AT 3711 e
-
amaj
Re: AT 3711 e
Przepraszam
Tego technica na razie nie ruszałem
Odnośnie regulacji pisałem o moim innym gramofonie toshiba którego zdjęcie wrzuciłem
To na tym właśnie gramofonie AT VM95E, według mnie nie grała zbyt dobrze i aktualnie mam w nim empire s4000D/1
Tego technica na razie nie ruszałem
Odnośnie regulacji pisałem o moim innym gramofonie toshiba którego zdjęcie wrzuciłem
To na tym właśnie gramofonie AT VM95E, według mnie nie grała zbyt dobrze i aktualnie mam w nim empire s4000D/1
-
amaj
W tej toshibie igła ma być 50 mm od morsowania headshela, czy ten szablon z łukiem o którym piszesz jest tylko do technicsa czy do wszystkich gramofonów, ewentualnie czy mogę go użyć do tej toshiby?Bacek pisze: ↑14 sty 2026, 22:37Pavlos, idziesz w za duże zaawansowanie dla fikuśnych profili a kolega jest tu na poziomie podstawowym i nie do końca wie co ustawia więc na początek zajmijmy się podstawową geometrią gramofonu bo tu pewnie już sporo można poprawić.
Już nie jeden tu pisał tak a potem okazywało się że inną procedurą gra lepiej szczególnie pod koniec płyty.
Generalnie wybrałeś sobie najbardziej podatną na błędy metodę ustawiania czyli szablon dwukropkowy.
Zrobić źle można tu zarówno overhang jak i kąt. A nawet jak tylko jedno skopiesz to całość jest do duszy.
To jest Technics który w większej części gramofonów stosuje tę samą geometrię. Najprościej ją ustawić umieszczając czubek igły 52mm od mocowania gniazda headshella (w instrukcji znajdziesz rysunek) oraz wkładkę równolegle do headshella. Jak masz wątpliwości czy w ten sposób dobrze ustawisz to do weryfikacji możesz się posiłkować szablonem z łukiem dla geometrii fabrycznej Technics. Wydrukujesz, sprawdzisz linijką czy suwmiarką czy wydruk nie jest w skali. Jak raz trafisz igłą w łuk to po zablokowaniu obrotu talerza igła powinna trafiać idealnie w łuk w dowolnym miejscu płyty. I masz wtedy w 100% zweryfikowane ustawienie overhang. Jak nie trafia to jeździsz wkładką przód tyła aż trafia. Na szablonie dwukropkowym nie zweryfikujesz poprawności tego co ustawiłeś. Może być dobrze a może CI się wydawać. Na takim z łukiem od razu jest to jasne. Potem ustawiasz kąk ale on powinien być zbliżony do równległego do headshella. Po ustawieniu tego wracasz i sprawdzasz czy nie przesunąłeś overhang, ze dwie trzy iteracje i powino być perfect.
Dodatkowo tym dwukropkowym ustawiasz inną geometrię niż fabryczna co powinna wyglądać tak ze wkładka jest skrzywiona w headshelu. NIe jest to problem tale może wyglądać dziwnie albo w headshelu braknie miejsca na przesunięcie odpowiednio wkładki w przód czy w tył.
Co do antyskatingu, przed ustawianiem geometrii zerujesz go. Po ustawieniu geometrii dopiero go włączasz ustawiasz. Jak tego nie zrobisz to conajmiej kąt źle ustawisz (a na szablonie dwukropkowym jeszcze i overhang) Daj pokój gładkiej płycie, to nie jest poprawny sposób, a w zasadzie jest to zły sposób. Ustaw na pokrętle zgodnie z naciskiem i nie zawracaj sobie tym głowy.
Dziękuję i pozdrawiam
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Technics rysuje igłą łuk 230mm a Toshiba 222mm także nie. Na tej stronie wrzuć to co w obrazku i będziesz miał szablon dla Toshiby.
https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... .00#result
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
amaj
Bardzo dziękujęBacek pisze: ↑14 sty 2026, 23:38Technics rysuje igłą łuk 230mm a Toshiba 222mm także nie. Na tej stronie wrzuć to co w obrazku i będziesz miał szablon dla Toshiby.
Będę mógł to zrobić za tydzień
Ustawię igłę zgodnie z opisem
Zobaczę czy jeszcze poprawi się jakość dźwięku
-
amaj
Powiedz proszę skąd bierzesz te wymiary do ustawiania tego łuku, do różnych gramofonów?Bacek pisze: ↑14 sty 2026, 23:38Technics rysuje igłą łuk 230mm a Toshiba 222mm także nie. Na tej stronie wrzuć to co w obrazku i będziesz miał szablon dla Toshiby.
Czy jest do tego jakaś strona, jak ten generator łuków do kalibracji
Z góry dziękuję
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
W instrukcji obsługi przeważnie są podane te parametry.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A jak w instrukcjach nie ma to często można podpatrzeć na ebay jakie protractory sprzedają, bo oni już ten research zrobili.
Toshiba SR-F355
W ostaniej ostateczności jak jest pivot spindle i overhang a nie można nigdzie znaleźć kąta, to eksperymentalnie można dobrać taki żeby miał sens na wykresach zniekształceń. Tu w Toshibie właśnie tak zrobiłem a potem znalazłem ten template co potwierdziło tylko słuszność.
Toshiba SR-F355
W ostaniej ostateczności jak jest pivot spindle i overhang a nie można nigdzie znaleźć kąta, to eksperymentalnie można dobrać taki żeby miał sens na wykresach zniekształceń. Tu w Toshibie właśnie tak zrobiłem a potem znalazłem ten template co potwierdziło tylko słuszność.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
amaj
Dziękuję Bacek za pomoc
Ustawiłem Toschibę, według tego łuku i musiałem skorygować wcześniejsze ustawienie igły
Brzmienie gramofonu według mnie niezauważalnie mogło się zmienić, ja bynajmniej tego nie zauważyłem.
Ta wkladka Empire bardzo ładnie brzmi.
Co do korekcji wkładki, aby prowadzenie zgadzało się z wytyczonym łukiem to musiałem wkładkę przesunąć o około 2 mm do przodu, teraz idealnie przesuwa się po łuku, lecz igła jest około 2 mm dalej od mocowania headshela niż według instrukcji, czy to jest prawidłowo, czy jeszcze muszę skorygować ustawienie?
Posłuchałem zakupionego Technicsa z wkładką AT 3711 E, bardzo przyjemnie jak dla mnie brzmi. Według mnie dużo lepiej niż wcześniejsza wkładka AT-VM95E
Na tej wkładce w Technicsie jest bardzo soczysty bas (dużo silniejszy niż na Empire) oraz środek i góra są również bardzo czyste nie przejaskrawione i nie brakuje wcale średnich ani wysokich tonów, naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony tą wkładką
Ustawiłem Toschibę, według tego łuku i musiałem skorygować wcześniejsze ustawienie igły
Brzmienie gramofonu według mnie niezauważalnie mogło się zmienić, ja bynajmniej tego nie zauważyłem.
Ta wkladka Empire bardzo ładnie brzmi.
Co do korekcji wkładki, aby prowadzenie zgadzało się z wytyczonym łukiem to musiałem wkładkę przesunąć o około 2 mm do przodu, teraz idealnie przesuwa się po łuku, lecz igła jest około 2 mm dalej od mocowania headshela niż według instrukcji, czy to jest prawidłowo, czy jeszcze muszę skorygować ustawienie?
Posłuchałem zakupionego Technicsa z wkładką AT 3711 E, bardzo przyjemnie jak dla mnie brzmi. Według mnie dużo lepiej niż wcześniejsza wkładka AT-VM95E
Na tej wkładce w Technicsie jest bardzo soczysty bas (dużo silniejszy niż na Empire) oraz środek i góra są również bardzo czyste nie przejaskrawione i nie brakuje wcale średnich ani wysokich tonów, naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony tą wkładką
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Stare AT są spoko
Dopiero później podkręcili brzmienie tak że zaczęły faworyzować górę pasma.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JootWoo
- Gramofon: SL1300MK1/SL1800MK2
Też mam Toshibę, ale model SR 255 i overhang w instrukcji u mnie był podany zaniżony.
Także lepiej ustawić szablonem i wtedy zmierzyć sobie wartość od diamentu do kołnierza headshella.
I będziesz miał wartość w mm do wstępnego ustawiania.
Także lepiej ustawić szablonem i wtedy zmierzyć sobie wartość od diamentu do kołnierza headshella.
I będziesz miał wartość w mm do wstępnego ustawiania.
TECHNICS SL-1800 MK2/TECHNICS SL-1300 MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
METZ 4635/GR Prof 850a/SA1005
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
METZ 4635/GR Prof 850a/SA1005