Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Krystian400
Gramofon: PIONER PL-50L

Re: Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l

Post autor: Krystian400 »

domibobi pisze:
08 sty 2026, 17:42
Krystian400 pisze:
08 sty 2026, 17:11
Wieczorem edytuje tą wiadomość i ci podrzucę, ale miej świadomość, że to zenmarket nawaliło grzebiąc w ramieniu, nie sprzedający.
Ok. Myślałem, że sprzedający też ma co za uszami w zakresie stanu wizualnego. Tak czy siak chętnie dowiem się od kogo kupiłeś.
gramofon kupiony u tego osobnika:
https://zenmarket.jp/pl/yahoo.aspx?sell ... E6mkyyg5kM
xytrasik pisze:
08 sty 2026, 20:40
Siemanderko w Nowym Roku.
Z jednej strony to wypada się autorowi cieszyć, że nie porwał się na P3, wówczas to by się działo.
A ja również przerabiałem zakupy poprzez bramkę, niestety sprzęt lepiej zachowany już się na aukcjach wysprzedał.
Zostały wypolerowane sztuki faktycznie po serwisach ale ekonomicznie kompletnie się nie kalkulują.
Sprzęt dostępny w licytacjach to głównie złom, szacunek Japończykowi, że przynajmniej nie kłamią, tylko opisują co i jak nie działa. Ofert typu: dostałem od znajomego, pośredniczę jedynie w sprzedaży to wiadomo, strzał w kolano.
Było jeszcze kupić PL70L II, transport troszkę drożej, ale i inna klasa gramofonu.
Jak bardzo chcesz to mam całą wieżę od PL50L, nie pytaj skąd, po prostu tak jak Ty kupiłem gramofon :D i tylko wieża z niego została :lol:
Zresztą jak Paweł weźmie się za gramofon (Pawełku pozdrawiam serdecznie korzystając z okazji :dance: ) to wiadomo, że na nogi postawi, ale reasumując zakup, cło, naprawy wyjdą więcej niż zakup w kraju.
Powiem ci szczerze, że jakbym wiedział o kosztach dostawy to bym pewnie już dozbierał klepaków na pl70L. Na tą chwile ?? Nigdy już nie sprowadzę gramofonu, a jeżeli jednak to przez Pawła. Tak to na tą chwile jestem bez gramofonu, sił i oszczędności.
Co do wieży raczej nie potrzebuje, wysyłam gramofon w poniedziałek kurierem do Pawła. Mimo wszystko dziękuje za propozycje, mam nadzieje, że nie będę musiał z niej korzystać :D
GRAMOFON PIONEER PL-50L + WKŁADKA AT 33E
WZMACNIACZ LUXMAN L570
GŁOŚNIKI QUADRAL MONTAN PHONOLOGUE MK1
KABLE GŁOŚNIKOWE CHORD CLEARWAY X
Awatar użytkownika
xytrasik
Gramofon: Dual CS 721
Kontakt:

Post autor: xytrasik »

To ja jeszcze takie samowolne zakupy zwieńczę swoim dorobkiem.
Kupiłem 4 pionki. Ciekawe jest to, że trzy z nich skończyły u Pawła :D
- pierwszy, trup elektronika, dawca organów,
- drugi, kompletny serwis, obecnie u mnie,
- trzeci, kompletny serwis, za niedługo wróci,
- czwarty, dałem w prezencie, teść się cieszy, serwis by nie zaszkodził.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

domibobi pisze:
Ok. Myślałem, że sprzedający też ma co za uszami w zakresie stanu wizualnego.
Ale przecież taki jest zarzut :) Przecież te wżery nie pojawiły się w trakcie transportu.
Krystian400 pisze:
08 sty 2026, 22:24
Znam tego sprzedawcę. Jestem w stanie uwierzyć że sprzedał tobie sprawny gramofon, który wyszedł od niego dobrze zapakowany.

Podziękuj kretynowi który poradził tobie żeby pakowacze wykręcali ramię.
Wg mnie to przypieczętowało sprawę tutaj.
xytrasik pisze:
08 sty 2026, 22:44
Kupiłem 4 pionki.
Importer hurtownik :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Krystian400

xytrasik pisze:
To ja jeszcze takie samowolne zakupy zwieńczę swoim dorobkiem.
Kupiłem 4 pionki. Ciekawe jest to, że trzy z nich skończyły u Pawła :D
- pierwszy, trup elektronika, dawca organów,
- drugi, kompletny serwis, obecnie u mnie,
- trzeci, kompletny serwis, za niedługo wróci,
- czwarty, dałem w prezencie, teść się cieszy, serwis by nie zaszkodził.
Myślałeś o totolotku z takim szczęściem ? 😅
Wojtek pisze:
08 sty 2026, 22:50
domibobi pisze:
Ok. Myślałem, że sprzedający też ma co za uszami w zakresie stanu wizualnego.
Ale przecież taki jest zarzut :) Przecież te wżery nie pojawiły się w trakcie transportu.
Krystian400 pisze:
08 sty 2026, 22:24
Znam tego sprzedawcę. Jestem w stanie uwierzyć że sprzedał tobie sprawny gramofon, który wyszedł od niego dobrze zapakowany.

Podziękuj kretynowi który poradził tobie żeby pakowacze wykręcali ramię.
Wg mnie to przypieczętowało sprawę tutaj.
xytrasik pisze:
Kupiłem 4 pionki.
Importer hurtownik :morda:
Prawdopodobnie masz rację, że winowajcą jest próba rozkręcenia, ale powiem szczerze nie mam nawet siły mu tego wypomnieć. Nie pamiętam, kiedy ostatnio coś mnie tak wymęczyło psychicznie jak ta sytuacja.

Apropo wżerów poniżej zostawiam wam zdjęcia z ogłoszenia jak został przedstawiony na aukcji, pomijam zdjęcia z magazynu zen, ponieważ tam wyglądał on jeszcze lepiej wizualnie, jakby zależało im na ukryciu defektów.

Przyznam, że teraz człowiek oglądając te zdjęcia to już dostrzega te wżery, wtedy jakoś patrzyłem na to inaczej
Załączniki
IMG_3464.jpeg
IMG_3457.jpeg
IMG_3455.jpeg
WZMACNIACZ LUXMAN L570
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Są wżery jak nic więc "widziały gały co brały" w tej kwestii.
Wsparcie finansowe forum
Krystian400

Zwracam honor, ZenMarket przyznał się do możliwych uszkodzeń na etapie magazynowania i wypłacił rekompensatę jak to podkreślili w geście dobrej woli w wysokości 20 zł. Teraz wszystko nabrało sensu, gramofon spakowany i wysłany do Pawelec
WZMACNIACZ LUXMAN L570
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Krystian400 pisze:
12 sty 2026, 10:44
wysokości 20 zł
Wow, na napiwek dla kuriera wystarczy. Albo na chusteczkę do otarcia łez.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Tak trochę poza tematem głównym. Po kilku dniowym boksowaniu się z Pocztą Polską, moja przesyłka (Pioneer XL A-1550) już u mnie. Co do pakowania - uwzględnili dwie z trzech wytycznych. Przeciwwaga osobno zabezpieczona, ramie unieruchomione, talerz nie ściągnięty ale porządnie unieruchomiony (można im wybaczyć :) ). Pokrywa spakowana w osobne pudełko, gramofon porządnie zabezpieczony i wszystko wpakowane w pudełko zbiorcze. Zastanawia kwestia pakowania pokrywy osobno - mino wszytko pokrywa stanowi ochronę ramienia w transporcie. Stan wizualny db/bdb. Technicznie miała nie działać winda ale nic z tych rzeczy - opuszcza się płynnie. Nie działa lampka od stroboskop ale telefon wskazuje, że stabilizacja kwarcowa obrotów ma się dobrze. W ogłoszeniu nie zauważyłem braku maty gumowej - już kupiona. Jak na przedmiot bardziej reprezentatywny do biura niż użytkowy, zakup uznaję za rewelacyjny. Od czasu do czasu jakąś płytę mu podrzucę, żeby nie czuł się zaniedbany, no i w nie określonej jeszcze przyszłości obiecałem mu pełny serwis ;)
PXL_20260115_084040832~2.jpg
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Bacek

Bieda jest z tymi pakowaniem. Ostatnio z ciekawości szukałem filmu na youtube o dobrym pakowaniu, po obejrzeniu 6 popadłem w depresję bo wołały o pomstę do nieba.
Dopiero ostatni pokazywał sensowny sposób. NIe to że ja bym jeszcze tego lekko nie zmodyfikował ale całą resztę i tak deklasował sensownością. I do tego gość w nim twierdził że to nie jest do wysłania kurierem ale dla niego samego do przechowania gramofonu w garażu czy tam przeprowadzki. Także jak ktoś mówi że oglądał fil na youtube jak coś zrobić to jest naprawdę duża szansa że całość jest spierdzielona bo jedno to zrobić tak jak na filmie a drugie to jeszcze trafić na dobry.

Krystian400

Gramofon naprawiony !!! Czekam tylko aż trafi w moje ręce, z tej ekscytacji na weekend umyje wszystkie płyty :D. Dam wam znać jak uda mi się go u mnie uruchomić :D :D :D
WZMACNIACZ LUXMAN L570
Krystian400

Gramofon wczoraj do mnie dotarł, odsłuchy były do 1 w nocy, przez co zaspałem do pracy :D

Ale podsumowanie dla osób chcących sprowadzić gramofon / wzmacniacz z Japonii stanowczo odradzam
- zaczęli pojawiać się tam oszuści
- już nie tylko japończycy tam sprzedają, ale turki, chińczycy, polacy i inne narodowości
- finalnie na zenmarket nie można liczyć. Fajnie, że jest te ubezpieczenie, ale uwierzcie mi na słowo, że jeżeli coś nie daj bóg wydarzy się w transporcie to gwarantuje wam, że ubezpieczenie nie będzie w stanie pokryć kosztów naprawy.Niestety dowiedziałem się, że samo ramie często przekracza wartość gramofonu.
- pracowników zenmarket trzeba traktować jak żonę do której dzwonisz i prosisz ją o przygotowanie gramofonu do wysyłki, zapakuje to dokładnie i rzetelnie, ale przy prośbie o demontaż czegoś jest spora szansa na uszkodzenie. W moim przypadku poprzez zły demontaż uszkodzeniu uległy 2 łożyska i zostały wyrwane kable od ramienia
- zdjęcia nie oddadzą idealnie wizualnego stanu sprzętu
- w gramofonie pojawiają się tak wrażliwe i delikatne elementy, że delikatna wibracja potrafi je uszkodzić i po prostu nie da się zakładać, że kupimy gramofon i nie oddamy go do sprawdzenia do serwisu. W moim gramofonie antiskating to jest taki magnesik malutki przyklejony na klej, jakie są szanse, że podczas transportu puści klej, który potrafi mieć prawie 50 lat.
- niestety koszty wysyłki potrafią być loterią, sprzedawca zważył spakowany gramofon i waga wynosiła 19 kg, po przepakowaniu przez zen waga wynosiła 22 kg przez co koszt transportu zmienił się z 400 zł na 2000 zł. Jak myślicie jak znaczna jest to różnica dla człowieka, który kupuje gramofon za 700 zł ?

Podsumowując gramofon wyszedł mnie więcej niż wydałbym w Polsce na miejscu, bez stresu nerwów i nieprzespanych nocy. Czy żałuje zakupu gramofonu ?? Nie, po prostu pokochałem go i już robię listę jakie płyty kolejne zamówię po wypłacie, ale żałuje zakupu go z Japonii.

Jednocześnie podkreślam, że jestem amatorem, który przez ponad 2 tygodnie zamiast spać po nocach przewertował każde fora i rozmawiał w tym temacie z wieloma ludźmi tutaj jak i prywatnie. Nie każdy punkt dotyczył osobiście mnie, ale może dotyczyć już jak najbardziej przyszłego kupca. To tyle w temacie, temat do zamknięcia. Jakbym mógł tylko prosić Wojtka o zmianę tematu, żeby mógł pomóc komuś kto będzie chciał sam sprowadzić gramofon.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Krystian400 pisze:
22 sty 2026, 10:04
- finalnie na zenmarket nie można liczyć. Fajnie, że jest te ubezpieczenie, ale uwierzcie mi na słowo, że jeżeli coś nie daj bóg wydarzy się w transporcie to gwarantuje wam, że ubezpieczenie nie będzie w stanie pokryć kosztów naprawy.Niestety dowiedziałem się, że samo ramie często przekracza wartość gramofonu.
Ja trochę nie rozumiem tego ostrzeżenia.
To nie jest ubezpieczenie OC/AC na samochód czy ubezpieczenie "comfort" domu.
To jest ubezpieczenie przesyłki pocztowej albo kurierskiej.
Nie pamiętam już jak w zenmarket, ale co do zasady można określić wysokość ubezpieczenia takiej przesyłki.
Zwykle wynosi ono do wartości zakupionych towarów.

Więc jak kupiliśmy po niskiej cenie towar który zwykle kosztuje parokrotnie więcej lokalnie, obarczony ryzykiem uszkodzenia w transporcie albo brakiem pewności co do rzeczywistego stanu (czyli że serwis nieunikniony) to zapytam wprost - co się dziwić?

Tutaj trzeba oddać to że kupiłeś Pionka po jakimś serwisie w Japonii.
Gwoździem do trumny były "dobre rady" jakichś przypadkowych łebków żeby ekipa zenmarket poczyniła demontaż części gramofonu przed wysyłką.
Choć oczywiście to nie wyklucza szansy wystąpienia jakichś uszkodzeń nawet bez tych działań.

To tak jak niektórzy nie rozumieją dlaczego gramofony u Pawła, Przemka czy jeszcze kogoś kosztują X kiedy w Japonii "można znaleźć" "to samo" (cudzysłów nieprzypadkowy) za "1/x ceny".

Ja to samo często przechodzę przy imporcie "drobnicy" audio. Jak coś ściągam dla kogoś to ryzyko że przypłynie czy przyleci coś niesprawnego jest moje, a nie kolegi który poprosił o pomoc. Wiele razy miałem sytuację gdzie ktoś niby chciał coś kupić, a tak na prawdę polował za informacjami żeby samemu coś ustrzelić.

Później płacz - czy może sprzedałbym igłę bo przyszła uszkodzona, ale koniecznie taaanio bo inaczej wyjdzie że człowiek przepłacił względem początkowej oferty ode mnie ( :D ) albo "luzik darujmy znalazłem taniej", po czym "hej a znasz kogoś kto naprawia takie rzeczy? Bo w sumie to nie działa".

Tak jak mogę zrozumieć "potrzebę" cebulowania i szukania okazji, tak nie zrozumiem zdziwienia że wiąże się to jednocześnie ze zwiększonym ryzykiem.

Lata temu pomogłem forumowiczowi kupić fajny model gramofonu z renomowanego sklepu w Japonii, stan igła, oryginalne pudła, ale cena też była konkretna. Solidnie zapakowane, z wiedzą, nie trzeba było nikogo instruować, zero problemów, służy do dzisiaj.

Ale jakby nawet coś się stało - ubezpieczenie przesyłki spokojnie pokryłoby koszty naprawy.

Tak więc da się zminimalizować ryzyko wtopy, ale to wtedy już nie jest cebula deal za ułamek ceny egzemplarza na gwarancji po robocie.
Krystian400 pisze:
22 sty 2026, 10:04
- niestety koszty wysyłki potrafią być loterią, sprzedawca zważył spakowany gramofon i waga wynosiła 19 kg, po przepakowaniu przez zen waga wynosiła 22 kg przez co koszt transportu zmienił się z 400 zł na 2000 zł. Jak myślicie jak znaczna jest to różnica dla człowieka, który kupuje gramofon za 700 zł ?
Ja akurat patrzę na tego człowieka przez pryzmat pozornej oszczędności 4-5 tysięcy względem alternatyw :morda:
Niemniej - dla mnie ten nagły skok kosztów wysyłki to jakiś kosmos z którym się nie spotkałem.
Nie wiem czemu zenmaket uniemożliwiał tobie wysyłkę drogą morską.

Ludzie w ten sposób importują felgi samochodowe czy elementy blacharskie, a co dopiero paczkę ~20 kilo.

Dzięki za podzieleniem się historią. "Moje boje z importem gramofonu" ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Wojtek pisze:
22 sty 2026, 11:45
Z ciekawości sprawdziłem kilka proxy Japońskich i faktycznie wygląda że jest 20kg limit przy przesyłkach "surface". Także pewnie trzeba wyszukać takie które tego nie ma.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Wojtek pisze:
22 sty 2026, 11:45
Droga morska tylko do 20kg. Takie mają wewnętrzne ograniczenie. Potem kolejna najtańsza przesyłka. Od niedawna jest opcja do wyboru, że mogą jakiś przedmiot / przedmioty ze zleconej paczki nie zapakować jak przekroczy limit wagowy wskazany w wybranym sposobie dostawy... No ale gramofonu raczej nie będą rozbierać na części żeby się zmieścić w limicie ;) Chociaż, może w przypadku kolegi próbowali ale polegli :)
20 kg
Screenshot 2026-01-22 at 12-01-24 Koszt wysyłki z Japonii.png
20,001 kg
Screenshot 2026-01-22 at 12-01-40 Koszt wysyłki z Japonii.png
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

OK, dzięki za wyjaśnienie. Ja jeszcze nigdy nie przerabiałem drogi morskiej z Japonii :morda:
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ