I to jest prawda, nie wiem czemu Wojtek miał zastrzeżenia.darksasuke96 pisze:Jeśli chodzi o napęd bezpośredni to wyczytałem, że gdy jest kiepsko zaprojektowany to może się to przekładać na akustykę. Stąd moje obawy, jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. Wyczytałem to w twoim temacie dotyczącym podstaw gramofonu: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=35 "Największą wadą przy użytkowaniu tego napędu jest to, że jeśli został kiepsko/tanio zaprojektowany, silnik może mieć dość wyraźny wpływ akustyczny na sygnał wyjściowy gramofonu."
Gramofon do 600 zł
- krolix
Re: Gramofon do 600 zł
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 600 zł
@krzusztofl:
SL-1900 są OK, ale są to takie "SL-1x00 dla Kowalskiego" tak jakby
Co do opinii podanych modeli to nie widzę sensu żeby się powtarzać, bo o każdym już coś zdążyłem na forum skrobnąć.
Dual 505 to trochę mało, bo było parę rewizji tego modelu (stąd podaje się na końcu dodatkową cyferkę, np. 505-4).
@darksasuke96:
To się zgadza, są to nawet moje własne słowa, ale my właśnie z tego powodu staramy się nie polecać kiepskich gramofonów DD.
Masz do wydania 600 złotych, a za tą kasę wśród używek już spokojnie można dostać "te porządniejsze" gramiaki z napędem bezpośrednim.
A to co napisałeś zabrzmiało tak jakbyś z zasady miał je przekreślać, a przecież chyba nie można wyciągnąć takiego wniosku z artykułu o podstawach gramofonowych
SL-1900 są OK, ale są to takie "SL-1x00 dla Kowalskiego" tak jakby

Co do opinii podanych modeli to nie widzę sensu żeby się powtarzać, bo o każdym już coś zdążyłem na forum skrobnąć.
Dual 505 to trochę mało, bo było parę rewizji tego modelu (stąd podaje się na końcu dodatkową cyferkę, np. 505-4).
@darksasuke96:
To się zgadza, są to nawet moje własne słowa, ale my właśnie z tego powodu staramy się nie polecać kiepskich gramofonów DD.
Masz do wydania 600 złotych, a za tą kasę wśród używek już spokojnie można dostać "te porządniejsze" gramiaki z napędem bezpośrednim.
A to co napisałeś zabrzmiało tak jakbyś z zasady miał je przekreślać, a przecież chyba nie można wyciągnąć takiego wniosku z artykułu o podstawach gramofonowych

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki Wojtek,
generalnie słyszałem, że te Duale mają lekkie ramiona, więc chciałbym się dowiedzieć czy ewentualnie jedna z 505 ma jakieś uniwersalne ramię. Jak nie to seria 505 odpada. Poza tym o pioneerze 112 d jest mało na forum, chodzi mi o to, że jak to się ma na przykład do technicsa sl-q2, czy sl-23?
generalnie słyszałem, że te Duale mają lekkie ramiona, więc chciałbym się dowiedzieć czy ewentualnie jedna z 505 ma jakieś uniwersalne ramię. Jak nie to seria 505 odpada. Poza tym o pioneerze 112 d jest mało na forum, chodzi mi o to, że jak to się ma na przykład do technicsa sl-q2, czy sl-23?
- Winters
Gramofon do 600 zł
bardziej do SL-23krzusztofl pisze:Poza tym o pioneerze 112 d jest mało na forum, chodzi mi o to, że jak to się ma na przykład do technicsa sl-q2, czy sl-23?
DIOMEDES KATO
-
Chyba z tych wszystkich najlepszy byłby technics sl 23. Przeglądając opinie o tych gramofonach tak wywnioskowałem.
- Winters
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 600 zł
505-2 nie miało tego "złego" ramienia ULMkrzusztofl pisze:więc chciałbym się dowiedzieć czy ewentualnie jedna z 505 ma jakieś uniwersalne ramię

A bzdura, wyszukiwarka znajduje 6 stron postówkrzusztofl pisze:Poza tym o pioneerze 112 d jest mało na forum

Wywnioskowałeś trochę na opak. Lepiej poluj za SL-Qx, w tym przedziale cenowym.krzusztofl pisze:Chyba z tych wszystkich najlepszy byłby technics sl 23. Przeglądając opinie o tych gramofonach tak wywnioskowałem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Faktycznie, jest trochę o pioneerze, musiałem coś przeoczyć
, mniejsza z tym... trzeba będzie czatować, aż się sl-qx zdarzy jakiś ciekawy. Na razie na allegro to chcą za nie strasznie dużo...

-
- Winters
Gramofon do 600 zł
Tylko czy tam chodzi o brak zawiasów czy o klasyczne, wyłamane zaczepy?
DIOMEDES KATO
-
-
@Wojtek
Czyli mam rozumieć, że ten który mi poleciłeś ( http://allegro.pl/dual-cs-621-audiofils ... 35460.html ) gwarantuje mi umiarkowaną jakość i nie będzie to silnik z niższej półki, który obniży mi jakość? Wybrałem akurat ten bo najbardziej mi podpasował. Myślisz, że to byłby dobry wybór na początek? Byłbym skłonny wydać nawet trochę więcej jeśli jakiś sprzęt byłby jakoś znacząco lepszy, ale oczywiście dodatkowe 200 zł, które tu zaoszczędzę na pewno mi się przyda.
Czyli mam rozumieć, że ten który mi poleciłeś ( http://allegro.pl/dual-cs-621-audiofils ... 35460.html ) gwarantuje mi umiarkowaną jakość i nie będzie to silnik z niższej półki, który obniży mi jakość? Wybrałem akurat ten bo najbardziej mi podpasował. Myślisz, że to byłby dobry wybór na początek? Byłbym skłonny wydać nawet trochę więcej jeśli jakiś sprzęt byłby jakoś znacząco lepszy, ale oczywiście dodatkowe 200 zł, które tu zaoszczędzę na pewno mi się przyda.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 600 zł
Tak darksasuke96 (BTW: Naruto?
), Dual 621 będzie OK jako pierwszy gramofon.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Tak, zgadłeśWojtek pisze:Tak darksasuke96 (BTW: Naruto?), Dual 621 będzie OK jako pierwszy gramofon.