887093938
Właśnie ktoś mi polecał tą palarnie, jednak nie trafiłem w jaką lubię
Dzięki za namiar
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Warto zacząć od samplerów z palarni, a nie brać 1kg w ciemno.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum