Co po JVC QL A5
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Co po JVC QL A5
Red to też nie lepiej. Ale nie to że obie są tragiczne, sensowne budżetowe wkładki. Bieda to była by at91.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Ten napęd ΔΣ-Drive to Technics zaproponował dość niedawno w modelu 1300G, GR2 i potem w GME. Następny w kolejce jest teraz 1500C. Mój GR tego ni ma więc pewnie nie gra, jak żyć?
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Mamy pewne światło na cenę modelu CS:
https://www.whathifi.com/hi-fi/turntabl ... nce-levels
Klęska urodzaju... No i jak żyć, panie premierze...?
https://www.whathifi.com/hi-fi/turntabl ... nce-levels
To w UK wzrost o około 20% ceny modelu "C". Przekładając na nasze aktualne jego ceny sklepowe około 4kPLN należy się spodziewać debiutu wersji "CS" w okolicach co najmniej 5kPLN. A może i więcej, żeby "podeprzeć" od spodu cenę 8kPLN za 1210GR2?...The new Technics SL-1500CS will be available from March 2026, costing £1099. We tested the original 1500C for £899 back in 2019, when it was Technics' entry-level deck, a position now usurped by the Bluetooth-toting SL-40CBT.
Klęska urodzaju... No i jak żyć, panie premierze...?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nie tu! Pisz do Technicsa, bo to fabryczne wyposażenie inkryminowanego gramofonu
Jednak w przyrodzie występują gramofony pewnej bdb i uznanej marki, która sławy nie zawdzięcza DJ'om (hehe
Dziękuję za uwagę
- pavlos
Dark, a który konkretnie z nowych możesz polecić?
Nie szukałem za dokładnie, ale tak na szybko to jedynie jakieś zabawki widzę... Bo taki Denon na ten przykład ma model za "dychę" - oczywiście można dyskutować, że to przeszacowany badziew, ale przynajmniej wysoko celuje... Kalesony firmy Sony
Nie szukałem za dokładnie, ale tak na szybko to jedynie jakieś zabawki widzę... Bo taki Denon na ten przykład ma model za "dychę" - oczywiście można dyskutować, że to przeszacowany badziew, ale przynajmniej wysoko celuje... Kalesony firmy Sony
- darkman
- Kontakt:
Polecić to mogę jedynie zasadę Tigera Michalczewskiego*, który "za darmo się nie bije". Mam to samo "za darmo nie polecam"
* D. Michalczewski zapytany w wywiadzie: Panie Darku - idzie Pan ulicą i nagle podchodzi trzech dresów "kopsnij szluga", co by Pa zrobił?
-Nic.
-Jak to?
-Ja za darmo nie walczę.
A tak BTW Paweł, to obecnie na rynku to samo jest z Thorensami, Dualami itp.. dalekowschodnie pod brandy zalewają rynek, korzystając z dorobku logo danego brandu.
- pavlos
No właśnie. To ważny powód, aby jednak iść w vintage, a wtedy Sony ma swoje należyte mu uszanowanie.
Natomiast iść w nowe? Gdybym jednak szedł w nowe, to przychylam się do dosyć spojnej opinii naszego forum - Technica z pierwszego wyboru. A który konkretnie? Kwestia budżetu.
- darkman
- Kontakt:
Ogólnie, moim zdaniem w aspekcie wątku, to nie.
Bo vintage to kolega już ma i wystarczy prawdopodobnie konkretna wkładka z przyzwoitą igłą.
Natomiast sam wybór co do T1500C jest w zasadzie niedyskutowalny, bo wytrzymuje każda krytykę w prezentowanym aspekcie. Kolega wymyślił sobie budżet, nowy gramofon, odpowiadający mu design i jakość. To dla mnie całkowicie zrozumiałe i jestem na
generalnie, to nie ma co dzielić własna na 4, zwłaszcza, że niemal wszyscy w tym wątku mylą modele JVC
-
Januszetti
Dzięki za wypowiedzi.
Przemyśle temat albo wymiana wkładki z igłą,wymiana zawiasów albo T1500C
Przemyśle temat albo wymiana wkładki z igłą,wymiana zawiasów albo T1500C
- Bacek
Nie zniechęcam T1500 to dobra maszyna. Natomiast nie stawiał bym tego w kategorii albo albo. Przy nowym też można dać coś lepszego niż fabryka powiesiła. Bo mimo wszystko może się okazać że oczywiście ładniejsze, nowsze, ale za 4KPLN wyłożonego budżetu gra marginalnie lepiej.
- darkman
- Kontakt:
Tak i dopłacić od razu ponad tysiaka+ za wkładkę, którą od chłopaków na forum można mieć za 600. Brawo! A jaki looz w wydawaniu kasy kolegi, no Backu zaimponowałeś mi empatią
A.. to jeszcze nic, bez ryzyka - żadnego, powiem: koledze ta 2Mred się spodoba na 100% i zrobi wrażenie. Refleksja przychodzi póxniej i wynika z porządnego odsłuchania innych, ale to zupełnie wtórna historia. No tak to jest i nikt mi nie powie, że "czarne jest czarne, a białe to różowe", głusi garnków nie lepią.
- Bacek
Tylko w takim wypadku koledze spodoba się też 2M Red za 360PLN zamiast za 4.2kPLN (o ile dobrze skalibruje, nie jęczcie, musiałem to dodać). Da się go kupić bez gramofonu, na serio. Empatycznie od razu na początku to proponowałem (choć może nie Red).
- darkman
- Kontakt:
Tamm.. znowu 4_dwieście za 3890 można dostać T1500C.
So.. kolega pytał o coś innego:
Od siebie dodam, co już napisałem wcześniej, że to nie jest wątek o wkładkach. Reasumijąc gadanie o nich w kółko dobiega już kresu.
Ale jesteś Backu usprawiedliwiony, bo kolega napisał też:
Tren gramofon akurat nie podpada pod wątek "nie kupujcie nowych gramofonów". Jest to bdb i owoczesny sprzęt w budżecie. Daje satysfakcję i wygląda, a przecież kupujemy dla zon do salonu i szczęk kolegów.
..dobra idę se Milesa posłuchać, bo nima co czytać
dalej
So.. kolega pytał o coś innego:
Zatem kolega chce nowy gramofon, a Wy koledzy uparliście się by mu to wyperswadować.Januszetti pisze: ↑wczoraj, 09:01Po 12 latach chciałbym zmienić na coś nowego.
Kwota to do 4tys.
Podoba mi się Technics SL 1500c.
Czy duży będzie przeskok z JVC na Technicsa?
A może inna marka?
Od siebie dodam, co już napisałem wcześniej, że to nie jest wątek o wkładkach. Reasumijąc gadanie o nich w kółko dobiega już kresu.
Ale jesteś Backu usprawiedliwiony, bo kolega napisał też:
No trudno.
Tren gramofon akurat nie podpada pod wątek "nie kupujcie nowych gramofonów". Jest to bdb i owoczesny sprzęt w budżecie. Daje satysfakcję i wygląda, a przecież kupujemy dla zon do salonu i szczęk kolegów.
..dobra idę se Milesa posłuchać, bo nima co czytać
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Panowie myślę że powoli schodzimy na dyskusję o wyższości świąt jednych nad drugimi 
Dla mnie sprawa jest prosta:
1. Jeśli kolegę boli widok swojego vintage gramofonu i chciałby funkiel nowy to niech sobie strzeli Technicsa na raty.
2. A jeśli głównie chodzi tu o poprawę brzmienia to nie ma nic prostszego (i tańszego) jak zacząć od wymiany wkładki.
Dla mnie sprawa jest prosta:
1. Jeśli kolegę boli widok swojego vintage gramofonu i chciałby funkiel nowy to niech sobie strzeli Technicsa na raty.
2. A jeśli głównie chodzi tu o poprawę brzmienia to nie ma nic prostszego (i tańszego) jak zacząć od wymiany wkładki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Ale pytał też czy poprawi mu to jakość dźwięku więc zakładam że efekty wyjściowe w stosunku do wyłożonego budżetu też go interesują. Tak czy siak, podsumowanie Wojtka jest w punkt.darkman pisze: ↑dzisiaj, 11:32Zatem kolega chce nowy gramofon, a Wy koledzy uparliście się by mu to wyperswadować.Januszetti pisze: ↑wczoraj, 09:01Po 12 latach chciałbym zmienić na coś nowego.
Kwota to do 4tys.
Podoba mi się Technics SL 1500c.
Czy duży będzie przeskok z JVC na Technicsa?