Hej wszystkim! Jeżeli chcesz mi pomóc będę wdzięczny

Pozwól innym poznać Ciebie
Awatar użytkownika
Zbyszek 1963
Gramofon: Sansui SR-838

Re: Hej wszystkim! Jeżeli chcesz mi pomóc będę wdzięczny

Post autor: Zbyszek 1963 »

Cześć 8-)
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

SonnyCrockett pisze:
27 sty 2026, 19:52
No właśnie dlatego na ten moment nie chciałem inwestować aż tak i po prostu przesiadłem się na atvm-95e. Ale cóż to jest 300h grania, na prawdę tak często wymieniacie igły :lol: :think:
Jak poszukasz to znajdziesz tu dwa wątki, jeden po żywotności tej wkładki a drugi ogólny. 500h na pewno spokojnie możesz tu przyjąć.
A swoją drogą to ile dziennie, dzień w dzień grasz?
Do słuchania muzyki w tle wolałbym włączyć sobie streaming. Gramofon włączam tylko jak faktycznie mam czas słuchać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Hej!
Awatar użytkownika
SonnyCrockett
Gramofon: Unitra Bernard GS434

Post autor: SonnyCrockett »

Bacek pisze:
28 sty 2026, 13:56
SonnyCrockett pisze:
27 sty 2026, 19:52
No właśnie dlatego na ten moment nie chciałem inwestować aż tak i po prostu przesiadłem się na atvm-95e. Ale cóż to jest 300h grania, na prawdę tak często wymieniacie igły :lol: :think:
Jak poszukasz to znajdziesz tu dwa wątki, jeden po żywotności tej wkładki a drugi ogólny. 500h na pewno spokojnie możesz tu przyjąć.
A swoją drogą to ile dziennie, dzień w dzień grasz?
Do słuchania muzyki w tle wolałbym włączyć sobie streaming. Gramofon włączam tylko jak faktycznie mam czas słuchać.
Dzień w dzień może nie, ale ciężko to określić. Jeden dzień jest taki, że potrafię nie włączyć gramofonu wcale (studia, obowiązki, praca) ale są, gdzie pójdzie 5 płyt na spokojnie. Fakt, może powinien zacząć bardziej słuchać streamingu. Go słucham oczywiście w samochodzie i najbardziej wtedy kiedy nie mam go w swojej kolekcji. Ale dźwięk z płyty to co innego... Dałeś mi do myślenia :P , bo to jest rytuał, przesłuchanie całego albumu itd. Ale no też to nie może wyglądać tak, że nie chce słuchać płyt bo się boję, że zajadę igłę i płyty. Dla mnie są od tego żeby mi to sprawiało przyjemność. O to chodzi w życiu :dance: Teraz też dostałem w prezencie od krewnego ponad 100 kaset magnetofonowych, więc będę zajeżdżać mój magnetofon Akai :lol:
Awatar użytkownika
Bacek

4H co trzy dni to i tak będzie półtora roku. 150pln na nową igłę po takim czasie to nie jest majątek, cena dwóch płyt.
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

Bacek pisze:
28 sty 2026, 20:28
4H co trzy dni to i tak będzie półtora roku. 150pln na nową igłę po takim czasie to nie jest majątek, cena dwóch płyt.
Masz racje ;)
Awatar użytkownika
Bacek

Ale generalnie jak chcesz mieć lepszą igłę to raczej do 95 to średni pomysł. Już lepiej 540ML.
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

Bacek pisze:
29 sty 2026, 16:01
Ale generalnie jak chcesz mieć lepszą igłę to raczej do 95 to średni pomysł. Już lepiej 540ML.
Czyli to się wiąże z wymianą kolejnej wkładki. Bo one mają inne mocowania niż te co teraz mam chyba, prawda? Co polecasz z ciekawości? Bo póki mam nową wkładkę to pewnie pogram trochę na niej i będę wymiąć tylko igłę na nową AT95, bo na prawdę to jest dobra rzecz. Ale już tak mówiąc w przyszłości... jaki gramofon na następcę Bernarda? Myślałem właśnie coś o Technicsie budżetowym, żeby mieć do zestawu chociaż i tak wiem że raczej wkładka ma tutaj największe pole do popisu. W wkładki 4tp bym się nawet nie zagłębiał. Normalny z ramieniem w literę "s", zmienię Headshell na coś żeby dać AT lub Ortofona z jakimś direct drive.
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Cześć. Martin. "Marty" Castillo sono.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

SonnyCrockett pisze:
29 sty 2026, 20:52
Czyli to się wiąże z wymianą kolejnej wkładki. Bo one mają inne mocowania niż te co teraz mam chyba, prawda?
AT VM-95 i AT VM-540 mają ten sam sposób mocowania do headshell'a. Igła jednej i drugiej zdecydowanie się różni sposobem mocowania. Ogólnie panuje pogląd (bliski pewności), że nie ma co inwestować w lepszy szlif igły przy generatorze jakim dysponuje wkładka VM-95. Dlatego w przypadku chęci ulepszenia szlifu igły, kolega zasugerował wymianę całej wkładki (np. na VM-540), która ten potencjał zdecydowanie lepiej wykorzysta.
SonnyCrockett pisze:
Co polecasz z ciekawości? Bo póki mam nową wkładkę to pewnie pogram trochę na niej i będę wymiąć tylko igłę na nową AT95, bo na prawdę to jest dobra rzecz.

Polecajki byłoby lepiej dostosować do jakiegoś budżetu. Z drugiej strony jeśli jesteś zadowolony z obecnej wkładki to może spędzić z nią jednak chwilę czasu. A z trzeciej na pewno może znaleźć coś fajniejszego, w niewielkim budżecie - jakaś ciekawe starsze body z nową igłą, powinno sprawić dużo radości ze słuchania, za relatywnie niewielkie pieniądze.
SonnyCrockett pisze:
Ale już tak mówiąc w przyszłości... jaki gramofon na następcę Bernarda? Myślałem właśnie coś o Technicsie budżetowym, żeby mieć do zestawu chociaż i tak wiem że raczej wkładka ma tutaj największe pole do popisu.

Do wyboru, do koloru... viewtopic.php?f=46&t=9997
Sprawny gramofon, wkładka, no i preamp... Tażke długa podróż przed Tobą ale jakże ciekawa :)
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

domibobi pisze:
30 sty 2026, 08:10
Do wyboru, do koloru... viewtopic.php?f=46&t=9997
Sprawny gramofon, wkładka, no i preamp... Tażke długa podróż przed Tobą ale jakże ciekawa
Dziękuję za polecajki, na pewno będę mieć na uwadze. Faktycznie nad przyszłą wkładką również, na razie póki co to ogram się na tej. Budżet no cóż, jak to przystało na studenta :lol: co mogę to sobie odłożę na płytę, auto itd... Chociaż tak jak mówię miałem Unitre PW 3015 po tacie, a ostatnio wpadł mi EQ SH-8046 i SU-600 od wujka który jeszcze to miał z Pewexu. Dlatego jakiś tam rozwój do przodu jest. Również te Altusy bym zregenerował. Chociaż jak czytam w necie opinie to ludzie są tak podzieleni. Dla niektórych to szmelc, dla innych sentyment, dla innych na prawdę dobre budżetowe kolumny. Zobaczymy, powoli do przodu :dance:

A jak to wygląda właśnie z takimi oryginalnymi wkładkami (np. Technics) żeby kupić do niej igłę. Są to zazwyczaj zamienniki dobrej jakości?

I jeszcze jedno pytanko, bo w sumie jak podłączyłem Bernarda pod mój wzmacniacz SU-600 to jest jakby takie lekkie buczenie (jak przełączę na magnetofon tego nie ma), czytałem że może to być masa, że potrzebny by był taki kabelek z masą do GND we wzmacniaczu. Czy faktycznie zaradziłoby to sprawę? Musiałbym rozebrać gramofon, żeby go jakoś przylutować? Chociaż no też słyszałem z drugiej strony, że to jest po prostu taki "urok" tego akurat wzmacniacza. Nie przeszkadza to w normalnym słuchaniu płyt, najgorzej jak się płyta skończy i nagle jest te leki buuuuuu... :doh: :?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

SonnyCrockett pisze:
30 sty 2026, 10:30
A jak to wygląda właśnie z takimi oryginalnymi wkładkami (np. Technics) żeby kupić do niej igłę. Są to zazwyczaj zamienniki dobrej jakości?
Jest wiele miejsc oferującej zadowalające, dobre, bardzo dobre zamienniki do starszych wkładek, np.: https://www.dacapoaudio.com/ Do niektórych modeli nadal można kupić oryginalne igły. Ale na zamienniki (w większości przypadków) np. Tonar a już na pewno Jico nie można narzekać.
SonnyCrockett pisze:
30 sty 2026, 10:30
I jeszcze jedno pytanko, bo w sumie jak podłączyłem Bernarda pod mój wzmacniacz SU-600 to jest jakby takie lekkie buczenie (jak przełączę na magnetofon tego nie ma), czytałem że może to być masa, że potrzebny by był taki kabelek z masą do GND we wzmacniaczu. Czy faktycznie zaradziłoby to sprawę? Musiałbym rozebrać gramofon, żeby go jakoś przylutować? Chociaż no też słyszałem z drugiej strony, że to jest po prostu taki "urok" tego akurat wzmacniacza. Nie przeszkadza to w normalnym słuchaniu płyt, najgorzej jak się płyta skończy i nagle jest te leki buuuuuu... :doh: :?
A jak zakończone masz kable sygnałowe z Bernarda? 2xRCA czy 5DIN i przejściówka na 2xRCA?
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

domibobi pisze:
30 sty 2026, 08:10
jakaś ciekawe starsze body z nową igłą, powinno sprawić dużo radości ze słuchania, za relatywnie niewielkie pieniądze
I to jest prawda, do której trzeba samemu dojść. Marketing robi swoje, to znaczy wodę z mózgu, że "nowsze" = "lepsze", bo inaczej pozostałoby fabryki pozamykać. Co - z drugiej strony - także nie jest prawdą świętą i objawioną, też wymaga myślenia, bo postęp niezaprzeczalnie jest i pojawiają się nowsze rzeczy ulepszone. Tylko nie wiem, czy akurat w dziedzinie np. wkładek gramofonowych. Ciężko tutaj już o epokowe innowacje, przynajmniej tak mi się wydaje... Nie wiem, może wkładki nawijane na ziemskiej orbicie w stanie nieważkości?... Może metale księżycowych ziem rzadkich?...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

To jakaś choroba Panowie z tą Szi Batą w prostym generatorze AT, ale to już tysiące słów na forum w temacie. Tak sobie bajam, bo kolejne dywagacje na ów temat mnie prowokują do granic niesmaku :)
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

domibobi pisze:
30 sty 2026, 10:47
A jak zakończone masz kable sygnałowe z Bernarda? 2xRCA czy 5DIN i przejściówka na 2xRCA?
Tak, dokładnie 5DIN i przejściówka na 2xRCA
ODPOWIEDZ