DENON DL-301 mkII - warto przy obecnych cenach?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: DENON DL-301 mkII - warto przy obecnych cenach?
Jedyny manewr to ściema w deklaracji celnej i zaniżenie wartości.
Ma to niestety pewien ryzykowny minus - w razie problemu z przesyłką odszkodowanie od poczty jest uzależnione od wartości przedmiotu.
Ma to niestety pewien ryzykowny minus - w razie problemu z przesyłką odszkodowanie od poczty jest uzależnione od wartości przedmiotu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Jeśli robi to wysyłający, my mamy średni wpływ na te dane (podaje dane do deklaracji celnej), jeśli kupujący, nie różni się to niczym od kradzieży, więc "ściema" to takie delikatne określenie, rzekłbym, no i oczywiście nasz Szanowny Administrator przeoczył fakt że jeśli my podajemy do deklaracji zaniżoną wartość, narażamy się na odpowiedzialność z tytułu podania nieprawdy (np. wprowadzenia w błąd organu...), oczywiście taki organ musi chcieć "pochylić się" nad sprawą, mieć wiedzę w tym temacie - czyli w obecnych czasach odbiorca musi być niesamowicie pechowym człowiekiem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nic nie przeoczyłem. Piszę jak jest, że jak kupujący o takie szpagaty nie prosi to wina leży po stronie sprzedającego, a czy PL służba celna drapnie kogoś z Hong Kongu czy Szanghaju za poświadczanie nieprawdy to już nie wiem
Wszak dzisiaj chyba już nikt się nie bawi w wysyłanie towaru bez deklaracji (albo wartość zero) i potem UC pyta kupującego o dowody zakupu bądź "podarunku"?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Nie ma możliwości wysłać z zerową deklaracją w normalnej przesyłce towaru, a przewoźnik pocztowy, nie UC, zwraca się z pytaniem w różnych wypadkach. Chińczyk zazwyczaj pisze bajki, więcej problemu z tym jest, niż to warte... jak się pojawi większy problem, bo np. urządzenie nie spełnia wymogów, albo pomyliło się mu oznaczanie "CE" z "China Export" 
- Paweł W
- Gramofon: SONY PS-X6
Ciekawe, ale mnie zawsze przy obsłudze przesyłki proszą o potwierdzenie przelewu za towar. 2juki jest za poważny by poszedł na jakieś kombinacje alpejskie bo płatność idzie przecież przez ebay. Same zaniżenie wartości na deklaracjach nic nie daje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przy starych przepisach działy się takie rzeczy, dlatego właśnie Peliks pamiętając te czasy pyta czy nadal tak jest 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
abstrahując od Waszej dyskusji, cały czas zdarzają się przesyłki nie „trzepane” przez UC. dostałem ostatnio taką z Japan - zakładam, że przelaciała przez oczko w siatce, bo kwota zadeklarowana była uczciwie.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To już dale musiałby się wypowiedzieć jak to możliwe. Po mojemu - wedle ustawy nie ma tutaj zbytnio wyjątków i trzepią wszystko, potrafią nawet opłatę manipulacyjną wlepić nawet jak nie ma opłat z tytułu wartości.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
zdarzyło się płacić jakieś 15 zł myta za prezent (serio, prezent, jakaś śmieszna zadeklarowana wartość), ale teraz byłem w lekkim szoku
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem o jakim Denonie mowa, ale jeśli to była nówka czegokolwiek od 2juki to pachnie zaniżoną deklaracją
Stała opłata manipulacyjna to jakieś 8 złotych. Reszta to VAT. 90 złotych VATu masz na zakupach za ~400 zł.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Paweł W
Chyba się źle zrozumieliśmy. Oczywiście chodziło o Denona dl-301 mk II od jukiego. Opłata o której wspomniałem ok.100 PLN to opłata naliczana przez Fedex za to, że robią odprawę w twoim imieniu (nie masz wyjścia). Do tego oczywiście dochodzą opłaty ustawowe VAT, cło. Deklaracja nie była zaniżana i nawet mi to do głowy nie przyszło. Przedkładasz dokumenty od sprzedawcy, swoje przelewy i nie ma możliwości kombinacji.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To 2juki teraz Fedexem puszcza przesyłki do nas? Też ciekawe.
Regularnie coś Fedexem do mnie trafia i jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiej opłaty za odprawę. Jest wyższa niż pocztowe 8 złotych, ale nie aż tyle. Musiałbym zerknąć do jakiejś ostatniej faktury od nich by to sprawdzić.
Regularnie coś Fedexem do mnie trafia i jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiej opłaty za odprawę. Jest wyższa niż pocztowe 8 złotych, ale nie aż tyle. Musiałbym zerknąć do jakiejś ostatniej faktury od nich by to sprawdzić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Paweł W
Co kupuję w Japan, zwłaszcza ebay, to przychodzi fedexem. Może to kwestia wyboru rodzaju/szybkości dostawy? Nie wiem.. Spojrzałem na faktury, ta opłata nazywa się "opłata za zabezpieczenie należności celnych".
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600, PS-X555ES
Dokładnie , te 8,50 Poczty Polskiej to drobnostka z tego co Fedex za to samo liczy. Mi swego czasu jeszcze policzyli opłaty za storage mimo że nie z mojej winy to długo u nich leżało. Ale fakt faktem reklamację za to potem uznali i tą opłatę anulowano.