Igły z aliexpress ?

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
pawelgrab

Re: Igły z aliexpress ?

Post autor: pawelgrab »

endriu pisze:
01 lut 2026, 19:51
W powiększeniu grot igły prawidłowy,szlif równomierny,bez skaz.Osadzenie symetryczne.
endriu pisze:
...gra... poprawnie, porównywalnie do Red,może tak samo
a ja jakość tobie wogóle nie wierzę :lol: a twoje pisanie typu szlif rónomierny itp to zawrót głowy już jest :doh:

endriu pisze:
2MBlue z Ali
endriu pisze:
Za 80 zł nie żałuję,
twoje pieniądze - twój cyrk ale wg mnie należało kupić jak już za te same pieniądze :lol: brązową albo czarną i wówczas napisać, że czarna gra jak niebieska a brązowa jak czarna czy jakoś tak - a jak ktoś ma ochotę to wrzucam link nie ważne czy nude fine line czy shibata - cena ta sama :lol: więc brać i nie wybrzydzać ;) :
https://pl.aliexpress.com/item/10050108 ... in_prod%3A

a od siebie napiszę , że przy obecnej wariacji cenowej ogólnie serie ortofona 2M to nie jest drożyzna jakaś za jakość którą w zamian otrzymujemy oczywiście w oryginale, dla przykładu za komplet blue ok 600 a red około 300 pieniędzy polskich, dostajemy za to wysoki poziom wyjściowy, szczegółowość, dobra reprodukcję dźwiękową a co najważniejsze dobrą bo naturalną szkołę dźwięku przynajmniej na początek przygody chociażby do porównań , z tak osławioną at95
więc na ten moment ten wątek należy traktować z przymrużeniem oka a bajeczne opisy kol. Endriu jak prima aprilis :lol:

Wojtek pisze:
01 lut 2026, 20:57
W takim razie spoko alternatywa do oryginalnej igły 2M Red.
:lol:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
endriu
Gramofon: SL-1500C/VM 540ML

Post autor: endriu »

Wygląda na to, że kolor obudowy u chińczyka nie ma znaczenia-jeden sort. Ja miałem do porównania tylko ori Red.
Obejrzałem w powiększeniu, posłuchałem i opisałem subiektywne wnioski. Nie znalazłem znaczących różnic. Tylko tyle. Więc nie traktuj mnie jak przedstawiciela handlowego tych igieł. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Atak z ciekawości, czym powiększałeś żeby zobaczyć szlif?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
endriu

Oglądałem dość mocnym szkłem powiększającym, na tyle, że widziałem wyraźny i ostry kształt grota . Oczywiście mikroskop wiele by obnażył ale nie dysponuję. Żałuję, że nie mam czym zrobić zdjęć, próbowałem, ale kaszana.
Ale będę na Śląsku u kuzyna-fotografa to zabiorę igły i zrobimy im sesję.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Czyli jedynie mogłeś stwierdzić czy jest ten grot, czy go nie ma. Jedynie stacjonarny mikroskop albo najsilniejsze lupy stereoskopowe mogły by być przydatne do oceny czegoś więcej. Dodatkowo, laikowi to też niewiele powie. Sesja zdjęciowa będzie trudna, grot jest relatywnie dużym obiektem jak na powiększenia rzędu koniecznego do oceny poprawności wykonania. Przy dużych powiększeniach optycznych, mamy bardzo małą głębię ostrości, natomiast powiększenia cyfrowe nie zwiększają nam detaliczności obrazu. To tak by zobrazować trudności i nie oczekiwać wiele.
Prawidłowości wklejenia i ustawienia samego grota można by ocenić po założeniu wkładki do prawidłowej geometrii ramienia i np. użycia waxwinga i płyty testowej. Wszystko inne jest obarczone błędem subiektywnej oceny (czyli typowe "misie" :) ). Tym niemniej, fajnie że podzieliłeś się swoją opinią i oceną.
endriu

Bardziej zależy mi na porównaniu klona z oryginałem, jak się uda to wrzucę foty i będziecie się pastwić.
Ale to za parę dni.
Awatar użytkownika
Bacek

To są najlepsze fotki jakie zrobiłem igłom (AT95E, Concorde i DL-110) i szczerze mówiąc patrząc na nie nie jestem w stanie stwierdzić czy igła jest zużyta czy nie.
Załączniki
at95_crop1.jpg
makro5.jpg
makro4.jpg
Awatar użytkownika
dale

endriu pisze:
04 lut 2026, 10:57
Bardziej zależy mi na porównaniu klona z oryginałem, jak się uda to wrzucę foty i będziecie się pastwić.
Ale to za parę dni.
Niepotrzebnie uderzasz w emocje. Nie zamierzam się pastwić czy komentować zdjęć, bo np. nie będziesz zapewne w stanie podać dokładnych wymiarów i kształtu szlifu, dlatego nawet mając obok oryginał, będzie to niemiarodajne.
Jeśli chcesz takie porównanie, zainwestuj w waxwinga i tam będziesz w stanie podać konkretne parametry odsłuchowe wkładki z daną igłą, między innymi również pomierzyć różnice na różnych igłach. Co było by obiektywnym i twardym testem.
endriu

Noo, panie Bacek-fotografia artystyczna, jaki bokeh. Do jakiej pojemności zmniejszasz zdjęcia? Ale na poważnie - to postaram się o zdjęcia i to wszystko z mojej strony, w laboratorium dźwiękowe nie będę się bawił,dla celów poznawczych byłoby to pewnie ciekawe doświadczenie, ale pozostanę przy ocenie słuchowej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Szczerze? Nie odpalałbym laboratorium dla taniej igły.

Nie rozumiem też nagonki.

endriu chciał to sprawdzić, podzielił się subiektywną opinią, tyle.

Jeśli nausznie gra na zbliżónym poziomie do oryginalnej igły Red (a to też nie jest przecież jakiś cud świata tylko poziom igły AT-VM95E) to spoczko.
Ciut gorzej? Też fajnie. Chińczyk 5x tańszy wszak :D

Takie moje zdanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Jasne, na tyle nie ma co rozdzierać szat za igłę w tym budżecie. Z ciekawości na igłę też chętnie bym spojrzał, jakkolwiek udało się ją zdjąć. Szczególnie że to ja rozpętałem ten wątek ;)
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
04 lut 2026, 12:51
Nie rozumiem też nagonki.
Nie nazwał bym tego nagonką. Po prostu trochę walczyłem z powiększeniami grota igły ostatnio, z fotografią makro walczę z przerwami od ponad 30 lat, chciałem uzmysłowić trudności. Zwłaszcza w tak subtelnych różnicach, jakie będą tu występować.
Wojtek pisze:
Szczerze? Nie odpalałbym laboratorium dla taniej igły.
Nie chodzi o samą w sobie igłę, bardziej o metodologię obiektywnej oceny, nie tylko Współrozmówca. A wiem że takie próby były już podejmowane.
Wojtek pisze:
endriu chciał to sprawdzić, podzielił się subiektywną opinią, tyle.
Tak też to odbieram, fajnie z Jego strony i liczę na więcej.
ebola1972
Gramofon: Sony PS-X50

Post autor: ebola1972 »

Ciekawe czy Gerwazy już zamówił kontener igieł?
Sony PS-X50 + MaCaBRiaa
lampa EL34 by Misse
WiiM Amp Ultra + S.M.S.L PL200
Kolumny DIY powered AudioTechnology & Morel
Hifiman edition xv
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

ebola1972 pisze:
04 lut 2026, 16:52
Ciekawe czy Gerwazy już zamówił kontener igieł?
Będzie narzekał na forach i FB że to gówno, a sam będzie tym retipował swoje towary :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
endriu

Obiecanych fotek nie będzie, kuzyn fotograf nie dysponuje sprzętem do makro. To co udało się nam zrobić jest dużo gorszej jakości niż zamieszczone w wątku fotki Backa. A zdjęcia poglądowe są zamieszczone na stronach sprzedawców.
ODPOWIEDZ