Skorzystałem ze strony ktora wybrała odpowiedni szablon do modelu gramofonu i różne szablony zaproponowała ta strona. Headshell z wkładką pasuje po przełozeniu z jednego do drugiego a jednynie trzeba ustawić nacisk i antyskating.
Conradhoffman.com ta strona i custom arc template generator
Ustawianie wkładki
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ustawianie wkładki
Tak czy siak - ustaw sobie wg Lofgren A na Mitsubishi jeśli dasz radę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A na tym poprzednim gramofonie ustawiałeś z wyłączonym antyskatingiem czy włączonym? Z jakim robione były fotki?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Takie potężne koszenie oznacza, że coś jest nie tak z zawieszeniem igły i/lub z geometrią gramofonu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
devile6
Na początku miałem ustawiony zgodnie z wagą ale póżniej zmieniłem na neutralne. Po zmianie antyskatingu nie zauważyłem poprawy. Jak bedę miał w weekend to może ponownie postaram się podmienić ale przyznam że wymuszenie zmiany nagaoka mp110 do drugiego systemu poprawiło jakość.
W docelowym miło to grać z primare i15, Linn Majik i Heed Questar i dzwięk mi się zbyć kluchowaty wydawał, zbyt docieplony.
Na drugim systemi z linn dsm i wbudowanym pre odczuwam fajne balans analogowości wkładki i precyzyjnego pre.
Troche offtopic
-
devile6
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To jak w obydwu AS był wyzerowany to wskazywało by jednak że ramię coś ciągnie na zewnątrz. Albo jednak AS (np awaria), albo poziom (to gdzie kładziesz poziomicę ma znaczenie), albo przewody sprężynują. W tym gramofonie w którym igła jest krzywo wyważ wkładkę/ramię tak żeby lewitowało i nie opadało na talerz (ztą wkładką, inną czy z samym headshellem jak się uda), przesuń ramię w to miejsce ze zdjęcia i będziesz widział czy zostanie tam mniej więcej czy ucieknie na zewnątrz, jak ucieknie to nie problem igły.
A przy okazji, to zdjęcie/obiektyw musisz mieć w linii wkładki, bo to może też być złudzenie optyczne, na tej pierwszej fotce wygląda jak by sama fotka była trochę przekoszona, tak trochę z ukosa to jest.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.