Proszę o porady dotyczące nowej wkładki.

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
ptaku

Proszę o porady dotyczące nowej wkładki.

Post autor: ptaku »

Witam wszystkich po 3 latach.

Jak ten czas leci.

3 lata temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Technicsa SL 1200 GR z wkładką Ortofon 2M Black (MM) i do dziś uzbierałem ok 100 winyli.
Zastanawiam się nad dokupieniem nowej wkładki i headshella by używać ich zamiennie.
Budżet ok 3000 PLN

Polecono mi wkładkę Audio Technica (At-Oc9Xsh) (wkładka MC)
Co o niej sądzicie ?
Jak to się ma do tego co mam obecnie?
Czy to byłby progres czy skok w bok, a może jedno i drugie?
Z Ortofona jestem zadowolony, może dokupić igłę LVB 250 (koszt ok. 3.300 PLN i zostaję z jedną wkładką)
Wolałbym chyba jednak mieć drugą wkładkę.

Preamp to Linn Akurate Kontrol (starsza wersja >2010r.) o poniższych parametrach wejścia Phono:

https://docs.linn.co.uk/wiki/index.php/ ... te_Kontrol

MM phono
2 x RCA
70.0 mV peak @ 1 kHz,
+40 dB @ 1 kHz
48 kΩ 68 pF

MC phono
2 x RCA

High gain (default):
5.0 mV peak @ 1 kHz,
+64 dB @ 1 kHz

Low gain
(Dealer configurable):
15 mV peak @ 1 kHz,
+54 dB @ 1 kHz
180 Ω 10 nF

Słucham głównie na słuchawkach Beyerdynamic T5p v2 podłączonych pod stary wzmacniacz Linn Majik (z roku ok. 2000)

Z ciekawości zapytałem też kogoś o wkładki Audio-Technica z serii AT-ART9 (może jednak dozbierać kasę albo wziąć na raty) i zdania były podzielone czy mój zestaw nie jest za słaby na taką wkładkę. Jeśli tak to co jest wąskim gardłem ?

Sprawa nie jest pilna.
Proszę o sugestie i wskazówki. Na razie dobór parametrów fizycznych i elektrycznych zestawu gramofon/wkładka/preamp (zwłaszcza wkładka MC) to dla mnie wyższa szkoła jazdy.

Z góry dziękuję za porady.

Aha, słucham prawie wszystkiego: jazz, rock, pop, muzyka klasyczna, czasem punk, blues, r&b.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Proszę o porady dotyczące nowej wkładki.

Post autor: Wojtek »

ptaku pisze:
25 kwie 2026, 22:03
Z Ortofona jestem zadowolony, może dokupić igłę LVB 250
Bez sensu.
ptaku pisze:
25 kwie 2026, 22:03
Z ciekawości zapytałem też kogoś o wkładki Audio-Technica z serii AT-ART9 (może jednak dozbierać kasę albo wziąć na raty) i zdania były podzielone czy mój zestaw nie jest za słaby na taką wkładkę. Jeśli tak to co jest wąskim gardłem ?
Nie mam pojęcia kim jest "kogoś", dlaczego tak myśli i co to tak na prawdę wnosi.

Główne pytanie na które nie padła odpowiedź:
Co chcemy osiągnąć?

Co jest OK w 2M Black, a co mogłoby być lepsze? Itp. itd.
ODPOWIEDZ