Kondensatory

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Amser

Kondensatory

Post autor: Amser »

Cześć...cholera zamówiłem kondensatory i przyszedł 68nF na 350V ac i 800V dc czy mogę nim zastąpić 68nF 400V bo właśnie w serwisówce nie ma danych co do rodzaju napięcia jakie jest wymagane?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Kondensatory

Post autor: Wojtek »

Dobrze że wiemy o jaki model gramofonu chodzi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
32lysy
Gramofon: Technics D202, Q202

Post autor: 32lysy »

Amser pisze:
wczoraj, 18:55
Cześć...cholera zamówiłem kondensatory i przyszedł 68nF na 350V ac i 800V dc czy mogę nim zastąpić 68nF 400V bo właśnie w serwisówce nie ma danych co do rodzaju napięcia jakie jest wymagane?
Z mojej skromnej wiedzy nabytej podczas modyfikacji kilu zestawów kolumn wiem że napięcie w przypadku kondów nie ma znaczenia (niektórzy twierdza że ma wpływ na dźwięk - ja nie potwierdzam) Zasada jest taka że kondensator z wyższym napięciem można włożyć zamiast tego z niższym. To parametr opisujący jego maksymalne napięcie pracy. Kluczowy jest parametr pojemności i tutaj musi być jeden do jednego jak oryginał. Należy też pamiętać o zachowaniu typu kondensatora (elektroltyczny czy polipropylenowy) no i jednobiegunowe albo bez polaryzacji.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Podstawowe pytanie gdzie ten kondensator ma być użyty.

68nF to na pewno nie w głośnikach. Jak w układzie lampowym to może być to ważne. Większym napięciem raczej na pewno można zastąpić.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ