Dodawanie większych zdjęć.

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
syko
Gramofon: Dual 510

Dodawanie większych zdjęć.

Post autor: syko »

Szybkie pytanie do Wojtka.
Wojtku.
Czy jest taka możliwość , żeby skrypt strony sam dostosowywał rozmiar zdjęcia i była by możliwość dodawania jego prosto z telefonu czy komputera?
Pytam, bo nie raz chciałbym wrzucić coś tu i ówdzie, lecz bawienie się w programiki zmniejszające jest dla mnie dość upierdliwe (niewygodne).
Sony PS 3750, JVC Z-1S, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Dodawanie większych zdjęć.

Post autor: darkman »

Ja działam prosto z telefonu. Masz zbyt dużą rozdzielczość ustawioną najprawdopodobniej. Kwestia ustawień telefonu w mojej opinii, a nie forum.. ale ja się na tym nie znam zupełnie.

Byle tylko Woj nie zezwolił na foty o większej wadze do osadzania na forum, bo to będzie mulić i zapychać dla użytkowników moblinych.
(dla przykładu ostatnie ogłoszenie giełdowe w dziale LP z kilkunastoma odsłonami tego samego zdjęcia :think: ..ADHD?)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Syko, zainstaluj na fonie jakąś apkę do kompresji i po sprawie. Kilka sekund i masz "lżejsze" zdjecie. Co tam jest upierdliwego?
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
syko

Dzięki Chłopaki za rady. Miałem apkę na starym telefonie. Reklamy i niewygoda obsługi zniechęciły mnie skutecznie do jej używania. Mój telefon niestety nie ma opcji zrobienia zdjęcia poniżej 2mb. Poza tym aparat to tylko rejestrator z menu dla idiotów. Bardzo niewygodnie się im operuje. Szybciej pstryknął bym Zenitem😉(pomijając proces obróbki zdjęcia)
Może są jakieś nakładki, nie wiem bo nigdy nie interesowałem się tym, ale za to wiem że inne fora przyjmują dużo większe pliki i stąd moje pytanie.

Dodam że najmniejsze zdjęcia jakie wypluwa mój telefon to 3mb z groszami.
I tu nasuwa się kolejne pytanie:
Czy od początku forum rozmiar załącznika się nie zmienił?
Biorąc pod uwagę jak technologia mocno poszła do przodu od powstania forum postuluję o podwojenie wielkości załącznika.
8-)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2026, 10:24 przez syko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Oczywiście że się zmieniał na przestrzeni lat. Kiedyś było 0.5MB, potem 1MB, teraz 2MB (już dłuższy czas).
Zuuuuuuupełnie wystarczający rozmiar dla zdjęcia JPG w rozdzielczości Full HD.
Potrzebujesz 4K żeby pokazać okładkę płyty? :)

Kiedyś był też limit załączników na post. Pierw 3, potem 5, 10, w końcu 20, dość ryzykownie, ale na prośbę kolegów co sprzedają na giełdzie.
Czym to grozi? Czymś takim na przykład: viewtopic.php?f=58&t=23829
Natomiast ten przykład mnie nie boli bo.... każda fotka waży jakieś 150-200kB.

Na dzień dzisiejszy, zbiór załączników na forum to 67 GB danych.

Czy mogę zwiększyć rozmiar załączników? Pewnie że tak.
Ale wtedy zbiorek będzie pęczniał szybciej.
A jak będzie pęczniał szybciej to dobijemy szybciej do granicy.
A zwiększanie pamięci dla forum to wyższe koszty utrzymania.

darkman również słusznie zauważył że będzie to powodowało "mulenie", szczególnie jak ktoś przegląda forum z komórki czy tabletu w terenie.
To nawet większy problem niż koszty.

Czy to wszystko jest warte przyzwolenia na lenistwo?
Nie bardzo :(

Nie ma to związku z "rozwojem technologii".
Format JPG jest z nami już kilka dekad.
syko pisze:
dzisiaj, 09:38
ale za to wiem że inne fora przyjmują dużo większe pliki
Daj jakiś przykład, a zarazem pytania dodatkowe - czy są tam reklamy/sponsorzy?
Czy załączniki są trzymane "od zarania dziejów" czy też są archiwizowane/czyszczone po paru latach?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
syko

Tak, są sponsorzy na tamtych forach. Liczyłem się z tym że zwiększenie pliku może się wiązać z dodatkowym kosztami i zapchaniem się serweru.
Masz jakąś prognozę kiedy się zapełni, biorąc pod uwagę dzisiejszy dzienny przyrost?

Dla Ciebie wygląda to lenistwo, jednak dla mnie jest to irytacja i strata mego cennego czasu.
Wiem że forum bez mego udziału nie straci nic, ale w jakimś celu tu zaglądam i chciałbym być bardziej aktywny niż dotychczas, a to wiąże się z dodawaniem zdjęć.
Moja wiedza na temat gramofonów jest znikoma, większość jej zdobyłem tu na forum, poznałem też kilka miłych osób i za to je doceniam.
Skoro nie mam zbyt wiele do powiedzenia w wątkach ściśle merytorycznych, chciałbym zabierać głos w wolnych tematach pobocznych używając fotografii swoich jak i wyszukanych z różnych źródeł. Uważam że jedno zdjęcie może być warte więcej niż tysiąc słów.
Aż tyle i tylko tyle.
Powiedziałem chyba wszystko na ten temat, zrobisz jak zechcesz Wojtku.
Dziękuję za wysłuchanie.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 10:24
Czymś takim na przykład: viewtopic.php?f=58&t=23829
Natomiast ten przykład mnie nie boli bo.... każda fotka waży jakieś 150-200kB.
Tak spoko, nie waży. W tym Kubricku to raczej mi chodzi o scrolling. Oglądałem to na phonie w jakimś sklepie czekając na Godota czyli żonkę "na zakupach" (bo raz w tygodniu puszczam w miasto by mieć spokój), no tak przewijam i myślę, no coś niemożliwe "zepsuło siem". dopiero w domu zerknąłem na laptoku i.. aha, olśnienie: myślący inaczej :).. skądinąd Marcin słusznie zauważył, brak drugiej strony okładki .. brakło miejsca? :lol:

A.. jpg? No broń Boże, nie odchodzimy inic nie zmieniamy. To już standard forumowy. Wiele osób jest do tego przygotowanych j.w. pisał Maciek - kwestia zorganizowania.
Może jest jakaś inna opcja, żeby Syku miał wygodnie - nie wiem, się nie znam. Oczywiśćie jeśli tak to :dance: To się dopasowuję, żeby mnie było wygodnie i tyle. :D
syko

Hurra!!! :violin:
Podłubałem w srajfonie i jest. Jakie one są nieintuicyjne te aparaty. Jakość " bardzo cienka" okazuje się bardzo dużą, a "normalna"najmniejszą. Mam Realne 51. Nie polecam.
Mniejsza o to.
Temat uważam za zamknięty.
Załączniki
IMG_20260501_114549.jpg
syko

A miało być tak pięknie.
Niestety gdy chcę wybrać jako załącznik aparat i robię zdjęcie, jest ono większe niż 2mb. Muszę wcześniej zrobić zdjęcie i je załączyć dopiero z albumu. Wychodzi dwa kroki więcej. :)
Będę musiał z tym żyć.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

syko pisze:
dzisiaj, 12:04
Muszę wcześniej zrobić zdjęcie i je załączyć dopiero z albumu.
No jakby standard ze sie załacza juz z zapisanego folderu. A Ty chcialeś że jak? W locie? :think:
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
syko

Mawis pisze:
51 min temu
syko pisze:
dzisiaj, 12:04
Muszę wcześniej zrobić zdjęcie i je załączyć dopiero z albumu.
No jakby standard ze sie załacza juz z zapisanego folderu. A Ty chcialeś że jak? W locie? :think:
Właśnie tak chciałem, w samolocie też. ;)
Telefon sugeruje jaki załącznik mam wstawić i pyta czy z aparatu, galerii czy folderu. Wybierając aparat od razu mogę zrobić zdjęcie które jest dodawane. Niestety jest za duże.
Być może też da się to gdzieś poustawiać, ale jak wspomniałem obsługa mego telefonu daleka jest od intuicyjnej, a na dodatek moje umiejętności przeprogramowania tegoż są znikome. Wieszałem psy na ostatnim smartfonie jaki miałem, niestety się popsuł to kupiłem nowy budżetowy który poza baterią jest wielkim krokiem do tyłu względem starszego. :lol:
ODPOWIEDZ