Byłabym wdzięczna za pomoc w wyborze gramofonu technics
-
Re: Byłabym wdzięczna za pomoc w wyborze gramofonu technics
Gramofon był w naprawie, nie amplituner. W gramofonie wymieniono coś, czego gramofon nie ma.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie, w tym cały sękzofia. pisze:Gramofon był w naprawie, nie amplituner. W gramofonie wymieniono coś, czego gramofon nie ma.

No to jutro popróbujesz zofia. Oby się udało, a jak coś to pisz

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pisać będę na pewno
. Dziękuję za uświadomienie ..

- Jaskier
Niezły bigos z tego wyszedł
Uporządkujmy fakty:
@zofia
1.gramofon nie ma końcówki mocy ani żadnego elektronicznego "wspomagacza". Jak napisał Wojtek - sygnał idzie z wkładki bezpośrednio do przedwzmacniacza w amplitunerze.
2. Jeśli - jak piszesz - był dźwięk (choć cichutki), to na 99% gramofon jest sprawny. To prowadzi do wniosku, że:
3. Do naprawy (lub sprawdzenia) jest gniazdo PHONO w amplitunerze.
Mam wrażenie, że ktoś wykorzystał Twoją niewiedzę i naopowiadał Ci głupot o końcówkach mocy itp, prawdopodobnie, żeby zamaskować nieumiejętność rozwiązania problemu
A ponieważ mam podobny amplituner, mam jeszcze jedną, (mało prawdopodobną, ale jednak) teorię. Wśród przycisków na panelu przednim jest jeden oznaczony jako TAPE 2/MONITOR (w Twoim amlpli to chyba jest TAPE/MONITOR). Właściwością jego jest to, że nie przełącza się na osobne wejście, ale "nadkłada się" na inne. W praktyce oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli miałaś włączony TAPE 2 a następnie przełączysz na PHONO, to dalej jest czynny TAPE 2, pomimo, że na wyświetlaczu jest napis PHONO, i nie słychać dźwięku z gramofonu. Aby je wyłączyć trzeba nacisnąć je ponownie - czyli tak jak włącznik/wyłącznik. Na tym pasku na dole wyświetlacza w czerwonej ramce zaznaczony jest TAPE 2 - oznacza to że jest włączony (zdjęcie 2). Żeby uaktywnić wejście PHONO trzeba jeszcze raz nacisnąć TAPE 2 tak jak na zdj.1

@zofia
1.gramofon nie ma końcówki mocy ani żadnego elektronicznego "wspomagacza". Jak napisał Wojtek - sygnał idzie z wkładki bezpośrednio do przedwzmacniacza w amplitunerze.
2. Jeśli - jak piszesz - był dźwięk (choć cichutki), to na 99% gramofon jest sprawny. To prowadzi do wniosku, że:
3. Do naprawy (lub sprawdzenia) jest gniazdo PHONO w amplitunerze.
Mam wrażenie, że ktoś wykorzystał Twoją niewiedzę i naopowiadał Ci głupot o końcówkach mocy itp, prawdopodobnie, żeby zamaskować nieumiejętność rozwiązania problemu

A ponieważ mam podobny amplituner, mam jeszcze jedną, (mało prawdopodobną, ale jednak) teorię. Wśród przycisków na panelu przednim jest jeden oznaczony jako TAPE 2/MONITOR (w Twoim amlpli to chyba jest TAPE/MONITOR). Właściwością jego jest to, że nie przełącza się na osobne wejście, ale "nadkłada się" na inne. W praktyce oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli miałaś włączony TAPE 2 a następnie przełączysz na PHONO, to dalej jest czynny TAPE 2, pomimo, że na wyświetlaczu jest napis PHONO, i nie słychać dźwięku z gramofonu. Aby je wyłączyć trzeba nacisnąć je ponownie - czyli tak jak włącznik/wyłącznik. Na tym pasku na dole wyświetlacza w czerwonej ramce zaznaczony jest TAPE 2 - oznacza to że jest włączony (zdjęcie 2). Żeby uaktywnić wejście PHONO trzeba jeszcze raz nacisnąć TAPE 2 tak jak na zdj.1
-
Dziękuję za pomoc, rzeczwiście coś w tym może być, pamiętam, że kiedyś coś nawciskałam i..nic nie słyszałam. Niestety nie mam jak sprawdzić, dostałam zapewnienie, że w sb sprzęt do mnie wróci i będzie działał...
Zatem czekam.
Aha podłączony do innego wzmacniacza podobno tez nie działa..
Zatem czekam.
Aha podłączony do innego wzmacniacza podobno tez nie działa..
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja się trochę tobie dziwię Zofia. To twój sprzęt, twoja własność, a to wszystko brzmi tak jakbyś nie miała nic do powiedzenia i była zdana na łaskę znajomego, który tobie sprzęt zabrał i coś kombinuje. Jakbyś nie mogła go odzyskać teraz.
To tak jakbym oddał coś do speca, po tygodniu wrócił, a on mi na to "nie, nie oddam!"

Przedziwna sprawa.
To tak jakbym oddał coś do speca, po tygodniu wrócił, a on mi na to "nie, nie oddam!"

Wzmacniacz wzmacniaczowi nierówny. Jeśli nie miał wejścia Phono (a większość nowszych nie ma go w ogóle) to nic w tym dziwnegozofia. pisze:Aha podłączony do innego wzmacniacza podobno tez nie działa..

Przedziwna sprawa.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Masz rację, tyle, że teraz dostałam zapewnienie, że to naprawi..Nie chcę wyjść na furiatkę, zostały dwa dni.. Dam mu szansę na rehabilitację. Mam nadzieję, że skorzysta z niej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rozumiem, że za dwa dni to jakiś ostateczny termin? 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak, już ostateczny.
. Tym bardziej, że wersja Jaskra wydaje mi się bardzo prawdopodobna..Uwierzcie czekam z ogromnym zniecierpliwieniem. Mam gramofon od ponad miesiąca..i gdybym może sama spróbowała go podłączyć ominąłby mnie ten cały cyrk z wymianą rzeczy, której nie ma...No, ale nie chciałam nic popsuć..

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiadomo, chciałaś dobrze, a teraz mądry Polak po szkodzie.
No nic, zobaczymy co będzie jutro (deadline!)
No nic, zobaczymy co będzie jutro (deadline!)

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mam, na razie męczę się z podłączeniem głośników, no ale do tego mam instrukcję..
Głosniki podlączyłam..Niestety wciaz cicho gra..nie wysyła sygnału do kolumn. Na amplitunerze mam wyświetlone: Video 1, speakers B, Phono..Video 1, powinno byc>?
Działa!!!
))!!! Dziękuję, gdybym przypuszczała...
Och, dziękuję Wam wszystkim za pomoc, za zdjęcia, tłumaczenia krok po kroku!
Serdecznie dziękuję!!
Głosniki podlączyłam..Niestety wciaz cicho gra..nie wysyła sygnału do kolumn. Na amplitunerze mam wyświetlone: Video 1, speakers B, Phono..Video 1, powinno byc>?
Działa!!!

Och, dziękuję Wam wszystkim za pomoc, za zdjęcia, tłumaczenia krok po kroku!
Serdecznie dziękuję!!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cieszę się niezmiernie.
Może teraz powiesz nam co zrobiłaś/zmieniłaś, że w końcu się udało?
Rozumiem, że znajomy jednak nie podołał?
Może teraz powiesz nam co zrobiłaś/zmieniłaś, że w końcu się udało?
Rozumiem, że znajomy jednak nie podołał?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Znajomy nie podołał.
Tak jak pisałam, początkowo nie dałam rady podłączyć głośników.
Jak już się udało, podłączyłam gramofon, tak jak radziliście i nic..
Pobawiłam się przyciskami w amplitunerze uważając, żeby nie wcisnąć type..( Rada Jaskra)
Docisnęłam kable do amplitunera i..zagrało.
Ale to wszystko dzięki Wam:))
Tak jak pisałam, początkowo nie dałam rady podłączyć głośników.
Jak już się udało, podłączyłam gramofon, tak jak radziliście i nic..
Pobawiłam się przyciskami w amplitunerze uważając, żeby nie wcisnąć type..( Rada Jaskra)
Docisnęłam kable do amplitunera i..zagrało.
Ale to wszystko dzięki Wam:))
- Jaskier
Czasem problem okazuje się zwykłą drobnostką. Najważniejsze, że wszystko gra. 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dzięki za dopowiedzenie. Warto zwracać na takie drobnostki uwagę, szczególnie jak ktoś jest jeszcze nieobeznany w temacie.
Teraz pozostaje tylko cieszyć się z muzyki
Teraz pozostaje tylko cieszyć się z muzyki

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum