Hej,
Niedawno stałem się posiadaczem gramofonu i po podłączeniu słyszę trzaski na wysokich tonach. Niskie są ok.
Chciałbym wymienić wkładkę (teraz jest unitra mf104) na atvm95en oraz przewody w ramieniu, ale mam kłopot. Pierwszy to taki że nie jestem elektrykiem (bardziej ogarniam mechanikę), ale oczywiście mam szwagra, który zna się na wszystkim, więc lutmistrza ogarnąłem. Drugi problem to taki, że nie mam zielonego pojęcia gdzie połączyć uziemienie (czarny przewód). Czytałem wątki na ten temat i dowiedziałem się że do ramienia. W przypadku mojego gramofonu, czarny przewód jest wyprowadzony prawie do wkładki (tak już było), ale nie jest zakończony. Po dotknięciu ramienia palcem brumi. Gdzie dokładnie ma znaleźć się uziemienie? Gramofon to dual Cs 520. Btw, poprzedni właściciel polutował jeden z czterech przewodów do pinu wkładki, także ten. RCA też wymieniam bo końcówki plastikowe są popękane.
Aktualizacja
Po usunięciu kabli z ramienia zauważyłem takie brzydkie coś (zdjęcie). Dajcie znać czy to jest miejsce, do którego powinienem dać uziemienie (czarny przewód), czy jednak uziemić trzeba w innym miejscu.
Kolejna wymiana kabli w ramieniu
-
MalyByk
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Kolejna wymiana kabli w ramieniu
O ile to na elektryczne połączenie z rurką ramienia to ok.
Chociaż szczerze mówiąc wiele na tej fotce nie widzę. To jest headshelli od dołu? A nie spód plinty?
Chociaż szczerze mówiąc wiele na tej fotce nie widzę. To jest headshelli od dołu? A nie spód plinty?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
MalyByk
-
MalyByk
Re: Kolejna wymiana kabli w ramieniu
Potwierdzam, jest to uziemienie ramienia
dziękuję za pomoc i proszę o zamknięcie tematu