ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Post autor: dale »

pavlos pisze:
24 mar 2026, 21:10
Tylko jak wtedy sprzedający miałby robić promocje czy obniżki?
Albo jesteśmy poważni i traktujemy się z szacunkiem, albo robimy byznesy...
Dział k/s powinien być widoczny jedynie dla użytkowników z jakimś stażem czas/posty - powiedzmy miesiąc i 5 postów, no chyba że - jak wyżej, zależy nam na "byznesie" a nie wymianie koleżeńskiej sprzęty czy płyt.
trafalgar pisze:
24 mar 2026, 17:51
Dużo jest też ogłoszeń z "kłódką" . Nie można je zlikwidować,żeby nie zaśmiecały tematu?
Trochę sprzętu, dosyć wartościowego pojawia się ponownie na giełdzie, tak można sprawdzić historię, no i widać czy ktoś jest wiarygodnym/handlarzem/przelotną kometą...

ps. ale ja jestem "starą konserwą", niedzisiejszą, więc stąd te uwagi. Nie przeszkadza mi obecny kształt, bo nie sprzedaję, a i coraz mniej kupuję :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
25 mar 2026, 13:41
Dział k/s powinien być widoczny jedynie dla użytkowników z jakimś stażem czas/posty - powiedzmy miesiąc i 5 postów, no chyba że - jak wyżej, zależy nam na "byznesie" a nie wymianie koleżeńskiej sprzęty czy płyt.
Omawiane wielokrotnie, takie podejście by bardziej zaszkodziło giełdzie niż cokolwiek pomogło. Już teraz sporo ludzi decyduje się na olx/allegro bo "po koleżeńsku" nie idzie, a chcą coś spieniężyć.

Giełda byłaby wtedy też niewidoczna z poziomu wyszukiwarek google.
dale pisze:
25 mar 2026, 13:41
Nie przeszkadza mi obecny kształt, bo nie sprzedaję, a i coraz mniej kupuję
"Nie wiem, ale się wypowiem" :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
25 mar 2026, 15:05
"Nie wiem, ale się wypowiem" :morda:
Nie zależy mi na zmianie, ale się wypowiem.
Ale rozumiem, są różne przypadłości, w tym problemy z rozumieniem tekstu pisanego :) Jak byś napotkał jakieś trudniejsze zwroty, daj znać - pomogę :))))
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Żaden przytyk, a ten się od razu burzy.
Czas na meliskę!
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Zamkniecie giełdy w jakiekolwiek ramy ograniczające wolny dostęp prowadzi do kiszenia się we własnym sosie. Nie pozwala na przepływ interesujących być może ofert zewnętrznych.
Kupowanie zaś czy sprzedawanie w żaden sposób nie przekłada się na proponowane zmiany regulaminowe. Jak dla mnie to mamy kwiecień za pasem i ani nic tego roku nie kupiłem, ani nie sprzedałem hehe. Przeszkadza mi podbijanie pustych ogłoszeń ponad miarę pewnego rozsądkowego offsetu. Uznaję je bowiem za śmietnikowe, które badziewią mi w przeglądaniu 'nowe posty'.
Oczywiście rozwiązaniem tyleż drastycznym co skutecznym jest też:
a. ignorowanie danego użytkownika, wówczas jego postów nie widać,
b. możliwość blokowania w interface użytkownika całych tematów lub działów, np giełdy lub i tak już zamkniętej polityki (czyli poszczególnych tematów)

Jednak nie taka jest idea mojego postulatu, a raczej zwrócenia uwagi na pewną już prawidłowość obsługi giełdy.
Może to i nic ważnego, ale pogadać zawsze można, tak by poznać opinie forumowiczów.

z dotychczasowych pomysłów:
1.Socjotechnika 1x na 2 tygodnie wydaje się dość nośna.
2.Podbicie gdy spadnie z pierwszej strony, niestety oceniam słabo.
3.Schowanie giełdy i ograniczenie możliwości wystawienia rzeczy - całkowicie chybione.
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
25 mar 2026, 19:50
Żaden przytyk, a ten się od razu burzy.
Czas na meliskę!
Absolutnie :) Po prostu nie chcę aby Nasz Kochany Admin czuł się ignorowany :)
Poza tym, jesteś jednym z niewielu, w stosunku do których można "grubiej" zażartować i się nie obrazi :twisted:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

darkman pisze:
26 mar 2026, 07:40
Ja też. Równie dobrze można by zrobić że tematy giełdowe mają po 100 tematów na 1 stronę :D (żarcik)
Wsparcie finansowe forum
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Post autor: 32lysy »

Wojtek pisze:
26 mar 2026, 12:20
darkman pisze:
26 mar 2026, 07:40
Ja też. Równie dobrze można by zrobić że tematy giełdowe mają po 100 tematów na 1 stronę :D (żarcik)
Jak uparciuchy będa pilnować swoich ogłoszeń, to po kilka razy dziennie te same osoby będa podbijały bo będzie spadać z pierwszej strony bardzo szybko. Stracą ci którzy wystawiają i czekają na chętnych, a wciaż na pierwszej stronie będą podbite te same, nie koniecznie najciekawsze ogłoszenia :) Pomysł z archiwum moze być ciekawy choćby dla wyceny dla sprzedajacych czy porównania dla kupujących
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Łysy jak zwykle masz wiele racji, ale po prostu uparciuchów i innych myslących przez pryzmat ego, tak czy siak nie ogarniemy i chyba nawet nikt nie zamirza z nimi walczyć. Bo to walka z wiatrakami - tyle, że dostajemy jako forum, narzędzie by "jeśli komuś się chce lub jest to dla niego no fair" - zwrócić uwagę.
Archiwum? No w jakimś sensie tak (to do Wojtka, ale wydaje mi się, że mozna by umożliwić sortowanie wątków giełdowych.. i wtedy sortujesz sobie po "kłódce", a reszta alfabetycznie. Jednak technicznie to średnio łatwe i czasochłonne. A mamy kogoś na etacie obsługi forum? :)
No nie mamy.
A mamy inne zajęcia życiowe?
No mamy! :)

Co do archiwum jeszcze to wyszukiwarka forum działa dość sprawnie - szukanie sprzętów, płyt czy kolumn itp, poza sortowaniem poczty PW. Ja mam coś ponad 240 stron tego i gdy zapomnę lub nie mam wyseparowanych danych np kod czy paczkolot, to wolę zadzwonić lub wysłać sms niż prześledzić korespondencję.. chyba, że ktoś jest na cyfrę lub literę A lub Z, to się dogadamy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przygotowałem ankietę - viewtopic.php?f=6&t=23743
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Laush
Gramofon: Technics SL-10

Post autor: Laush »

Jako głównie kupujący mam propozycje aby ogłoszenia sprzedaży, również w sekcji "Inne" miały chociaż minimalny związek z audio.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Laush pisze:
30 mar 2026, 13:28
również w sekcji "Inne" miały chociaż minimalny związek z audio
Wiesz co, staram się to filtrować w jakiś sposób. Jest taki jeden co próbuje co jakiś czas wrzucać jakiś losowy zrzut na olx typu książki fabularne czy filmy, ale jak ktoś chce opylić forumowiczowi rower czy inną zabawkę to nie widzę problemu :)

Tymczasem zamknęła się ankieta w temacie podbijania ogłoszeń i stanęło na tym że ogłoszenie można będzie podbijać dopiero po 14 dniach.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

To pytanie - jeśli coś się sprzeda bez wcześniejszej wzmianki w wątku giełdowym, to informacja o tym fakcie jest podbiciem?
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Wojtek pisze:
08 kwie 2026, 10:34
Laush pisze:
30 mar 2026, 13:28
również w sekcji "Inne" miały chociaż minimalny związek z audio
Wiesz co, staram się to filtrować w jakiś sposób. Jest taki jeden co próbuje co jakiś czas wrzucać jakiś losowy zrzut na olx typu książki fabularne czy filmy, ale jak ktoś chce opylić forumowiczowi rower czy inną zabawkę to nie widzę problemu :)

Tymczasem zamknęła się ankieta w temacie podbijania ogłoszeń i stanęło na tym że ogłoszenie można będzie podbijać dopiero po 14 dniach.
A to ciekawe. Bo ja kiedyś w początkach swojej bytności na forum ,chciałem sprzedać radioodtwarzacz samochodowy w dziale "Sprzedam"-"Inne" i zostało ogłoszenie odrzucone przez Ciebie .W wyjaśnieniu napisałeś że jest to car audio a nie home audio.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

domibobi pisze:
08 kwie 2026, 11:14
to informacja o tym fakcie jest podbiciem
Nie. Podobnie informacja o zmianie ceny czy innych warunków - to nie będzie traktowane jako podbicie.

Oczywiście z tej okazji zapraszam wszystkich do próbowania obejścia nowych zasad robiąc obniżki albo podwyżki cen o 1-2 złote :morda:

Zakładam że wszystkim zależy na tym by wyeliminować cwaniakowanie z giełdy i tego typu zjawiska nie będą problemem.
trafalgar pisze:
08 kwie 2026, 11:29
W wyjaśnieniu napisałeś że jest to car audio a nie home audio.
Cóż mogę powiedzieć, widocznie 11 lat temu miałem bardziej rygorystyczne podejście co do działu "Inne" :)
Szczerze nie pamiętam już nawet tego przypadku.
Możliwe że dzisiaj takie ogłoszenie by przeszło.
ODPOWIEDZ