Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
-
Krystian400
- Gramofon: PIONER PL-50L
Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
Potrzebuje waszej pomocy, od rana siedzę i rozumiem tylko tyle, że nie rozumiem kompletnie nic. Szukałem już nawet jakiegoś serwisu w okolicy, ale niestety święto
Potrzebuje ustawić ramię pod wkładkę podwyższyłem trochę tą wieżę (vta to jest chyba), ale ramie dalej jest tak nisko, że przy obniżeniu windy ono się nie rusza bo jest na samym dole już. Jak wyregulować zaznaczone miejsce z 2 zdjęcia żeby je podnieść
Potrzebuje ustawić ramię pod wkładkę podwyższyłem trochę tą wieżę (vta to jest chyba), ale ramie dalej jest tak nisko, że przy obniżeniu windy ono się nie rusza bo jest na samym dole już. Jak wyregulować zaznaczone miejsce z 2 zdjęcia żeby je podnieść
GRAMOFON PIONEER PL-50L + WKŁADKA AT 33E
WZMACNIACZ LUXMAN L570
GŁOŚNIKI QUADRAL MONTAN PHONOLOGUE MK1
KABLE GŁOŚNIKOWE CHORD CLEARWAY X
WZMACNIACZ LUXMAN L570
-
fazior13
- ŁDŁ
- Kontakt:
Re: Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
To łożyskowanie ramienia wygląda słabo, zewnętrzny pierścień, mocowanie rurki, leży na obudowie, część łożyska jest wykręcona prawie całkiem, działo się tam coś niedobrego. Nie wiadomo kto i po co to tak załatwił, tego się normalnie nie dotyka.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- pawelgrab
zadaj pytanie w odpowiednim wątku to nie boli Pioneer pl50l :
viewtopic.php?f=11&t=18383
i wypadałoby więcej napisać - od kiedy co i jak, gdzie i kiedy kupiłeś i od kiedy jest problem - a jak nie to nie oczekuj rewelacji - łaski nie robisz z płytkim zapytaniem - to nie jest caritas -
, zostaniesz skazany na władne ego
a i dodam, że gówno tu szukałeś co piszesz bo święto - ponieważ nie chce się ogarnąć właściwego wątku tobie, więc ode mnie to tak jest święto faktycznie i szukaj serwisu to za pół roku ci kto ogranie
a jak nie to pisz to Pawelca - on wie 
i wypadałoby więcej napisać - od kiedy co i jak, gdzie i kiedy kupiłeś i od kiedy jest problem - a jak nie to nie oczekuj rewelacji - łaski nie robisz z płytkim zapytaniem - to nie jest caritas -
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
Krystian400
Niestety prawdopodobnie masz racje, uparcie szukałem cały dzień jak to wyregulować, a tego się nie reguluje to powinno być już wyżej samo w sobie. Poodkręcane śruby wszystkie to sprawka ZenMarket, a uszkodzone mocowanie rurki pewnie wynika z transportu. Jako osoba bez jakiejkolwiek wiedzy zakupiłem z Japonii gramofon świeżo po serwisie i skończyłem jak skończyłem, bez pieniędzy i gramofonu, ale cóż człowiek się uczy na własnych błędach. Będę szukał serwisu w promieniu 100 km, który się tego podejmie. Raczej nie będę tego rozbierał, skoro nawet ustawienie jego było dla mnie wyzwaniem. Dziękuje ślicznie za pomoc, uświadczyłeś mnie w przekonaniu, że faktycznie coś tutaj jest nie tak.
Na wstępie chciałem przeprosić, że mój post został odebrany w taki sposób, faktycznie zabrakło tutaj podstawowych ludzkich słów takich jak proszę i dziękuje przez co wybrzmiewał on w taki, a nie inny sposób. Szukałem faktycznie cały dzień o co w tym chodzi, ale trochę od złej strony, ponieważ skupiałem się na filmikach, instrukcjach jak to wyregulować, a to niestety się nie reguluje, tylko jest coś zwyczajnie uszkodzone. Myślałem, że ten post skończy się na tym, że ktoś mi napiszę słuchaj masz śrubkę gdzieś od dołu i ja jej nie zauważyłem i temat będzie zamknięty, ale tak niestety nie jest, dlatego ten post był taki prosty, bez wchodzenia w szczegóły. Gramofon został kupiony na zenmarket od jakiegoś serwisanta, skusił mnie fakt, że przeszedł on serwis przed wysyłką i waży 15 kg przez co koszt wysyłki wyniesie mnie 400 zł. Niestety realia okazały się inne bo paczka z kartonami ważyła już 22 kg przez co wysyłka z vatem wyniosła już 2000 zł, wizualnie metale są w opłakanym stanie i niestety nie działa ramie, ani nie wydobywa nawet się z gramofonu dźwięk podłączając starą igłę i starą płytę bez ustawiania wszystkiego. Przeglądałem ten wątek i nie było tam żadnej informacji odnośnie regulacji tego elementu, ale wynikało to właśnie z tego, że on regulowany niestety nie jest, nie chciałem też tam pisać postu, ponieważ niesłusznie stwierdziłem, że jest stary. Pozostanę raczej przy szukaniu serwisanta, który się tym zajmie. Mógłbym spróbować to rozebrać samemu, ale pytanie, czy to ma sens skoro ustawienie jego mnie przerastało.pawelgrab pisze: ↑06 sty 2026, 22:00zadaj pytanie w odpowiednim wątku to nie boli Pioneer pl50l :
i wypadałoby więcej napisać - od kiedy co i jak, gdzie i kiedy kupiłeś i od kiedy jest problem - a jak nie to nie oczekuj rewelacji - łaski nie robisz z płytkim zapytaniem - to nie jest caritas -, zostaniesz skazany na władne ego
a i dodam, że gówno tu szukałeś co piszesz bo święto - ponieważ nie chce się ogarnąć właściwego wątku tobie, więc ode mnie to tak jest święto faktycznie i szukaj serwisu to za pół roku ci kto ogranie
a jak nie to pisz to Pawelca - on wie
![]()
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
-
fazior13
A dlaczego nie zwrócisz sprzętu skoro jest uszkodzony? Pewnie ew. możesz domagać się jakiejś rekompensaty, skoro wygląda i sprawuje się inaczej niż na zdjęciach i w opisie. Zena Market chyba ma jakąś ochronę kupujących.
-
Krystian400
Ponoć można zgłaszać reklamacje do 2 tygodni, niestety minęły 3… Napisałem do nich wczoraj wiadomość, zobaczymy, jak się do tego odniosą, ale zakładam raczej, że jestem na przegranej pozycji, pomimo że mam nagranie z otwierania paczki, dodatkowe zdjęcia z ich magazynu oraz zdjęcia z aukcji. Zwrot pewnie nie wchodzi w grę, skoro kurier z VAT-em kosztował mnie 2000 zł.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Znaczy że sam transport szarpnął ciebie 2k? Kurde to trzeba mieć żelazne nerwy jednak.
Nie napisałeś gdzie mieszkasz, a to ważne jeśli ktoś miałby Tobie polecić jaki serwis.
No i jeśli chodzi o Pioneery, to jak pisze Paweł chyba najlepiej poprosić o pomoc Pawelca. Życzliwy, pomocny, i fachowiec od Pionków jak mało kto. Wyszukaj na forum, napisz priv i daj znać co z tego wyszło.
Mądry Polak po szkodzie, ale myślę że od Pawelca można kupić ten model za 5k. Bez niespodzianek, za to z gwarancją. No ale frycowe zapłacone i nie ma się co biczować, działaj. Powodzenia.
-
Krystian400
No nie ukrywam parę nieprzespanych nocy miałem z tego tytułu, skontaktuje się z Pawelcem może faktycznie coś doradzi. Zabawne jest to, że podobał mi się u niego micro seiki za 3500 zł, ale ktoś mnie uprzedził i stwierdziłem, że sprowadzę sobie o zgrozo sam.MaciejT pisze: ↑07 sty 2026, 09:36Znaczy że sam transport szarpnął ciebie 2k? Kurde to trzeba mieć żelazne nerwy jednak.
Nie napisałeś gdzie mieszkasz, a to ważne jeśli ktoś miałby Tobie polecić jaki serwis.
No i jeśli chodzi o Pioneery, to jak pisze Paweł chyba najlepiej poprosić o pomoc Pawelca. Życzliwy, pomocny, i fachowiec od Pionków jak mało kto. Wyszukaj na forum, napisz priv i daj znać co z tego wyszło.
Mądry Polak po szkodzie, ale myślę że od Pawelca można kupić ten model za 5k. Bez niespodzianek, za to z gwarancją. No ale frycowe zapłacone i nie ma się co biczować, działaj. Powodzenia.
Co do lokalizacji jakby ktoś mógł polecić jakiegoś serwisanta w okolicach 100 km od Lubina 59-300 Dolny Śląsk byłbym bardzo wdzięczny. Teoretycznie kilku już znalazłem z facebooka, ale z drugiej strony, czy dobry serwisant musi się ogłaszać ?? Sam już nie wiem, bo z jednej strony chce znaleźć kogoś, kto nie wymieni mi pół gramofonu, z drugiej chce w końcu zamknąć ten nieprzyjemny dla mnie rozdział.
Zadałem również te samo pytanie tutaj:
Mam nadzieje, ze nie będę skarcony za zdublowanie
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niech już będzie tutaj zamiast się rozwarstwiać. Poza tym trudno nazwać tamten wątek jako "dedykowany wszelkim problemom z PL-50L".
Nie rozumiem. Porozkręcali tobie coś bez Twojej prośby/zgody podczas przygotowywania przesyłki?
Zwykle pośrednik nawet nie sprawdza/otwiera paczki o ile sami sobie tego nie zażyczymy.
Poza tym, oni nie mają tam znawców od vintage RTV żeby wiedzieć jak solidnie przygotować przesyłkę.
Dla zobrazowania - znam historię gdzie pośrednik tak "zabezpieczył" rurkę ramienia z powieszoną wkładką że dał na front na ścisk folię bąbelkową, przy okazji niszcząc igłę
Takie cuda to chyba tylko drogą morską bez ubezpieczenia.
To już brzmi bardziej jak wysyłka kurierska (ekspres) z ubezpieczeniem.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 08:41Niestety realia okazały się inne bo paczka z kartonami ważyła już 22 kg przez co wysyłka z vatem wyniosła już 2000 zł
Dlaczego tak? DHL? UPS? EMS?
I tak wydaje się jakoś dziwnie drogo, z mojego doświadczenia.
Chyba że to nie sama wysyłka, a cena już razem z gramofonem?
Poza tym, przyszedł tylko gramofon czy też razem z nim dodatkowy towar?
Pytam bo wiem że masz jakiś worek wkładek i headshelli z którymi nie wiesz teraz co zrobić, ale nie wiem czy to szło osobno czy w jednej paczce.
Czyli na Twoją prośbę otworzyli paczkę żeby cyknąć fotki? No to tłumaczy poniekąd czemu w ogóle otwierali przesyłkę.
Trzeba wiedzieć że od tego momentu sposób zapakowania towaru przez serwis/sprzedawcę już traci ważność.
Co do 2 tygodni - myślę że w Zen Market też są ludzie jednak i wezmą poprawkę na okres świąteczny i przerwy w pracy logistyki (sami pewnie mieli urlopy wtedy).
Niemniej - skoro zabuliłeś dużo za wysyłkę to nie była ona ubezpieczona?
Jeśli masz dowody na uszkodzenie w transporcie to egzekwuj odszkodowanie.
Będziesz, bo to jakby nic nie przyspieszy, skoro już prowadzisz dedykowany wątek o swoim problemie, a tylko rozdziela dyskusję.
Sam post to raczej przestroga dla wszystkich co chcą kombinować z importem na własną rękę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Krystian400
Dobrze w takim razie zostaje przy tym
Tutaj po części jest moja wina, ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno, dodatkowo dopłaciłem za zdjęcia w magazynie i wzmocnione zapakowanie. Ramienia nie zdemontowali, ale jak widać śrubki już wszystkie poluzowali.Wojtek pisze: ↑07 sty 2026, 11:12Nie rozumiem. Porozkręcali tobie coś bez Twojej prośby/zgody podczas przygotowywania przesyłki?
Zwykle pośrednik nawet nie sprawdza/otwiera paczki o ile sami sobie tego nie zażyczymy.
Poza tym, oni nie mają tam znawców od vintage RTV żeby wiedzieć jak solidnie przygotować przesyłkę.
Dla zobrazowania - znam historię gdzie pośrednik tak "zabezpieczył" rurkę ramienia z powieszoną wkładką że dał na front na ścisk folię bąbelkową, przy okazji niszcząc igłęA to wszystko dlatego że kupujący poprosił o zabezpieczenie przesyłki
Cóż, chciał dobrze, ale trzeba być po prostu realistą w temacie.
Niestety 2000 zł to koszt samej wysyłki... postawili mnie pod ścianą, że jedyna możliwość to fedex express za 2 tyś zł. Co miałem zrobić, pozostało mi to opłacić. Worek wkładek zamówiłem osobno dużo wcześniej, ale przez poczte polską stało na cle 3 tygodnie.Wojtek pisze: ↑07 sty 2026, 11:12Takie cuda to chyba tylko drogą morską bez ubezpieczenia.
To już brzmi bardziej jak wysyłka kurierska (ekspres) z ubezpieczeniem.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 08:41Niestety realia okazały się inne bo paczka z kartonami ważyła już 22 kg przez co wysyłka z vatem wyniosła już 2000 zł
Dlaczego tak? DHL? UPS? EMS?
I tak wydaje się jakoś dziwnie drogo, z mojego doświadczenia.
Chyba że to nie sama wysyłka, a cena już razem z gramofonem?
Poza tym, przyszedł tylko gramofon czy też razem z nim dodatkowy towar?
Pytam bo wiem że masz jakiś worek wkładek i headshelli z którymi nie wiesz teraz co zrobić, ale nie wiem czy to szło osobno czy w jednej paczce.
Ogólnie z tego co mi pisali to oni każdą paczkę rozpakowywują i pakują po swojemu, ale tak ja opłaciłem dodatkową usługę cykania fotek i wzmocnienia paczki, wyczytałem gdzieś na forach, że to jest konieczność dla bezpieczeństwa. No miejmy nadzieje, że jakkolwiek się zlitują nade mną skoro mam dowody, że powstało to podczas transportu albo uszkodzili przy pakowaniu. Oczywiście paczka ubezpieczona była, tylko co z tego jak gramofon wart u nich jakieś 700 zł, to nawet jakby oddali mi połowę z tej kwoty to pewnie serwis wyniesie mnie więcej.Wojtek pisze: ↑07 sty 2026, 11:12Czyli na Twoją prośbę otworzyli paczkę żeby cyknąć fotki? No to tłumaczy poniekąd czemu w ogóle otwierali przesyłkę.
Trzeba wiedzieć że od tego momentu sposób zapakowania towaru przez serwis/sprzedawcę już traci ważność.
Co do 2 tygodni - myślę że w Zen Market też są ludzie jednak i wezmą poprawkę na okres świąteczny i przerwy w pracy logistyki (sami pewnie mieli urlopy wtedy).
Niemniej - skoro zabuliłeś dużo za wysyłkę to nie była ona ubezpieczona?
Jeśli masz dowody na uszkodzenie w transporcie to egzekwuj odszkodowanie.
W takim razie przepraszam za zamieszanie i tak masz rację mam nadzieje, że ten post będzie przestrogą dla pozostałych nowicjuszy co chcą coś zrobić sami. Oczywiście po naprawie wszystkiego zrobie ładne podsumowanie na koniec ile kosztowało mnie to czasu, pieniędzy i nieprzespanych nocy, aby następna osoba szukająca gramofonu na zenmarket wiedziała z czym to się je.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41Tutaj po części jest moja wina, ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Kolumna od 70 powinna być taka sama. Może tu coś wypatrzysz. A rozbierałeś to czy tylko próbujesz skręcać, bo może coś odwrotnie jest zamontowane.
Może coś tu wypatrzysz.
https://www.youtube.com/watch?v=nncPy3OBd94
z 50'tką w sumie filmik też mają.
https://www.youtube.com/watch?v=Bsva3flMWG8
Jak poluzowali to pewnie źle skręciłeś. Generalnie musi być odstęp między podstawą a częścią z pivotem.
I jeszcze ze wschodu filmik z 70'tką
https://www.youtube.com/watch?v=cgQIY5pE-II
Może coś tu wypatrzysz.
Wystarczyło by poprosić o zdjęcie przeciwwagi i headshella jeżeli nie były zdjęte.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno,
Jak poluzowali to pewnie źle skręciłeś. Generalnie musi być odstęp między podstawą a częścią z pivotem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
fazior13
Przecież w tych gramkach ramienia się nie demontuje... przynajmniej znalazł się winny (albo bezmyślny)Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41
Tutaj po części jest moja wina, ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno, dodatkowo dopłaciłem za zdjęcia w magazynie i wzmocnione zapakowanie. Ramienia nie zdemontowali, ale jak widać śrubki już wszystkie poluzowali.
-
Krystian400
Te pierwsze 2 oglądałem, sprytnie powycinał momenty jak to składa i rozbiera, żeby nikt z moją wiedzą tego sam nie powtórzyłBacek pisze: ↑07 sty 2026, 12:35Kolumna od 70 powinna być taka sama. Może tu coś wypatrzysz. A rozbierałeś to czy tylko próbujesz skręcać, bo może coś odwrotnie jest zamontowane.
Może coś tu wypatrzysz.
Wystarczyło by poprosić o zdjęcie przeciwwagi i headshella jeżeli nie były zdjęte.Krystian400 pisze: ↑07 sty 2026, 11:41ponieważ poprosiłem ich o zdemontowanie ramienia i spakowanie osobno,
Ten ruski obejrzę bo przyznam nie miałem okazji go obejrzeć
Raczej będę szukał kogoś kto się tym zajmie, ja osobiście nie rozbierałem tego, tylko dokręcałem to co było luźne. Uważam, że moja wiedza prędzej pogorszy stan aktualny, niż coś naprawi.
Może faktycznie to kwestia złego dokręcenia z mojej strony, ale i tak nie wydobywa się żaden dźwiek z gramofonu, więc raczej pozostawię to już jakiemuś serwisowi.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570