A o jakim filmie piszesz bo uja wiadomo panie koneserze ?
Ostatnio oglądałem...
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Ostatnio oglądałem...
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
iras67
"Powrót Odyseusza" reżyseria Uberto Pasolini.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 
- Myszor
Ptak dobrego boga (SkyShowtime)
Podlana czarnym (he,he) humorem historia Johna Browna, abolicjonisty który wywarł duży wpływ na historię USA. Niektórzy twierdzą, że przez niego wybuchła Wojna Secesyjna, a nasz C.K. Norwid napisał nawet wiersz "Do Obywatela Johna Browna".
Świetna rola Ethana Hawke. Nie wiem czy nie najlepsza w jego dorobku. Co ciekawe jego córkę zagrała ...jego córka
Der Tiger (Prime)
Lubię niemieckie filmy wojenne bo są robione bez tego patriotyczno-bohaterskiego zadęcia jak w Polsce czy USA.
A tu mamy jeszcze trochę pokręcony tajemniczy klimat jak z książki "Deszcze niespokojne" i jak się tego nie wyłapie na początku to zakończenie zaskakuje.
Podlana czarnym (he,he) humorem historia Johna Browna, abolicjonisty który wywarł duży wpływ na historię USA. Niektórzy twierdzą, że przez niego wybuchła Wojna Secesyjna, a nasz C.K. Norwid napisał nawet wiersz "Do Obywatela Johna Browna".
Świetna rola Ethana Hawke. Nie wiem czy nie najlepsza w jego dorobku. Co ciekawe jego córkę zagrała ...jego córka
Der Tiger (Prime)
Lubię niemieckie filmy wojenne bo są robione bez tego patriotyczno-bohaterskiego zadęcia jak w Polsce czy USA.
A tu mamy jeszcze trochę pokręcony tajemniczy klimat jak z książki "Deszcze niespokojne" i jak się tego nie wyłapie na początku to zakończenie zaskakuje.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
F1: The Movie
https://www.filmweb.pl/film/F1%3A+Film-2025-10039711
Kino lekkie, łatwe i przyjemne. Psychologicznie schematyczne, uczeń i mistrz, od wrogości do szacunku.
Fajnie sfilmowane wyścigi, fabuła wciąga. Nie oglądam F1, więc pasjonaci na pewno znajdą mnóstwo smaczków, od gwiazd tego sportu na ekranie się roi, nie wszystkich rozpoznałem, a raczej max z 1/10
https://www.filmweb.pl/film/F1%3A+Film-2025-10039711
Kino lekkie, łatwe i przyjemne. Psychologicznie schematyczne, uczeń i mistrz, od wrogości do szacunku.
Fajnie sfilmowane wyścigi, fabuła wciąga. Nie oglądam F1, więc pasjonaci na pewno znajdą mnóstwo smaczków, od gwiazd tego sportu na ekranie się roi, nie wszystkich rozpoznałem, a raczej max z 1/10
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- JootWoo
- Gramofon: SL 1300 I/SL 1800 II
Film "Perfect Days" Wima Wedersa.
Prostota i piękno codziennego życia.
Totalnie "niespieszny" film.
https://www.filmweb.pl/film/Perfect+Days-2023-10034351
Prostota i piękno codziennego życia.
Totalnie "niespieszny" film.
https://www.filmweb.pl/film/Perfect+Days-2023-10034351
TECHNICS SL-1800 MK2/TECHNICS SL-1300 MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
METZ 4635/Fisher SP7000BX
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
METZ 4635/Fisher SP7000BX
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ptak, który zwiastował trzęsienie ziemi
https://www.filmweb.pl/film/Ptak%2C+kt% ... 019-822207
Netflix
Kino bez pościgów i strzelaniń a jednak wciąga i niepokoi. Jest tajemnica, napięcie i śliczna Alicia Vikander
Warto.
https://www.filmweb.pl/film/Ptak%2C+kt% ... 019-822207
Netflix
Kino bez pościgów i strzelaniń a jednak wciąga i niepokoi. Jest tajemnica, napięcie i śliczna Alicia Vikander
Warto.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Arkadyo
Wczoraj obejrzałem. Mam mieszane uczucia i bardziej jestem na nie. Niby wyjaśnienie podane na zakończenie powinno rozgrzeszyć debilizmy militarne jakich w tym filmie jest zatrzęsienie, jednak niesmak pozostaje. Zawsze mnie drażnił sposób w jaki Niemcy próbują "przetrawić" ww2. Reżyser przez cały film stara zmierzyć się ze sztandarowym niemieckim hasłem - "wykonywałem tylko rozkazy". Uważam, że mu nie wyszło i nawet nie chodzi o fantastykę militarną, od której w tym filmie idzie oślepnąć ale najbardziej mi przeszkadza fikcja społeczna. Szkoda trochę, że w kraju który stworzył nazizm, nie ma dla sposobu działania tej doktryny i jej krzewicieli, najmniejszego zrozumienia. A szkoda, bo gdyby jakimś cudem komuś udało się w miarę dobrze przedstawić jak działał tamten system, to nie piedoliłby farmazonów o granicach obywatelskiego posłuszeństwa. Nie wiem czy kiedykolwiek doczekam filmu, który pokaże jak chętnie werhmacht wyręczał ss w egzekucjach na żydobolszewikach i co stało za tym, że ludzie tacy jak my nie mieli z tym oporów.Myszor pisze: ↑07 sty 2026, 13:59Der Tiger (Prime)
Za to tytułową rolę zagrał całkiem zajebiaszczy PzKpfw VI w barwach i numerach schwere Panzer-Abteilung 503 w filmie nie wiedzieć czemu, przedstawiony jako pochodzący z 503 dywizji pancernej- po co taki debilizm? Pozostanie to tajemnica reżysera...
Ogólnie nie polecam, bo poza fajnym modelem schyłkowej wersji early tigera nie ma w tym filmie nic.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- Myszor
Dokładnie o to mi chodziło. Polacy najlepiej zawsze wiedzą jak Niemcy powinni pokazywać wojnę. A mi się właśnie podoba, że pokazują w różny sposób. I tak, większość osób po prostu wykonywało rozkazy aby uniknąć problemów. Ludzie tworzyli system przez bierność. Wystarczy poczytać coś Guntera Grassa, Heinricha Bolla, Vonneguta czy nawet Remarque'a by zrozumieć.
A poza tym nie wiedziałem, że Tygrysy z marszu mogły pływać pod wodą
Ale nie o tym...
Tymczasem po 10 latach powrócił "Nocny recepcjonista" i trzyma poziom jak na razie.
Jak ktoś nie widział pierwszego sezonu to jest okazja nadrobić.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
O! Dzięki! Nie sądziłem, że doczekam się kontynuacji, a tu proszę.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Poszukaj pierw ludzi którzy taki obraz sfinansują
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Spoko, jak się pojawi, doklei się łatkę że to propaganda cyklistów (kiedyś wszystko przez nich było - i to bez niepotrzebnych skojarzeń
Ale podobny problem miały Stany z rozliczeniem Wietnamu...
Mimo przykrych tematów, powstało kilka filmów, zarówno o Wietnamie, jak i II wojnie, które zapadły w pamięć.
-
Arkadyo
Chyba mi się nie chce polemizować z powyższymi tezami. Mam to gdzieś.Myszor pisze: ↑12 sty 2026, 14:12Dokładnie o to mi chodziło. Polacy najlepiej zawsze wiedzą jak Niemcy powinni pokazywać wojnę. A mi się właśnie podoba, że pokazują w różny sposób. I tak, większość osób po prostu wykonywało rozkazy aby uniknąć problemów. Ludzie tworzyli system przez bierność. Wystarczy poczytać coś Guntera Grassa, Heinricha Bolla, Vonneguta czy nawet Remarque'a by zrozumieć.
A poza tym nie wiedziałem, że Tygrysy z marszu mogły pływać pod wodą![]()
Za to chętnie dłubnę słowo o nurkującym tygrysie bo to absurd.
W teorii każdy czołg jest przygotowany do pokonywania rzek brodząc do pewnej głębokości - na ile pozwalają chrapy, że pozwolę sobie zaczerpnąć nazewnictwa od podwodniaków.
Z tygrysem problem był taki, iż jego masa sprawiała że każdy przejazd przez teren musiał być rozpoznany. Oczywiście pora roku gra tutaj kluczową rolę.
Jesienią, zimą i wiosną każdy zjazd tygrysa z drogi do np lasu kończył się jego ugrzęźnięciem. Masa oraz dosyć kiepski stosunek mocy do masy gwarantował tigerowi zagrzebanie w lekko grząskim terenie. Podobnie było z panterą i choć ta ważyła mniej, miała ten sam silnik, to układ przeniesienia napędu był tak gówniany, że kierowca mógł korzystać maks z 60% mocy silnika, co skutkowało równie gównianym jak w tygrysie, stosunkiem masa/moc. Załogi tygrysów jak i panter, przed każdym ich użyciem, biegały z prętami nakłuwając grunt. Nie było opcji żeby doświadczona załoga czołgu zbliżyła się do choćby strumyka nie przedłubując terenu wokół. Podjazd w ciemno do dużej rzeki, to murowana kaplica nawet latem - pięknie przekonał się o tym SS Viking, gdy pod presją AC, bez dokładnego rozpoznania został zmuszony wycofać się na za linie Czarnej Nidy. Do dzisiaj wyciągają z stamtąd fragmenty ich panter. A przecież Czarna Nida to pikutek a nie rzeka przy Wsiole, o Dnieprze nie wspomnę, na tle których trwa wesoła przejażdżka tytułowego tigera. Jednak Wsioła i Cz. Nida mają jedną wspólną cechę - mocno zabagniony obszar przybrzeżny, jak również kawał mułu na dnie. Takie warunki były grobem dla panter vikinga, pomimo iż był środek lata.
Forsowanie po dnie rzeki takiej jak Wsioła przez tigera jest pomysłem równie udanym, jak głosowanie załogi niemieckiego czołu nad pozbawieniem dowodzenia porucznika tylko dlatego, że chce wykonać leżący na stole rozkaz... Tak masz rację - Niemcy potrafią inaczej spojrzeć na wojnę. Nie to co ci durni Polacy, którzy jako jedyni w Europie mieli możliwość przez 5 lat przyglądać się Niemcom z pozycji podludzi.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
Arkadyo
Tak poza tym dla fanów Yellowstone polecę serial świt Ameryki - American Primeval.
Bardzo dobry jednosezonowiec.
Bardzo dobry jednosezonowiec.
-
Rudinho
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Genialny serial!
A ja obejrzałem "Sny o pociągach" i dawno nie widziałem nic równie smutnego a zarazem tak pięknie nakręconego pod względem obrazów.
Wreszcie udało mi się też obejrzeć "Terror" na podstawie książki Dana Simmonsa pod tym samym tytułem. Książka świetna a serial w niczym jej nie ustępuje.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Żegnaj, June. Netflix - film piękny, wzruszający, fantastycznie zagrany, oszczędny w środkach wyrazu i prawdziwy. Podejmujący trudny temat ale każdy z nas sie z tym zmierzy albo już mierzył. Ostatnia scena z dzieciakami kradnie serca. Po trzykroć warto. Dawno nie oglądałem tak dobrego filmu. Reż. Kate Winslet. Tak, ta z Titanica 
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔