Hej wszystkim! Jeżeli chcesz mi pomóc będę wdzięczny

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SonnyCrockett
Gramofon: Unitra Bernard GS434

Hej wszystkim! Jeżeli chcesz mi pomóc będę wdzięczny

Post autor: SonnyCrockett »

Hej wszystkim! Dzięki za możliwość dołączenia. Chciałbym się krótko przedstawić i przy okazji podać kilka nurtujących mnie pytań, ponieważ mam tyle wątków i ciężko mi się rozwodzić hah. Mam 24 lata i od kilku lat zbieram winyle (kolekcja już ponad 200) mój zestaw to Unitra Space 86 (ostatnio dorwałem Alutsy 75, ale musze je wyremontować w sumie to zastanawiam się czy ładować tam tonsile, czy może jakieś inne głośniki), Technics SU-600, Technics SH-8046 oraz Akai HX-A1 ponieważ kasety też lubię puścić, a na talerzu poczciwy Bernard 434 z wkładką ATVM-95E.

1. Miałem wcześniej AT-95E dlatego wymieniłem na następcę. Lecz co polecacie na dłuższe granie, zależy mi na żywotności. Czy Shibata była by dobra?
2. W sumie to Bernarda mam od początku, nie narzekam ale może przesiadka zrobiła by coś lepszego. Może do zestawu właśnie jakiś technics z nową wkładką na dłuższe granie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi oraz za możliwość dołączenia, zostałem zafascynowany światem wszystkiego co vintage od dzieciństwa. Może do audiofilskiego zestawu jeszcze daleko, ale powoli zmieniam sobie segmenty zaczynałem od Tosci i Artura :lol:
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Re: Hej wszystkim! Jeżeli chcesz mi pomóc będę wdzięczny

Post autor: domibobi »

Cześć :)
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Cześć. Możesz sprecyzować termin wkładka na dłuższe granie? Bo nie bardzo rozumiem o co pytasz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

Bacek pisze:
27 sty 2026, 19:14
Cześć. Możesz sprecyzować termin wkładka na dłuższe granie? Bo nie bardzo rozumiem o co pytasz.
Chodzi o to, że ATVM-95E według producenta igła powinna starczyć na około 300-500h grania. Co przy moim tępie odtwarzania płyt starczy może na rok. A shibata ponoć ma już tych godzin 800-1000 co znacznie wydłuża żywotność i możliwość dłuższego grania. :)
aldek

Post autor: aldek »

Cześć Sonny. Czy Ty to aby na pewno nie ja z roku 1986?
Jak jeszcze napiszesz, że ten bernard jest w brązowej budzie, i masz jeszcze do niego taki dynks na druciku to łapania kurzu, to będę miał pewność.
Do tych Altusów to by się – do kanonu – jednak gramofon Altus hgs electronic P-100 (8010 w eksportowej wersji) dobrze ustawił, marzyłem w tym 86. roku o takim, wzmacniacz też hgs, z słynnej miniwieży, obowiązkowo czorny z srebrnymi gałami z tymi seksi ścięciami.
A całkiem serio, to jeśli oprócz retro chcesz mieć jeszcze coś fajnego, to zacznij od jakiegoś Duala, najlepiej z Direct Drive.
No i zanim tzw. audiofile każą Ci się wstydzić tych altusów, ciesz się nimi. Altusy były Bogiem i żadne współczesne jęczenie tej boskości im nie odbierze. Jakbym miał miejsce na chacie, już by w niej stały.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Zakładając że tak jest i że możemy przyjąć górne granice to shibata do atvm-95 kosztuje 5x tyle co eliptyk więc i tak za tą samą cenę na eliptyku pograsz dłużej.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

aldek pisze:
27 sty 2026, 19:21
Cześć Sonny. Czy Ty to aby na pewno nie ja z roku 1986?
Jak jeszcze napiszesz, że ten bernard jest w brązowej budzie, i masz jeszcze do niego taki dynks na druciku to łapania kurzu, to będę miał pewność.
Do tych Altusów to by się – do kanonu – jednak gramofon Altus hgs electronic P-100 (8010 w eksportowej wersji) dobrze ustawił, marzyłem w tym 86. roku o takim, wzmacniacz też hgs, z słynnej miniwieży, obowiązkowo czorny z srebrnymi gałami z tymi seksi ścięciami.
A całkiem serio, to jeśli oprócz retro chcesz mieć jeszcze coś fajnego, to zacznij od jakiegoś Duala, najlepiej z Direct Drive.
No i zanim tzw. audiofile każą Ci się wstydzić tych altusów, ciesz się nimi. Altusy były Bogiem i żadne współczesne jęczenie tej boskości im nie odbierze. Jakbym miał miejsce na chacie, już by w niej stały.
Hej, hej no szczerze to cofnąłbym się do tego roku ale urodziłem się grubooo później. Ale coś czuje, że w poprzednim życiu mogłem być policjantem z Miami :lol:
Bernard jest srebrny, a Altusy na bank zrobię bo mój tato miał takie i razem z nim je odbudujemy również dla jego sentymentu. Jestem jednak zielony w sprawie Duala, technicsa SL jak i innych igieł. A zależy mi na już trochę lepszej przesiadce sprzętowej
Awatar użytkownika
SonnyCrockett

Bacek pisze:
27 sty 2026, 19:23
Zakładając że tak jest i że możemy przyjąć górne granice to shibata do atvm-95 kosztuje 5x tyle co eliptyk więc i tak za tą samą cenę na eliptyku pograsz dłużej.
No właśnie dlatego na ten moment nie chciałem inwestować aż tak i po prostu przesiadłem się na atvm-95e. Ale cóż to jest 300h grania, na prawdę tak często wymieniacie igły :lol: :think:
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Cześć :)
SonnyCrockett pisze:
27 sty 2026, 18:51
mam tyle wątków
Zobacz ile forum ma. ;) Wszystko znajdziesz, tylko żeby znaleźć, trzeba szukać. 8-)
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Cześć ;)
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Dobry wieczór! ;)

Kolejne młode się zakaziło winylem, serce rośnie, będzie komu cały ten nasz świat zostawić... :lol:
Awatar użytkownika
darksome
Gramofon: Audio Linear td 4001

Post autor: darksome »

Witaj :)
Dawid Szydełko

Cyt. "Kto walczy z potworami, Ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. Gdy zaś długo spoglądasz w bezdeń, spogląda bezdeń także w Ciebie." - F. Nietzsche
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Czołem!
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Cześć :D
Awatar użytkownika