Witam.
Jak ustawić obroty w Pro-ject 6.1 ?
Gramofon stał nieużywany pare lat.Wymieniłem pasek i sprawdzając obroty zauważyłem,że są delikatnie wyższe 33.5 Jak można ustawić obroty?
Pozdrawiam.
Ustawienie obrotów w Pro-ject 6.1
-
adamus762
- Gramofon: Dual 520,530,1218
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ustawienie obrotów w Pro-ject 6.1
Jeśli kupiłeś dobry pasek (prawda?) to mogę powiedzieć że mieścisz się w tolerancji zakładanej przez producenta 
Twój model chyba nie jest kompatybilny z Speed Box ?
Twój model chyba nie jest kompatybilny z Speed Box ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Właśnie tego chciałem uniknąć kupując gramofon - braku regulacji prędkości i stroboskopu.
Ten Pro-Ject ma własny układ sterowania.
Nie lepiej - ze speed boxem?
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Długość paska nie ma znaczenia. Wszystko zależy od prędkości kątowej wirnika silnika, a przekłada się ona na prędkość kątową talerza odwrotnie proporcjonalnie do stosunku długości promieni wałka napędzającego pasek i talerza.
Jedynie jeśli powierzchnia wałka napędowego nie jest walcem, a np beczką, to elastyczność i naciąg paska zaczyna odgrywać niewielką rolę - jaki jest efektywny promień walka napędowego.
Pasek moze być dowolnie dlugi, byle silnik był odpowiednio oddalony, żeby pasek był naciągnięty i nie spadywał.
Z tym naciąganiem paska też jest dylemat, bo jak jest cienka i z kiepskiej stali oś w silniku, to potrafi się krzywić przy za mocnym naciągu i wtedy silnik do wymiany. Przerobiłem w Thorensie. To jedna z zalet napędu bezpośredniego - brak zagadnienia sił poprzecznych do osi silnika i lalerza.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Czym sprawdzałeś? Jak aplikacją na telefonie to bym się nie przejmował. Na różnych modelach telefonów pokazuje różne wyniki.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Miałem ten model, nie pamiętam ale tam chyba nie ma możliwości ustawiania obrotów bo to był silnik prądu zmiennego. Pasek kupił bym do niego oryginalny bo on ma miękkie zawieszenie na sprężynach z tłumieniem olejowym i na starym trochę już spękanym pasku dzieją się ciekawe rzeczy.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tu jest tak prosta budowa że jednak wymiary paska mają znaczenie w kontekście obrotów
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum