Akai AP-100 do naprawy
- Deemahn
Akai AP-100 do naprawy
Mogę kupić od znajomego gramofon, który przestał u niego gdzieś w szafie ładnych parę lat. Ja nie bardzo się znam na serwisie takiego sprzętu. Z tego co mówi, to do wymiany jest wkładka i pasek. Oraz co tam jeszcze wyjdzie. Chce za niego 200 zł. Czy te naprawy/wymiany to będzie znaczący koszt? Jakieś duże niespodzianki mogą wyskoczyć? Co tam na pierwszy ogień należy sprawdzić (uruchamia się)? Dzięki za wszelką pomoc.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Re: Akai AP-100 do naprawy
Zaczynając od rzeczy wiadomych...
Pasek: np. https://www.amazon.pl/pasek-noszenia-pl ... B00D6J1ZEC
Wkładka: tu sytuacja zależy od budżetu jaki chciałbyś przeznaczyć - na początek warto rozważyć zakup jakiejś ciekawej używanej wkładki + nowa igła (np. mocno zadowalające eliptyczne zamienniki Tonara - koszt około 50 euro).
Kończąc na niewiadomych...
A poza tym trzeba by przynajmniej sprawdzić czy się uruchamia i wymianie paska trzyma obroty. Dalej kwestia ramienia i windy (czyszczenie, smarowanie)... jeśli sam sobie tego nie ogarniesz to koszty rosną. Jest jeszcze szansa, że wymienisz tylko pasek i wkładkę i jako tako będzie grało, co może na początek wznowienia przygody wystarczy.
Pasek: np. https://www.amazon.pl/pasek-noszenia-pl ... B00D6J1ZEC
Wkładka: tu sytuacja zależy od budżetu jaki chciałbyś przeznaczyć - na początek warto rozważyć zakup jakiejś ciekawej używanej wkładki + nowa igła (np. mocno zadowalające eliptyczne zamienniki Tonara - koszt około 50 euro).
Kończąc na niewiadomych...
A poza tym trzeba by przynajmniej sprawdzić czy się uruchamia i wymianie paska trzyma obroty. Dalej kwestia ramienia i windy (czyszczenie, smarowanie)... jeśli sam sobie tego nie ogarniesz to koszty rosną. Jest jeszcze szansa, że wymienisz tylko pasek i wkładkę i jako tako będzie grało, co może na początek wznowienia przygody wystarczy.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Deemahn
Dzięki za podpowiedzi. Muszę go dobrze obejrzeć. A jakieś niespodzianki z elektroniki, czy to raczej solidna konstrukcja pod tym względem?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Generalnie elektroniki tam nie ma tylko silnik prądu zmiennego (przynajmniej z tego co widzię w service manualu). Oprócz tego co wymienił domibobi, warto wymienić kondensator foliowy jaki tam jest czyli na napięcie 250V na wyższe napięcie bo jest bardzo na styk lub poniżej w dzisiejszych czasach fotowoltaiki. Generalnie to nie widzę jak tam działa regulacja obrotów o ile nie ma jej w samym silniku.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Deemahn
Dzięki bardzo. Czyli, przynajmniej teoretycznie, doprowadzenie go do użytku nie będzie oznaczało konieczności wydania jakichś wielkich pieniędzy. A generalnie to przyzwoity sprzęt na start?Bacek pisze: ↑19 sty 2026, 08:56Generalnie elektroniki tam nie ma tylko silnik prądu zmiennego (przynajmniej z tego co widzię w service manualu). Oprócz tego co wymienił domibobi, warto wymienić kondensator foliowy jaki tam jest czyli na napięcie 250V na wyższe napięcie bo jest bardzo na styk lub poniżej w dzisiejszych czasach fotowoltaiki. Generalnie to nie widzę jak tam działa regulacja obrotów o ile nie ma jej w samym silniku.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Jest na liście viewtopic.php?t=9997 , więc przyzwoity
Teoretycznie nie powinno się to skończyć wydawaniem wielkich pieniędzy
Pytanie tylko w jakim stanie trafił do szafy kolegi 
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
- Deemahn
Mam nadzieję, że nie jako gruz w częściachdomibobi pisze: ↑19 sty 2026, 09:13Jest na liście viewtopic.php?t=9997 , więc przyzwoityTeoretycznie nie powinno się to skończyć wydawaniem wielkich pieniędzy
Pytanie tylko w jakim stanie trafił do szafy kolegi
![]()
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
O ile będzie trzymał obroty to ok, jak nie to tu już zagwozdka bo tam nie ma żadnej elektronicznej regulacji. No i generalnie mówimy o gramofonie w cenie dwóch płyt. Tu w razie czego zwielokrotnić jego koszty naprawą to nie jest wyczyn.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Deemahn
To prawda. Muszę przyznać, że cena ma znaczenie kluczowe, bo wtopienie 200 zł mogę jeszcze przeboleć. Ale mam też nadzieję, ze da się z niego zrobić przyzwoite urządzenie do słuchania winyli. Wiem, że czeka mnie inwestycja wkladka/igła i preamp, bo mój amplituner nie obsługuje phono.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Pewnie że się da
Za dwie stówki, to brać
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- Deemahn
No kurcze rispekDario Antonio pisze: ↑19 sty 2026, 22:20Pewnie że się daIMG_20250228_233100977_HDR.jpg
Ten pochodzi z niemieckiej wilgotnej piwnicy, plinta zgniła, chasis zardzewiało, ale czyszczenie, malowanie, smarowanie, nowy pasek, wymiana drutów, polerka, nowa plinta( teraz waży ponad 10 kilo) i gra.![]()
Za dwie stówki, to brać![]()
- Deemahn
No i kupiłem. W ciemno. Nawet kabla zasilania nie ma
Wyglada, że to taki jak komputerowy? Zobaczymy co za niespodzianki mnie czekają. 
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Wkladka i koszyk pewnie wiecej warte niz gramiak wiec nie ma co narzekać bo to podstawowy ake solidny sprzęcik 
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie.
Tak, nie jest to aż takie nietypowe w sprzętach audio.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Deemahn
Ja się cieszę, zobaczę jaka będzie reakcja forum, bo listę pytań mam długa.
. A tak na początek, kogo najsensowniej nękać w sprawie przywrócenia tego patefonu do użytku? I to w tak najbardziej podstawowych kwestiach, bo jestem w tym zupełnie zielony. Wiem, że do wymiany jest pasek i igla, która jest wygięta. Mimo wszystko liczę na wasza cierpliwość.