Problem z podłączeniem gramofonu
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Problem z podłączeniem gramofonu
Jakąkolwiek byle sprawną. Wtedy bedziemy wiedzieli czy to byl problem wkładkowy czy nadal cos jest nie tak.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jako pierwsza wkładka jak najbardziej ok.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale robiłeś ten pomiar przy zdjętym koszyku z gramofonu?
Mi trochę trudno uwierzyć w wariant popsutej wkładki, bo to by świadczyło o tym że ten gramofon nie grał już u sprzedawcy, a nie że "wg syna grało OK", skoro nie miało prawa grać w ogóle. Nie wydaje się to wam dziwne?
Nie mówiąc już o tym że uwalone obydwa kanały wkładki to tez jest dość rzadkie zjawisko.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
lukivw
Pomiary samej wkładki robiłem przy zdemontowanej z gramofonu. Natomiast pomiar drugi czyli piny i chinche wiadomo zamontowanaWojtek pisze: ↑08 sty 2026, 23:20Ale robiłeś ten pomiar przy zdjętym koszyku z gramofonu?
Mi trochę trudno uwierzyć w wariant popsutej wkładki, bo to by świadczyło o tym że ten gramofon nie grał już u sprzedawcy, a nie że "wg syna grało OK", skoro nie miało prawa grać w ogóle. Nie wydaje się to wam dziwne?
Nie mówiąc już o tym że uwalone obydwa kanały wkładki to tez jest dość rzadkie zjawisko.
Natomiast jeśli chodzi wg syna to już nie dociekam żeby nie robić mu przykrości jak zakupił w końcu to miał być prezent i chciał dobrze
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Jakby był uwalona to raczej nie byłoby słychać cichej muzyczki z samej wkładki.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Bacek
Było by, bo to drgania igły a nie po elektryce. Chociaż zwarcie na cewkach też dziwnie wygląda. Bardziej bym się spodziewał przerwy.
Generalnie w niektórych wkładkach MM masy kanałów bywają zwarte więc między dwoma pinami może być zwarcie ale nie między wszystkimi ani nie między dwoma dowolnymi innymi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli jesteś pewien tego pomiaru to kupuj nową wkładkę i zobaczymy co wtedy.
To akurat nie ma związku. Tak jak napisał Bacek, to wynika z drgań samej igły, a nie tego czy generator jest sprawny.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Już doczytałem to czysty dźwięk mechaniczny. Sorry.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
- Bacek
To jeszcze jedno pytanie. Gramofon masz podłączony do tego samego gniazdka w ścianie (może być przez listwę) czy do do dwóch innych potencjalnie z dwóch linii?
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Wizja lokalna u somsiada wykazała, że padła wkładka.
Wstawiona rezerwowa AT-V95E i czas na zakupy
Gra poprawnie.
Wstawiona rezerwowa AT-V95E i czas na zakupy
Gra poprawnie.
- cobra
- Gramofon: SL-Q33
Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
-
lukivw
Dziękuję bardzo wszystkim za rady dzięki którym wstępnie można było stwierdzić dlaczego jest brak dźwięku. Pavlos dziękuję ci bardzo za somsieszkom pomoc i użyczenie wkładki. Wielkie dzięki dla wszystkich
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Noo i to jest wlasnie pomoc! 
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
@lukivw, od czego są sąsiedzi, nieprawdaż?...
Dobrze, że sprawa okazała się tak banalna, bez konieczności wymiany okablowania ramienia, na ten przykład. Szkoda tylko, że sprzedawca okazał się nierzetelny - niby gramofon działa, tylko wkładka padaka. "Przecież kręci się, no nie?..."
W sumie to ładny gramofon i wzbudza zaufanie solidnością.
A w kwestii zakupów wkładki - skoro teraz nie spieszy się, a znamy budżet (nowa, okolice 500+/- zeta) to zamiast AT-VM95EN wybrałbym AT-VM530EN (okolice 650 zeta) lub ciut tańsza AT-VM520EB (okolice 530 zeta). Obydwie to też szlif eliptyczny, ale sam przetwornik już o półkę wyżej. Tylko, że nie da się "na miejscu", jedynie przez neta.
Koledzy być może wyjdą też z innymi propozycjami. To dobrze, warto poczytać, pogmerać. Przynajmniej ja tak lubię, jeśli właśnie nie jestem "na musiku". Któryś Ortofon? Jakiś Goldring? Bo podstawowa Nagaoka to już ciut wyżej...
A do kolegów/koleżanek techniksomaniaków mam prośbę byście lukiemu poradzili skąd wytrzasnąć dwie rzeczy do jego SL-Q2:
- Dodatkową przeciwwagę, bo chciałem powiesić na próbę coś cięższego i zabrakło gwintu na przeciwwadze. Występuje w tym modelu coś takiego? Czy trzeba kupić cięższą tą podstawową?
- Urwany jest plastikowy zameczek-haczyk na podpórce ramienia i nie da się go unieruchomić na czas podmianek headshella.
Dobrze, że sprawa okazała się tak banalna, bez konieczności wymiany okablowania ramienia, na ten przykład. Szkoda tylko, że sprzedawca okazał się nierzetelny - niby gramofon działa, tylko wkładka padaka. "Przecież kręci się, no nie?..."
W sumie to ładny gramofon i wzbudza zaufanie solidnością.
A w kwestii zakupów wkładki - skoro teraz nie spieszy się, a znamy budżet (nowa, okolice 500+/- zeta) to zamiast AT-VM95EN wybrałbym AT-VM530EN (okolice 650 zeta) lub ciut tańsza AT-VM520EB (okolice 530 zeta). Obydwie to też szlif eliptyczny, ale sam przetwornik już o półkę wyżej. Tylko, że nie da się "na miejscu", jedynie przez neta.
Koledzy być może wyjdą też z innymi propozycjami. To dobrze, warto poczytać, pogmerać. Przynajmniej ja tak lubię, jeśli właśnie nie jestem "na musiku". Któryś Ortofon? Jakiś Goldring? Bo podstawowa Nagaoka to już ciut wyżej...
A do kolegów/koleżanek techniksomaniaków mam prośbę byście lukiemu poradzili skąd wytrzasnąć dwie rzeczy do jego SL-Q2:
- Dodatkową przeciwwagę, bo chciałem powiesić na próbę coś cięższego i zabrakło gwintu na przeciwwadze. Występuje w tym modelu coś takiego? Czy trzeba kupić cięższą tą podstawową?
- Urwany jest plastikowy zameczek-haczyk na podpórce ramienia i nie da się go unieruchomić na czas podmianek headshella.
- Bacek
Zerknij na tył rurki czy jest dziura z gwintem. Nie wiem czy akurat w tym modelu ale w wielu innych jest. Ja jak nie miałem jeszcze oryginalnej brałem śrubę pod ten gwint, nakładałem na nią kilka podkładek o dużej średnicy zewnętrznej, całość w koszulkę termokurczliwą i to wkręcałem jako przeciwwagę.
Coś jak tu
Tego akurat nadal sporo po sieci, na ebay czy gdzie tam jest. Raczej problem będzie żeby znaleść odpowiednio tanio/taniej
https://www.djshop.pl/technics-arm-rest.html
a czekaj, allegrowcy taniej też coś mają
https://allegro.pl/oferta/podstawka-ram ... 2602164490
tylko trzeba by się przyjrzeć czy to do q2 spasuje.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 21:01 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.