2 pary kolumn

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Re: 2 pary kolumn

Post autor: Robert_p »

Bacek pisze:
06 lut 2026, 14:44
Robert_p pisze:
06 lut 2026, 14:33
Rozważam teoretycznie.
To czysto teoretycznie, plusów nie widzę, same minusy i komplikacje.
I wszystko w temacie. :)
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Robert_p pisze:
06 lut 2026, 15:10
I wszystko w temacie.
no nie dokońca, ale ... :think: wg mnie jak chcesz kombinować to najlepiej całe wielokanałowe zestawy kina domowego z dedykowanym amplitunerem - ale to nie jest taka tania zabawa jeżeli na chwilowe przełamanie sztereo :D natomiast inaczej - tak jak powyżej pisano - tylko bałagan
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
PASJA-AUDIO

Post autor: PASJA-AUDIO »

Mając 40 -letnie doświadczenie i zabawę z różnym sprzętem i w rożnych konfiguracjach z mojej perspektywy ( jako DJ, meloman ponad 300 koncertów, ciągle poszukujący audiofil, właściciel sklepu audio ze sprzętem hi-fi,hi-end przez 20 lat)wygląda to tak::
1. Najwazniejsze dla dobrego dźwięku jest pomieszczenie przygotowane akustycznie i właściwe i synergiczne dobranie do tego pomieszczenia- wzmacniacz+kolumny .Super jest gdy mamy mocną końcówkę mocy z odpowiednimi dużymi głośnikami do muzyki metalowej ,rockowej itp. a drugi system na lampach 300b lub 2a3 z kolumnami na głośniku szerokopasmowym (np . stary Tannoy, Godmans )
.Ja tak mam i np.Tool, Metallica,Ghost, Rammstein,,wbija w fotel i jest lepiej i głosniej niż na koncercie. A byłem na niejednym koncercie metalowym i rockowym A jazz na lampie 300 b z Godmans axiom 80 z winyla to czysta magia ,czarne tło i muzycy u mnie w pokoju, coś niesamowitego.
I TO WSZYSTKO TYLKO Z DWÓCH KOLUMN ,poprawnie ustawionych i w pomieszczeniu zrobionym akustycznie.
Kiedy używam 4 kolumn? Kiedy puszczam disco w domu i chcę spbie potańczyć przy tej muzyce,to wtedy dźwięk jest w calym pomieszczeniu mniej - więcej po równo i wtedy to ma sens.
Jeśli brakuje ci pie....cia w pokoju to dokup sobie szybki i mocny subwoofer i wzmacniacz też musisz być szybki i dynamiczny.
A cztery kolumny gdy razem wszystkie grają,to się dźwięki odbite nakładają na siebie i dźwięk staję się rozmyty i ma się wrażenie spowolnionienia...W muzyce chodzi o to aby słyszeć dźwięk bezposrednio z głośnika,a tego z odbić od ścian , sufitu, podłogi majlepiej nie słyszeć,i do tego celu należy przygotować pokój odsłuchowy,a słuchanie muzyki stanie się wtedy niekończącą przyjemnością i najlepszym bezpiecznym narkotykiem w życiu.
Pioneer PL 70 + Hana ShH, Kenwood DP 59L +Lyra Argo,,Aurorasound Vida,klon Audio Note od Misse,Sansui MR ,Sansui B 2103 , trioda 300 B ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80JBL L-112,4412,TL-260,Martin Logan SL3,Diatone DS 2000,
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

PASJA-AUDIO pisze:
wczoraj, 19:51
Ja tak mam i np.Tool, Metallica,Ghost, Rammstein,,wbija w fotel i jest lepiej i głosniej niż na koncercie.
PASJA-AUDIO pisze:
A byłem na niejednym koncercie metalowym
Muzyka audiofilska :morda:

Kwadro było kiedykolwiek ogarniane przez te dekady czy nie bo po co?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PASJA-AUDIO

Post autor: PASJA-AUDIO »

Wojtek pisze:
wczoraj, 20:26
PASJA-AUDIO pisze:
Ja tak mam i np.Tool, Metallica,Ghost, Rammstein,,wbija w fotel i jest lepiej i głosniej niż na koncercie.
PASJA-AUDIO pisze:
A byłem na niejednym koncercie metalowym
Muzyka audiofilska :morda:

Kwadro było kiedykolwiek ogarniane przez te dekady czy nie bo po co?
Metal podałem jako przyklad pie. ..cia, Wcześniej jakieś 10-15 lat temu to najwiecej zaliczałem jazzowych koncertów np.Jan Garbarek,Tomasz Stańko,Pat Mtyheny,Patricia Barbet, Leszek Mozdzer,,A.M.Jopek,Wayne Shorter,.Hugh Masakela,. Potem pop,roch.P.Gabriel,Camel,P.Collins,The Cure,Depeche Mode,Scorpions,Roger Waters,itp Bylo też mnóstwo polskich kapel jak SBB,Lao Che,Daria Zawiało,Lady Punk,,Budka Suflera,Bajm, Magda Umer ,Alicja Majewska,Martyna Jakubowicz, i wiele innych.Zdarzaly się koncerty muzyki klasycznej ale także i dancewe festiwale i koncerty np.Avicii,Alan Walker,Purple Diaco Machine,David Guetta,Itp .Ja uważam że każdy niech slucha na co ma ochotę w danej chwili., jeśli daje to jemu emocję.A takogolnie to traktuje z dystansem i często nie bardzo lubię ludzi którzy się uważają za lepszych od innych..
,
Pioneer PL 70 + Hana ShH, Kenwood DP 59L +Lyra Argo,,Aurorasound Vida,klon Audio Note od Misse,Sansui MR ,Sansui B 2103 , trioda 300 B ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80JBL L-112,4412,TL-260,Martin Logan SL3,Diatone DS 2000,
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

Moje pytanie było niejako sprowokowane :) ilością wyjść na kolumny. Większość wzmaków stereo ma możliwość podłączenia min. 2 zestawów. I tak się zastanawiałem, czy mimo oczywistych problemów udało się komuś zgrać 2 pary kolumn.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
kolimator

Post autor: kolimator »

Panowie ,jeszcze raz od poczatku , czyli jak uzyskac dzwiek pseudokwadrofoniczny na 4 kolumny .
KUPUJEMY wzmak zintegrowany np denon pma 1060 , chyba ze nas piecze gotowka i mozemy sobie pozwolic na pma 1560 , a jakby trafila sie szostka w tootka to np JOLIDE 1501, wszystki te wzmaki ma z tyłu WYJSCIE PRE OUT , czyli wyjscie sygnału stereo z wbudowanego przedwzmacniacza ktory przygotowywuje sygnal na stopien mocy - nie mylic z preampem gramofonowym.
teraz najwazniejsze -- łaczymy wyj pre out intrerkonektami RCA z jakims tanim wzmakiem stereo u mnie jest- pionek A109 , chyba njatansza integra na rynku , do tego drugieego wzmaka podłaczamy kolumny dodatkowe czyli tylne pracujace na sygnale pre out ,ze wzmaka głownego. Wzmag głowny ma podłaczone jak najlepszej jakosci kolumny.
Wyjscie pre out ma sygnał rosnacy wraz z przekrecaniem głownego pokretła głosnosci , czyli wystarczy ustawic na tym drugim wzmaku poziom glosnosci taki by nie wyszedł jazgot czyli wzajemne interferencje dzwieku .
kolumny tylne raczej powinny byc w obudowie zamknietej im mniejsze tym lepsze , dobre efekty , w moim przypadku przyniosły nawet jakies pojedyncze głosniki samochodowe z zabudowanym koszem , dedykowane do srodkowego pasma , mozna kombinowac podłaczajac zwrotnice . GŁOSNIKI LUB KOLUMIENKI USTAWIAMY w roznnych pozycjach, tzn do tyłu do przodu pod kątem , przekrecone, na lezaco by uzyskac jak najlepszy efekt .
wzmak nr 2 musi miec regulacje barwy tonu ,by jeszcze lepiej ustawic sobie efekty brzmieniowe , jednym pasuje wiecej wysoki , bo nie domagaja na nagraniach , innym wecej basiku , bo wiecie jak to jest z winylami Ps przy dobrym zgraniu całej maszyneri nawet nie potrzeba zbytni przemieszczac fotela odsłuchowego , chyba ze ktos lubi miec wszystko perfekt .
No i zapodajemy płyte testowa z nagraniem stereo by sprawdzic czy kanał prawy to prawy a lewy to lewy , chyba ze ktos lubi hardkor i słucha po przekatnej.
Dzwiek rosnie wypełnia cały pokój odsłuchowy , baza stereo jest o wiele lepsza niz na dwoch kolumnach , bardzo dobrze zaczynaja wypadac płyty nagrane przecietnie , a z DMM JEST JUZ ODLOT.
Proponuje sprawdzic na własnej skórze czyli uszach , bo jest naprawde znakomicie jesli chodzi o jakosc dzwieku , z zastrzezeniem zeby nie szalec ze wzmocnieniem na tylne kolumny , bo bedzie dysonans dzwiekowy , testujemy sprawdzamy ustawiamy .!!!!!!! miłego słuchania.!!!!!!
Awatar użytkownika
kolimator

Post autor: kolimator »

ps JOLIDA ma nawet dwa wyjsci a pre out --- jedno z sygnalem rosnacym drugie ze stałym . czyli zabawa sie podwaja .....
ODPOWIEDZ