Unitra Fonica wg417 stereo lux - naprawa

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Kapturek

Unitra Fonica wg417 stereo lux - naprawa

Post autor: Kapturek »

Witam szanownych panów i panie forumowiczów (mam nadzieję że forum jeszcze żyje…) domyslam się ze choć część z was miała choć przelotny kontakt z gramofonem z tytułu fonicą wg417. Wiem jaka jest o nim opinia, jednak naprawiam go dla znajomej dla której ma wartość sentymentalną. Z czym jest problem? Zmieniłem igłę na uf 70, ogólnie płyta „gra” z tym że prędkość obrotowa jest za niska, na 45rpm brzmi jakby brakowało jej tak z 10 obrotów. Jedyna opcja regulacji to wymiana kółka pośredniczącego czy są jakieś inne metody? Plus może mi ktoś wyjaśnić jak ustawić w tym pieroństwie siłę nacisku igły? Tego czerwonego „grzybka” przy ramieniu nie umiem obsługiwać, albo jest tak potwornie zastany.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
PS. Wiem że to tokarka do płyt ale cóż zrobić?
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Re: Unitra Fonica wg417 stereo lux - naprawa

Post autor: Jaculek »

Kapturek pisze:
10 sty 2026, 16:34
Jedyna opcja regulacji to wymiana kółka pośredniczącego czy są jakieś inne metody?
Jeżeli to efekt ślizgania kółka po rolce napędowej to pewnie guma zamieniła się w kamień. Można spróbować ją zmiękczyć. Są do tego jakieś preparaty ale to musisz poszukać. Ewentualnie można spróbować gotowania.
Kapturek pisze:
10 sty 2026, 16:34
Tego czerwonego „grzybka” przy ramieniu nie umiem obsługiwać, albo jest tak potwornie zastany.
Raczej zastany. Gramofon ma ze 45 lat więc miał prawo. A jest Ci do czegoś potrzebna ta regulacja?
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Kapturek

Wydaje mi się że to kwestia ślizgania, chociaż w chwili gdy pisałem pierwszy post zostawiłem go włączonego bez ramienia, niedawno sprawdzałem i wydaje mi się że już jest znacznie lepiej więc możliwe że silnik byl zastany, jak się w między czasie dowiedziałem to sprzęt leżał ostatnie minimum 15 lat w chłodnej piwnicy więc…, a co do igły, to wydaje mi się że ma zbyt duży nacisk na płytę, a wolałbym ustawić go w górnym minimum żeby jak najmniej kaleczyć rowki na krążku.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Kapturek pisze:
10 sty 2026, 17:17
możliwe że silnik byl zastany
Możliwie. Silnik powinno dać się rozebrać i naoliwić łożyska. Sprawdź ręcznie czy wirnik kręci się bez oporów.
A gumę i tak bym sprawdził.
Kapturek pisze:
10 sty 2026, 17:17
a wolałbym ustawić go w górnym minimum żeby jak najmniej kaleczyć rowki na krążku.
To niekoniecznie może przynieść zamierzony efekt (zbyt mały nacisk też nie jest dobry). Polecam zmierzyć wagą jaki ten nacisk jest faktycznie.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Tak czy siak podtalerzyk trzeba odtłuścić/wyczyścić a sam idler jakimś preparatem do konserwacji gumy potraktować coby się nie "rozsychał".
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Kapturek

Trzpień sam w sobie kręcił się w miarę luźno, na ten moment dam mu się jeszcze nieco „rozhulać” żeby smar który aplikowałem wczoraj wszędzie sobie doszedł, i zobaczę jak będzie grać. Niestety nie mam stroboskopu żeby sprawdzić ile faktycznie ma obrotów więc będzie musiało iść na słuch. Co do igły to wiem że za duży luz może powodować przeskakiwanie na rowkach i niepełne brzmienie, ale teraz jak się przyjrzałem widziałem jak nowa igła ora płytę tak że aż dosłownie pyłek leciał
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Kapturek pisze:
10 sty 2026, 17:30
Niestety nie mam stroboskopu
Nie używałem ale są apki na telefon.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ