Waxwing / old ver: Puffin ParksAudio LLC

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Waxwing / old ver: Puffin ParksAudio LLC

Post autor: Bacek »

Laush pisze:
06 mar 2026, 02:03
Wyzwanie jest takie że max napięcie jakie przetwornik A/C w waxwingu może przyjąć to 1.05 Vrms.
Czmu? Z pre dostajesz więcej?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Laush
Gramofon: Technics SL-10

Post autor: Laush »

Bacek pisze:
06 mar 2026, 08:54
Laush pisze:
06 mar 2026, 02:03
Wyzwanie jest takie że max napięcie jakie przetwornik A/C w waxwingu może przyjąć to 1.05 Vrms.
Czmu? Z pre dostajesz więcej?
Teoretyczne wyliczenia pokazują że dla wkładki np Shure M92e o napięciu wyjściowym 5mV i stałym wzmocnieniu 38dB na Tag Mclaren PPA20 dla dynamicznych partii muzyki headroom na przetworniku A/C może nie wystarczyć nawet przy ustawieniu Gain -4dB na waxwing. Jak ktoś używa samego waxwinga to nie jest to problem bo po prostu zmniejsza gain na analogowym wzmacniaczu wejściowym jak mu dioda pokaże clipping. Ja nie chcę rezygnować z posiadanego PPA20 w torze z dsp bo patrząc na samo upakowanie elementów, zasilanie, różnice w budowie to lepszy dźwięk wyjdzie z PPA20. Niestety tag mclaren ma stałe wzmocnienie dla MM. Jest jeszcze opcja zmiany impedancji wejściowej waxwing z 47kohm na 200ohm ale ten dzielnik napięcia rodzi inne problemy...lub wpiąć przed waxwing tłumik z 2 rezystorów szer/rown polaczonych....ale to tylko teoretyzowanie.
Awatar użytkownika
Bacek

Szczerze to mi pokazuje że od 5mV do 1V to jest 46 decybeli a nie 38. Płyt raczej nie nagrywali na +12.

Generalnie nie to że nie czuję problemu bo mam taki sam. Też karmię ADC z pre i aktualnej kombinacji wkładka preamp na niektórych płytach miejscami wchodzi na overdrive. Nawet mnie kusiło zmodyfikowanie wzmocnienia pre o 4 db w dół, ale w tych SMD nie do końca chce mi się grzebać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Czekajcie bo przestaję łapać - ktoś kupuje waxwinga by output z niego serwować do phono innego preampa?
:think:

Waxwing jako cyfrowy SUT? :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Nie waxwing jako dsp w środku a nie jako phono pre.
Bierze sygnał liniowy z innego phono pre.

Coś jak SugarCube, choć ostatnio też wersję z phono pre zrobili
Ostatnio zmieniony 06 mar 2026, 17:28 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Laush

Bacek pisze:
06 mar 2026, 15:40
Szczerze to mi pokazuje że od 5mV do 1V to jest 46 decybeli a nie 38. Płyt raczej nie nagrywali na +12.

Generalnie nie to że nie czuję problemu bo mam taki sam. Też karmię ADC z pre i aktualnej kombinacji wkładka preamp na niektórych płytach miejscami wchodzi na overdrive. Nawet mnie kusiło zmodyfikowanie wzmocnienia pre o 4 db w dół, ale w tych SMD nie do końca chce mi się grzebać.
Te +12 zapasu czasem może być na granicy jeżeli chodzi o trzaski. Ja mam w zanadrzu plan tłumika który pracował by jako dzielnik napięcia aby zbić wzmocnienie o 5-8 dB. Wtedy wpinam taki tłumik zaraz przed waxwing i na samym waxwing ustawiam gain na 0dB. Poza tym wyjście tape out w audiolab 8000q posiada rezystor 1kohm co też da spadek sygnału o kilka procent. Ale to teoria. Wrócę do domu to organoleptycznie sprawdzę różne wkładki. Ta m92e to chyba najgłośniejsza z posiadanych, choć co do empire 1080lt nie jestem pewny bo różne dane w internetach można znaleźć.
Awatar użytkownika
Bacek

Nie przejmował bym się aż tak u mnie sygnał wchodził w clipping, po zbiciu o 4db już nic.
Jak koniecznie chcesz przezroczysty impedancyjne dzielnik to musisz go zrobić aktywny z buforami z przodu o z tyłu. Pytanie czy warto tak się męczyć.
Łatwiej pewnie zrobić zmniejszenie wzmocnienia na pre.
Poza tym pisałeś że masz tam jeszcze -4db razem 16 to opór.
Laush

Myślałem o czymś takim żeby samemu dobrać rezystory i zbudowac. https://www.music.hifi24.pl/monacor-ila-1020.html
Ale wpierw to muszę to wszystko połączyc i zobaczyć empirycznie jak to wyjdzie. Twórca Waxwing odpisał mi że na -4dB powinno być ok.
Jeszcze w kwestii uzupełnienia pomysłu:
- przepuszczenie sygnału przez pętlę tape out pozwala na zastosowanie dsp do innych urządzeń wejściowych
- wyjście z waxwing przez złącze optyczne odetnie układ od ewentualnych szumów z tego zasilacza usb 5v po masie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Bacek pisze:
06 mar 2026, 16:26
Nie waxwing jako dsp w środku a nie jako phono pre.
Bierze sygnał liniowy z innego phono pre.
OK :think:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ