Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: Bacek »

Krzysztof_M pisze:
dzisiaj, 08:19
Kurz, który nią zbierzesz to tylko jakaś część brudu na płycie, resztę wcierasz w rowki rękawicą.
Przy okazji zwykła szczotka ma drobniejsze włoski które głębiej w rowki sięgają.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Polecam "promień prawdy" czyli ostre białe światełko z komórki puszczone z bliska płasko po płycie w słabo oświetlonym pomieszczeniu.

Bardzo pouczające doświadczenie...
Np. o wyższości szczotki welurowej nad bambusową.

Od tego momentu zamykam klapę gramofonu podczas odtwarzania oraz zbieram na myjkę podciśnienieniową.
Nad ograniczaniem ilości kurzu w pomieszczeniu myślę nieustannie, no ale nie mieszkam w hermetycznym i filtrowanym laboratorium z wejściem przez śluzę w kombinezonie każdorazowo spłukiwanym...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

pavlos pisze:
dzisiaj, 10:14
Nad ograniczaniem ilości kurzu w pomieszczeniu myślę nieustannie,
Generalnie na to mogą jakoś wpłynąć oczyszczacze powietrza, ale czy na tyle zauważalnie to nie wiem. Z jednej strony mnie korci a z drugiej, poza zimą w tym pomieszczeniu mam stale otwarte okno więc nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Bacek pisze:
dzisiaj, 11:20
oczyszczacze powietrza
Sam poruszyłem tutaj ten temat parę miesięcy temu. Najpierw jednak myjka podciśnieniowa.
A potem - zobaczymy.

Mimo wszystko bardziej mi doskwierają latem upały niż kurz (całoroczny), więc pewnie prędzej wstawię klimę...
(A właśnie, teraz jest dobry czas na zbadane tematu, bo jak przyjdzie lato, to będzie "zarobieni jesteśmy, zapraszamy za rok". ;) )
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Mam w pomieszczeniu odsłuchowym klimatyzację, ogrzewanie podłogowe i kominek. Pokrywa zawsze opuszczona, oczywista rzecz, ale to wszystko pikuś przy moim kocie. Bandyta jest tak puchata, że walka z jej kłakami pozwoliła mi zrozumieć co prawdopodobnie odczuwał Syzyf. Na dodatek małpa nie przepada za czesaniem, a kłakami to by mogła obdarzyć ze trzy dachowce tak by nie marzły na dworze.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Nie nooo :!: Koleżanki i Koledzy nie popadajmy w paranoję, trzeba minimum przyzwoitości utrzymać i wszystko :D - czyli -

myjka podstawa + płyn forumowy na wszystkie bolączki + goat pussy, exclusive velvet, bamber, good carbon brush + jakaś szczoteczka do igły bez agresora rozpuszczającego klej i bez lepika i to wystarczy na domowe słuchania ;)

ale nie ściery z madery i elektryzujące inne papiery :lol: bo zmierzchem systemu trąci i bambinem na oczy rzuca :character-oldtimer:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
ODPOWIEDZ