tak mi doradzali żeby napisać, ale cóż mądry polak po szkodzie. Pytanie, czy oni faktycznie próbowali coś zdemontować, czy po prostu odkręcili śrubki i zostawili, co jest też cholerną głupotą bo przez to podczas transportu pewnie VTA sobie tańczyło i łożyska latały bo z tego co wyczytałem taką miała funkcje ta luźna śruba z boku.fazior13 pisze: ↑07 sty 2026, 12:47Przecież w tych gramkach ramienia się nie demontuje... przynajmniej znalazł się winny (albo bezmyślny)Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41
Tutaj po części jest moja wina, ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno, dodatkowo dopłaciłem za zdjęcia w magazynie i wzmocnione zapakowanie. Ramienia nie zdemontowali, ale jak widać śrubki już wszystkie poluzowali.
Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
-
Krystian400
- Gramofon: PIONER PL-50L
Re: Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
GRAMOFON PIONEER PL-50L + WKŁADKA AT 33E
WZMACNIACZ LUXMAN L570
GŁOŚNIKI QUADRAL MONTAN PHONOLOGUE MK1
KABLE GŁOŚNIKOWE CHORD CLEARWAY X
WZMACNIACZ LUXMAN L570
-
fazior13
Dźwięk się nie wydobywa, bo pewnie przy próbie odkręcenia wierzy urwali kable sygnałowe i dokręcili z powrotem, żeby nie było śladuKrystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 13:02Może faktycznie to kwestia złego dokręcenia z mojej strony, ale i tak nie wydobywa się żaden dźwiek z gramofonu, więc raczej pozostawię to już jakiemuś serwisowi.
-
Krystian400
no właśnie ... Eh człowiek chciał dobrze, a zrobił jeszcze gorzej.fazior13 pisze: ↑07 sty 2026, 13:06Dźwięk się nie wydobywa, bo pewnie przy próbie odkręcenia wierzy urwali kable sygnałowe i dokręcili z powrotem, żeby nie było śladuKrystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 13:02Może faktycznie to kwestia złego dokręcenia z mojej strony, ale i tak nie wydobywa się żaden dźwiek z gramofonu, więc raczej pozostawię to już jakiemuś serwisowi.![]()
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Tu nie chodzi o siłę ale o to jak są ustawione te kawałki przed skręceniem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niestety to był błąd mimo że chciałeś dobrze, choć demontaż ramienia to już trochę ekstremalna prośba.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Tutaj po części jest moja wina, ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno
Z ciekawości - odnoszę wrażenie że radziłeś się kogoś przy tych manewrach, a nie że sam te wszystkie ruchy wymyśliłeś - kogo?
Wow, no to rzeczywiście ciężka sprawa.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Niestety 2000 zł to koszt samej wysyłki... postawili mnie pod ścianą, że jedyna możliwość to fedex express za 2 tyś zł. Co miałem zrobić, pozostało mi to opłacić.
A Fedex to zwykle nawet nie jest najdroższa opcja do PL.
Nie rozumiem.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Oczywiście paczka ubezpieczona była, tylko co z tego jak gramofon wart u nich jakieś 700 zł, to nawet jakby oddali mi połowę z tej kwoty to pewnie serwis wyniesie mnie więcej.
Chyba wiesz za ile kupiłeś gramofon i jak mówimy o przesyłce ubezpieczonej to zwykle ubezpieczamy do wartości towaru, a ty piszesz "tylko co z tego".
Dałeś 700 złotych za PL50 po serwisie?
Fajnie fajnie.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Oczywiście po naprawie wszystkiego zrobie ładne podsumowanie na koniec ile kosztowało mnie to czasu, pieniędzy i nieprzespanych nocy, aby następna osoba szukająca gramofonu na zenmarket wiedziała z czym to się je.
To ci wsadzą koszyk w kopertę bąbelkową i się potem zdziwisz że igły już nie ma
Jakieś proste i oczywiste rzeczy to jasne, ale ogólnie trzeba zakładać że prosicie kogoś bliskiego o zrobienie czegoś czego w życiu nie robiły licząc że zrobią to dobrze za pierwszym strzałem. To miałem na myśli pisząc że trzeba być realistą.
Kto Tobie doradzał?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
No to chociaż przeciwwagę. Igłę w używce tak czy siak spisał bym na straty. Chociaż nie pogniewał bym się jak by przyszła cała.
Ja jak na razie wszystkie gramofony odbierałem osobiście, więc co najwyżej do siebie mógł bym mieć pretensje.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Krystian400
Zgadza się wynalazłem aukcje zapomnianą, w momencie kiedy było ich bardzo dużo na licytacjach i nikt mnie nie przebił przez co wyszedł mnie 700 zł. Przy kurierze, serwisie i przyszłej renowacji dobrze jak mi wyjdzie tylko 5000Wojtek pisze: ↑07 sty 2026, 13:39Niestety to był błąd mimo że chciałeś dobrze, choć demontaż ramienia to już trochę ekstremalna prośba.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Tutaj po części jest moja wina, ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno
Z ciekawości - odnoszę wrażenie że radziłeś się kogoś przy tych manewrach, a nie że sam te wszystkie ruchy wymyśliłeś - kogo?
Wow, no to rzeczywiście ciężka sprawa.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Niestety 2000 zł to koszt samej wysyłki... postawili mnie pod ścianą, że jedyna możliwość to fedex express za 2 tyś zł. Co miałem zrobić, pozostało mi to opłacić.
A Fedex to zwykle nawet nie jest najdroższa opcja do PL.
Nie rozumiem.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Oczywiście paczka ubezpieczona była, tylko co z tego jak gramofon wart u nich jakieś 700 zł, to nawet jakby oddali mi połowę z tej kwoty to pewnie serwis wyniesie mnie więcej.
Chyba wiesz za ile kupiłeś gramofon i jak mówimy o przesyłce ubezpieczonej to zwykle ubezpieczamy do wartości towaru, a ty piszesz "tylko co z tego".
Dałeś 700 złotych za PL50 po serwisie?
Fajnie fajnie.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Oczywiście po naprawie wszystkiego zrobie ładne podsumowanie na koniec ile kosztowało mnie to czasu, pieniędzy i nieprzespanych nocy, aby następna osoba szukająca gramofonu na zenmarket wiedziała z czym to się je.
To ci wsadzą koszyk w kopertę bąbelkową i się potem zdziwisz że igły już nie ma
Jakieś proste i oczywiste rzeczy to jasne, ale ogólnie trzeba zakładać że prosicie kogoś bliskiego o zrobienie czegoś czego w życiu nie robiły licząc że zrobią to dobrze za pierwszym strzałem. To miałem na myśli pisząc że trzeba być realistą.
Kto Tobie doradzał?
Tak przy wszystkim doradzałem się dwóch osób, nie chce wymieniać ich z imienia, ponieważ naprawdę próbowali mi pomóc i poświęcali swój czas. Fakt, że wyszło gorzej to nie ich wina, chcieli dobrze.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
-
Krystian400
w takim razie coś jest nie tak w środku, ponieważ jak było wszystko przykręcone to ten pierścień na którym jest ramie był sztywny i się nie ruszał.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Ja bym się chyba wstrzymał z kolejnymi ruchami, bo mogą być kosztowne. Oddałbym ewentualnie sprzęt do potwierdzenia stanu ramienia.
Jeśli się okaże, że całość ma Cię wyjść 5 k zł to poczekałbym na samo ramię czy gramofon z uszkodzonym silnikiem. Patrzyłbym i na zenmarket i na ebay.
Tu pośpiech, może nie będzie złym doradcą, ale kosztownym.
Jeśli się okaże, że całość ma Cię wyjść 5 k zł to poczekałbym na samo ramię czy gramofon z uszkodzonym silnikiem. Patrzyłbym i na zenmarket i na ebay.
-
Krystian400
Znaczy na tą chwile wiem tylko, że nie działa i jestem na etapie poszukiwania serwisu. Nie wiem co by się musiało wydarzyć, żebym go nie naprawiał. W końcu wyszedł mnie już 2700 zł ... a wątpie, że kupi go ktoś na części nawet za 1500 zł. Nie będę w stanie też czekać miesiącami na dawce bo mnie już nosi, że wydałem tyle pieniędzy i miesiąc jestem bez gramofonu. Mimo wszystko żyje w nadziei, że serwis wyniesie mnie do 500 zł, a jak odkuje się z niespodzianek finansowych i kupie inne głośniki to pomyśle nad jakąś renowacją elementów metalowych w gramofonie bo wyglądają strasznie.mrcnoos pisze: ↑07 sty 2026, 14:14Ja bym się chyba wstrzymał z kolejnymi ruchami, bo mogą być kosztowne. Oddałbym ewentualnie sprzęt do potwierdzenia stanu ramienia.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
-
fazior13
Serwis ramienia to ok 1k PLN... chyba że u Pana Waldka co naprawia też radia samochodowe, a gramki tylko tak przy okazji... tą droga nie idź, bo i tak dołożysz 
-
Krystian400
Brzmi świetnie
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
-
Krystian400
No dobrze to skoro to brzmi tak drogo to faktycznie poszukam kogoś po opiniach z polecenia, a nie kogoś kto mi się wydaje odpowiedni.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wybacz, ale jeśli to była tania aukcja to to "po serwisie" można włożyć między bajki raczej.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 14:01Zgadza się wynalazłem aukcje zapomnianą, w momencie kiedy było ich bardzo dużo na licytacjach i nikt mnie nie przebił przez co wyszedł mnie 700 zł.
Sprowadzam rzeczy od lat, widziałem niejedne "okazje". To co piszesz o stanie elementów metalowych to tylko potwierdza.
OK. Wiadomo, nie ich wina, ale dobre rady też niekoniecznie, niestety.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 14:01Tak przy wszystkim doradzałem się dwóch osób, nie chce wymieniać ich z imienia, ponieważ naprawdę próbowali mi pomóc i poświęcali swój czas.
Skłamałbym jakbym powiedział że tylko tobie się coś takiego przytrafiło, ale nie są to rzeczy zwykle poruszane publicznie.
Bo potem takie towary trafiają na olx jako "na części" albo jednak są podejmowane jakieś próby sklejenia jednego dobrego z trzech okazyjnych itp.
Wiem też że zdarzały się akcje gdzie ktoś przyszedł do serwisanta X po gramofon, nie skorzystał z oferty, a po jakimś czasie wracał z "hej kochany ratuj bo przyszło tanie z Japonii i jest big problem"
Nie patrz że musi być lokalnie bo kurierzy straszni.
Przywieź towar do Pawleca albo Ukaniu pod Warszawę osobiście albo jednak kurierem.
Zgadzam się z mrcnoos że dobrze by było jakby ktoś wiedzowy obadał stan i to wycenił zanim wpędzisz się w koszty.
Najwyżej pójdzie na części i/lub kupisz inny egzemplarz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum