Problem z podłączeniem gramofonu
-
lukivw
Problem z podłączeniem gramofonu
Witam wszystkich potrzebuje pomocy z podłączeniem mojego gramofonu Technics SL Q2 z aplitunerem Denon AVR X3500H.
Podłączałem zgodnie z instrukcją tj wyjście phono w amplitunerze mam buczenie w głośnikach, podłączam masę pod gnd nie ma buczenia - cisza w głosnikach, ale słychać muzykę bardzo cicho z samego gramofonu.
Próbowałem tez przez przedwzmacniacz Fosi Audio Box x4 i też jest cisza.
Podłączałem zgodnie z instrukcją tj wyjście phono w amplitunerze mam buczenie w głośnikach, podłączam masę pod gnd nie ma buczenia - cisza w głosnikach, ale słychać muzykę bardzo cicho z samego gramofonu.
Próbowałem tez przez przedwzmacniacz Fosi Audio Box x4 i też jest cisza.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Re: Problem z podłączeniem gramofonu
Czy gramofon działał wcześniej prawidłowo? Jak i do czego był podłączony? I co się zmieniło?
-
lukivw
Podobno działał mój syn zakupił go nam a chyba brdziej mojej żonie w prezencie na imieniny ( 24 grudnia ) i najpier podłączałem zgodnie z instrukcją była cisza. Zamówiłem przedwzmacniacz po konsultacji ze sprzedającym. Dzisiaj otrzymałem ww przedwzmacniacz i rozczarowanie. Przychodzi mi jeszcze na myśl że może problem leży po stronie wkładki ?
- pavlos
No właśnie. Jaka to wkładka? I jaki dodatkowy przedwzmacniacz?
[edit] Piszesz wcześniej jaki preamp....
Zarówno ten zewnętrzny, jak i wbudowany działają tylko z wkładkami MM. Pierwsze podejrzenie, że masz wkładkę MC i stąd takie cichuteńkie granie.
[edit] Piszesz wcześniej jaki preamp....
Zarówno ten zewnętrzny, jak i wbudowany działają tylko z wkładkami MM. Pierwsze podejrzenie, że masz wkładkę MC i stąd takie cichuteńkie granie.
-
lukivw
- pavlos
Tutaj masz instrukcję podłączenia gramofonu: https://manuals.denon.com/AVRX3500H/EU/ ... MLwgxghago
- pavlos
Zrób fotkę wkładki gramofonowej, jeśli brak na niej oznaczeń. Tutejsi guru wiedzą w temacie wszystko 
-
lukivw
- pavlos
- pavlos
O ile mnie gogle nie oszukują, to jest wkładka Technics P24. To jest wkładka MM. Więc powinno zagrać, zwłaszcza, że u syna zagrało.
Sprawdź połączenie.
Sprawdź połączenie.
- pavlos
Jeszcze dwie kwestie:
1. Czy bez podłączonej masy gramofon-amplituner przez buczenie przedziera się jakiś dźwięk z płyty?
2. Czy tak samo buczy, jeśli podłączasz przez zewnętrzny preamp Fosi, bez uziemienia?
Pamiętaj, że wyjście z preampu Fosi trzeba podłączyć do innego wejścia audio w amplitunerze: CD, DVD itp.
1. Czy bez podłączonej masy gramofon-amplituner przez buczenie przedziera się jakiś dźwięk z płyty?
2. Czy tak samo buczy, jeśli podłączasz przez zewnętrzny preamp Fosi, bez uziemienia?
Pamiętaj, że wyjście z preampu Fosi trzeba podłączyć do innego wejścia audio w amplitunerze: CD, DVD itp.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Może igła złamana?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
lukivw
Próbowałem znaleźć jakieś oznaczenia niestety nie znalazłem .
- pavlos
Wkładka jest zidentyfikowana. Chodzi jedynie o rzut oka na stan igły. A także na sposób zamocowania wkładki, bo standardowo jest to montaż T4P, a tu mamy widok na koszyk 1/2 cala ze śrubkami. Jakiś patent z przejściówką i nie kontaktuje? Może kabelki spadły?...
Najlepiej jakbyś 1. odkręcił pierścień na ramieniu i 2. zdjął cały headshell wraz z wkładką, lekko pociągając. Połóż na stole igłą do góry i mamy sesję ginekologiczną
A w kwestii połączenia? Coś próbowałeś?
Najlepiej jakbyś 1. odkręcił pierścień na ramieniu i 2. zdjął cały headshell wraz z wkładką, lekko pociągając. Połóż na stole igłą do góry i mamy sesję ginekologiczną