Przedwzmacniacz Shure v15 III
-
Rufi
- Gramofon: Technics SL-D3
Przedwzmacniacz Shure v15 III
Tak wiem był temat, ale nie rozwiał moich wątpliwości.
Zakupiłem od @Wojtka rzeczoną wkładkę, jestem bardzo zadowolony ale się zastanawiam czy jakbym zmienił przedwzmacniacz z IFI AIR ZEN Phono, na taki z ustawieniami żeby jednak jeszcze bardziej zadowolić wkładkę, np. na Shiit Mani 2 Mm, albo Pro-Ject Box Phono DS2, które mają możliwość ustawienia parametrów, to nie byłbym bardziej zadowolony ?
Jak myślicie, czy jest w ogóle sens zmieniać, przy moim torze, Nad 326 Bee, Technics SL-D3, Monitory Bronze BX2?
Dzięki za odpowiedzi
Zakupiłem od @Wojtka rzeczoną wkładkę, jestem bardzo zadowolony ale się zastanawiam czy jakbym zmienił przedwzmacniacz z IFI AIR ZEN Phono, na taki z ustawieniami żeby jednak jeszcze bardziej zadowolić wkładkę, np. na Shiit Mani 2 Mm, albo Pro-Ject Box Phono DS2, które mają możliwość ustawienia parametrów, to nie byłbym bardziej zadowolony ?
Jak myślicie, czy jest w ogóle sens zmieniać, przy moim torze, Nad 326 Bee, Technics SL-D3, Monitory Bronze BX2?
Dzięki za odpowiedzi
-
32lysy
- Gramofon: Technics D202, Q202
Re: Przedwzmacniacz Shure v15 III
Phono box DS+ (chyba ten ) miałem. Chłodny mało muzykalny. Dźwięk bez emocji. Gdyby chociaż był bardzo precyzyjny i analityczny to można by było to jakoś uzasadnić. Taki chudy w odbiorze. Nie polecam. Opisuję może zbyt skrajnie, bo nie był zły, ale styl prezentowania dźwięku przez niego właśnie zapamiętałem w ten sposób. Trochę przypominał charakterem cambridge CP2 którego brzmienie zapamiętałem może jako mniej chude, ale za to mało rozdzielcze. Sklasyfikowałbym je na tym samym poziome. Zresztą cenowo też były z podobnej półki. Podobno DS2 to już inna technologia i inna klasa (opinia zasłyszana) więc jeśli nie ma naleciałości typowych dla pro jectów, to możliwe ze jest spoko. Ja bym zalecał odsłuch. Branie w ciemno i jeszcze wyłącznie na podstawie opinii osób trzecich, to trochę jak wróżenie z fusów
Ostatnio zmieniony 03 mar 2026, 00:12 przez 32lysy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaculkowy Dyskretniok może?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
32lysy
Ja bym zaryzykował bufona od wydry. Pamiętam że nawet objazdowy prototyp był całkiem spoko a od tamtej pory już była wersja ostateczna , i wersja druga. Sam czekam grzecznie w kolejce na możliwość odsłuchu i oceny
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tyle tylko że to już nie ten budżet (chyba).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
32lysy
Podstawka bez bajerów ale te same bebechy chyba w okolicach tysiączka. Jeśli będzie naprawdę dobrze to w tej kwocie może być kompletna deklasacja konkurencji nawet wielu droższych. Poczekamy, posłuchamy, ocenimy. Może nadchodzi czarny koń z forum w niskobudżetowym segmencie
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Może Buphono z drugiej ręki w okolicy 1k pln udało by się zakupić (jeśli pojawi się na giełdzie), ale Buphono II bez xlr i beż OLED to bliżej 1.5k pln - tak sądze. Jackowe pre też w okolicy 1k pln można było nabyć ale na rynku wtórny. Mimo wszystko warto zapytać chłopaków jak to się obecnie kształtuje.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
-
Rufi
Wszystko fajnie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tylko czy faktycznie przy tym torze będzie odczuwalna/słyszalna różnica. Czy zaraz nie będzie tak że przy tym przedwzmacniaczu przydał by się lepszy wzmacniacz, bo ten się nie nadaje, a potem lepsze Monitory, a potem lepszy gramofon. Itd, itd.
Spróbowałem troszkę oszukać system i żeby zapewniać wkładce odpowiednią pojemność, wsadziłem 3m kabla między przedwzmacniaczem i wzmacniaczem. Gdzieś w necie znalazłem że powinno to dać jakieś 300 pF, wydaje mi się że dzięki temu zabiegowi troszkę polepszył się dźwięk w wysokich tonach.
Nie jest taki ostry.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Co do buphono i reszty przedwzmacniaczy z tego forum, to jak szukanie białego kruka
Chyba że macie jakieś sposoby na znalezienie takich?
Spróbowałem troszkę oszukać system i żeby zapewniać wkładce odpowiednią pojemność, wsadziłem 3m kabla między przedwzmacniaczem i wzmacniaczem. Gdzieś w necie znalazłem że powinno to dać jakieś 300 pF, wydaje mi się że dzięki temu zabiegowi troszkę polepszył się dźwięk w wysokich tonach.
Nie jest taki ostry.
Co do buphono i reszty przedwzmacniaczy z tego forum, to jak szukanie białego kruka
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zmiana preampa to prawie jak zmiana wkładki czy igły - pewnie że będzie słyszalna różnica.
Zawsze tak można powiedzieć, ale to nie jest związek ze zmianą preampa i tyle tylko z chęcią gonienia króliczka.
To już od ciebie zależy czy taki masz plan czy nie.
Trzeba do konstruktorów pisać, a nie szukać na olx
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
(ciach)
Nie umiem tak szybko pisać na komórce jak koledzy. Nie miałem nic innego, nie ma sensu powtarzać.
Nie umiem tak szybko pisać na komórce jak koledzy. Nie miałem nic innego, nie ma sensu powtarzać.
-
32lysy
Wojtek wszystkie istotne odpowiedzi udzielił. Ja tylko dodam dla rozwinięcia i rozwiania mitów krążących po sieci jedno:Rufi pisze: ↑wczoraj, 13:19Wszystko fajnie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tylko czy faktycznie przy tym torze będzie odczuwalna/słyszalna różnica. Czy zaraz nie będzie tak że przy tym przedwzmacniaczu przydał by się lepszy wzmacniacz, bo ten się nie nadaje, a potem lepsze Monitory, a potem lepszy gramofon. Itd, itd.
Nie jest taki ostry.
Co do buphono i reszty przedwzmacniaczy z tego forum, to jak szukanie białego kruka![]()
Nie słuchaj głupich wymyślonych teorii że nie warto wrzucać zbyt dobrego klocka w znacznie tańszy tor. To często mocno generalizowany temat i podpowiedzi w stylu że nie pakuje się silnika od mercedesa do malucha to bzdura. Zysk jest zawsze, z naciskiem na ,,zawsze,, Wyższej klasy tor lepiej się odwdzięczy jak mu dorzucisz kolejny lepszy element, ale zawsze poprawa będzie słyszalna w każdym przypadku. Dodatkowym argumentem na nie stosowanie się do takich rad niech będzie fakt, że skoro chcemy poprawić jakość, to wcześniej czy później decydujemy się na wyrzucanie kolejnych słabych ogniw z naszego systemu, a idąc tym tokiem myślenia w twoim przypadku będziesz miał już naprawdę przyzwoity preamp który nie będzie najsłabszym ogniwem po rozbudowie
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Z moich doświadczeń wynika, że wkładka z dobrą igłą i preamp to najważniejsze rzeczy w torze.32lysy pisze: ↑wczoraj, 17:00Wojtek wszystkie istotne odpowiedzi udzielił. Ja tylko dodam dla rozwinięcia i rozwiania mitów krążących po sieci jedno:Rufi pisze: ↑wczoraj, 13:19Wszystko fajnie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tylko czy faktycznie przy tym torze będzie odczuwalna/słyszalna różnica. Czy zaraz nie będzie tak że przy tym przedwzmacniaczu przydał by się lepszy wzmacniacz, bo ten się nie nadaje, a potem lepsze Monitory, a potem lepszy gramofon. Itd, itd.
Nie jest taki ostry.
Co do buphono i reszty przedwzmacniaczy z tego forum, to jak szukanie białego kruka![]()
Nie słuchaj głupich wymyślonych teorii że nie warto wrzucać zbyt dobrego klocka w znacznie tańszy tor. To często mocno generalizowany temat i podpowiedzi w stylu że nie pakuje się silnika od mercedesa do malucha to bzdura. Zysk jest zawsze, z naciskiem na ,,zawsze,, Wyższej klasy tor lepiej się odwdzięczy jak mu dorzucisz kolejny lepszy element, ale zawsze poprawa będzie słyszalna w każdym przypadku. Dodatkowym argumentem na nie stosowanie się do takich rad niech będzie fakt, że skoro chcemy poprawić jakość, to wcześniej czy później decydujemy się na wyrzucanie kolejnych słabych ogniw z naszego systemu, a idąc tym tokiem myślenia w twoim przypadku będziesz miał już naprawdę przyzwoity preamp który nie będzie najsłabszym ogniwem po rozbudowie
U mnie coraz przyzwoitsze granie się zaczęło jak od Jaculka zakupiłem Dyskretnioka i dobre wkładki z igłami, a później wymiana wzmaka i kolum znowu wniosła poprawę ale nie tak jak dobra wkładka z pre.
To jest moje zdanie z przeprowadzonych testów, a koledzy bardziej doświadczeni w temacie się wypowiedzą czy mam rację.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
-
Rufi
Dzięki, że poważnie podeszliście do mojego pytania i moich rozterek. Jak narazie porady z tego forum mnie nie zawiodły, więc odważyłem się i zapytałem kolegów @jaculka i @wydre o ich produkty. Czekam na odpowiedzi.