Onkyo CP-100A

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Artur K.

Onkyo CP-100A

Post autor: Artur K. »

Cześć,

Czy ktoś wie coś więcej na temat tytułowego gramofonu? Jaki tam jest rodzaj napędu? Widzę że można kupić w sieci paski, więc paskowy (chyba że to paski napędzające automatykę) a jaki jest silnik i jak rozwiązana stabilizacja obrotów? Patrząc na wiek tego urządzenia i brak stroboskopu wnioskuję że silnik może być zasilany wprost sieci 230V.
Może ktoś wie więcej na ten temat, ma taki gramofon, jakieś zdjęcia wnętrza, albo jeszcze lepiej - dokumentację?

Gramofon jest bardzo ładny, podoba mi się i pasowałby mi do pozostałych klocków które również mam Onkyo, zastanawiam się jednak czy warto się w to pchać.
Onkyo jest fajne ale jednocześnie bywa dziwne i nietypowe. Z jakiegoś powodu mało o tym gramofonie jest w sieci.

Dzięki informacje.
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Re: Onkyo CP-100A

Post autor: Peliks »

AI :D
Onkyo CP-100A to klasyczny gramofon z napędem paskowym (belt-drive) z przełomu lat 80. i 90., charakteryzujący się prostą, ale solidną konstrukcją typu "Auto-Return" (automatyczny powrót ramienia po zakończeniu płyty).
Podstawowe parametry
Typ: Gramofon 2-biegowy z systemem automatycznego powrotu (Auto-Return) i dźwignią podnoszenia ramienia (Cueing lever).

Napęd: Paskowy (Belt drive).

Silnik: DC Servo (zapewniający stabilne obroty).

Prędkości: 33 1/3 oraz 45 obr./min.

Talerz: 310 mm, wykonany z odlewu aluminium.

Parametry dźwięku
Wow and Flutter (kołysanie i drżenie): 0,045% WRMS (bardzo przyzwoity wynik w tej klasie).

Stosunek sygnału do szumu (Rumble): 66 dB.

Pasmo przenoszenia: 20 Hz – 20 000 Hz.

Ramię i Wkładka
Ramię: Statycznie wyważone, proste ramię rurkowe (straight pipe arm).

Długość efektywna ramienia: 210 mm.

Overhang (przesięg): 13 mm.

Dopuszczalna waga wkładki: 5g do 9g.

Oryginalna wkładka: Zazwyczaj Onkyo OC-74M (typ MM – Moving Magnet).

Oryginalna igła: DN-74ST.

Siła nacisku (Tracking Force): Zalecane ok. 2.0g.

Wymiary i waga
Wymiary (szer. x wys. x gł.): ok. 418 x 132 x 374 mm.

Waga: ok. 3,7 – 4,5 kg (zależnie od wersji wykonania bazy).

Warto wiedzieć:
Model ten jest konstrukcyjnie bardzo zbliżony do modeli CP-101A oraz CP-1007A. Jeśli planujesz serwis, najczęstszą usterką w tych modelach jest sparciały pasek napędowy lub wyschnięty smar w mechanizmie automatyki. Ze względu na niską masę ramienia, gramofon najlepiej współpracuje z wkładkami o średniej i wysokiej podatności (compliance).
Sony/Denon/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D,301mkII Grace F-8L EMT TSD15 Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black,Rohmann,SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
Artur K.

No i to jest właśnie AI, które w tym wypadku raczej kwalifikuje się na ajjajaj...

Moim zdaniem wypluło tekst o CP-1000A, a nie 100A. CP-100A nie ma ramienia prostego, CP-1000A takie ma.
CP-100A nijak nie jest podobne wyglądem do 101 i 1007, chyba że Onkyo tak ładnie w latach 80 podrabiało design lat 70 a w środku jest któryś z wymienionych. Tylko po co mieliby to robić?

Kiedyś przez to AI wydarzy się jakaś tragedia...
aldek

Post autor: aldek »

jeśli wpiszecie -ai na koniec wyszukiwania, będzie wam to oszczędzone
Artur K.

Dzięki, dobrze wiedzieć że da się to ukryć.
Nie mniej nie rozwiązuje to problemu braku informacji o tym gramofonie. :)

Ponieważ gramofon mi się bardzo podobał, postanowiłem więc go nabyć w ciemno. Od strony elektrycznej jest to prosty gramofon, silnik synchroniczny zasilany wprost z sieci 230V, przełącznik napięcia, kondensator i włącznik krańcowy uruchamiany przez mechanikę ramienia. Zmiana obrotów mechaniczna poprzez zmianę średnicy bieżni na osi silnika po której porusza się pasek. Automatyka gramofonu również jest w 100% mechaniczna i działa moim zdaniem bardzo dobrze. Chassis zawieszone na sprężynach w drewnianej obudowie. Wewnątrz sprężyn było jeszcze coś co chyba kiedyś było gąbką, teraz wygląda bardziej jak filc ale jest kruche.

Zastanawia mnie brak regulacji antyskatingu. Nie widać aby w ramieniu czegoś brakowało, a trochę dziwne byłby całkowity brak tego mechanizmu bo gramofon jest dość rozbudowany funkcjonalnie, nawet ma w specyficzny sposób rozwiązany montaż przeciwwagi który pozwala na wydłużenie tej części ramienia dzięki czemu prawdopodobnie nie trzeba będzie dociążać uchwytów aby zrównoważyć ramię.
Z drugiej strony to jest Onkyo, może być jakiś patent który kompensuje automatycznie, ale też oni potrafili zrobić najwyższy model z serii wzmacniaczy bez możliwości sterowania pilotem, ale niższy już ze sterowaniem.
Może więc i tutaj nie wszystko jest takie oczywiste jak mogłoby się wydawać.

Oryginalna igła to DN35ST, co sugeruje że oryginalnie była tam wkładka AT72.
Mój kupiłem z AT3600L, oczywiście idzie do wymiany.
Oznaczenie MSS-7512H wyszukiwarce nic nie mówi. Może to OEM robiony przez kogoś i montowany w gramofonach różnych producentów?

W załącznikach trochę zdjęć.
Załączniki
IMG_20260110_123528688.jpg
IMG_20260110_123521164.jpg
IMG_20260110_123512651.jpg
IMG_20260110_121944819.jpg
IMG_20260110_121610750.jpg
IMG_20260110_121535596.jpg
IMG_20260110_121531825.jpg
IMG_20260110_121525229.jpg
aldek

Post autor: aldek »

Artur K. pisze:
11 sty 2026, 18:08
trochę dziwne byłby całkowity brak tego mechanizmu
Być może jedna ze sprężyn pod ramieniem za to odpowiada. Sprawdź, czy jej naprężenie nie zmienia się w zależności od owego „wydłużania ramienia”. A jeśli nie, to pewnie jest to ustawione na stałe dla jakiegoś nacisku ze sprzedawaną wkładką i gotowe. Po co komplikować coś, co powinno być proste?
A poza tym – brak pilota w najwyższej wersji wcale mnie nie dziwi, wiesz, zero cyfrowych sygnałów, czysta analogika :)
Artur K.

Fakt, większość popularnych i niezbyt drogich wkładek pracuje poprawnie z naciskiem ok. 2g i rzeczywiście wystarczyłoby ustawienie antyskatingu na stałe dla tej wartości. Czy tak jest, nie wiadomo. Wiadomo natomiast że lekko ciszej mi gra prawy kanał, co sugeruje jednak brak antyskatingu. Muszę to na spokojnie sprawdzić z innymi wkładkami.
Bawiłem się tym wczoraj pobieżnie i nie wypatrzyłem w mechanice niczego co miałoby pełnić funkcję antyskatingu. Jedyne co mi przychodzi na myśl to dźwignia która przemieszcza się razem z ramieniem i w pewnym momencie powoduje zadziałanie mechanizmu powrotu ramienia. Jej obecność musi jakiś opór powodować i będzie to siła przeciwna do kierunku ruchu ramienia podczas odtwarzania płyty. Muszę zrobić sobie stanowisko do naprawy gramofonu i dokładniej się temu przyjrzeć, a przy okazji wymienić smary.

Natomiast jeśli chodzi o wzmacniacz o którym wspomniałem - miałem na myśli model A-8690, który katalogowo jest wyższy niż posiadany przeze mnie A-8780. Chciałem kiedyś kupić właśnie A-8690 ale niestety nie miał pilota ani magistrali R1, natomiast powodem dla którego chciałem go kupić była wyższa moc oraz... wbudowany DAC i wejścia toslink/coax których 8780 nie ma.
Także to by było na tyle w kwestii czystego analoga. :)
I to jest właśnie Onkyo. Lubię te sprzęty za brzmienie, ale to czasami wynalazki i ciężko zrozumieć tok myślenia wynalazcy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Artur K. pisze:
11 sty 2026, 18:08
Zastanawia mnie brak regulacji antyskatingu.
W biedniejszych gramofonach z epoki nie było regulacji tylko przykładano jakąś stałą siłę antiskatingową.

W zupełny brak antiskatingu nie uwierzę, bo byłby to innymi słowy straszny badziew.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Artur K. pisze:
11 sty 2026, 19:04
Wiadomo natomiast że lekko ciszej mi gra prawy kanał, co sugeruje jednak brak antyskatingu.
Nie specjalnie, niekonieczne. Po pierwsze jak to sprawdziłeś? Dobrą płytą z sygnałem testowym? Na początek sama wkładka może być tak zrobiona, 2db tolerancji balansu to nie jest rzadkość szczególnie w tańszych wkładkach. Potem masz jeszcze azymut. Potem trzeba by jeszcze sprawdzić pre. Generalnie przyczyn może być wiele.

Antyskatingu nie ustawia się na poziom sygnału w kanałach ale na poziom zniekształceń. Typowy test na uszy to sygnał 300hz +12db i słuchanie czy w którymś kanale coś nie brzęczy albo nie faluje. Ta niekoniecznie jest najlepsza metoda ale już przyzwoita o ile igłą jest nowa lub niezużyta z jednej strony.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Artur K.

Bacek pisze:
12 sty 2026, 13:12
Nie specjalnie, niekonieczne.
Zbyt słabo skompensowana siła dośrodkowa zaburzy stereofonię poprzez nierównomierne odtwarzanie dźwięku - z reguły objawi się to głośniejszym odtwarzaniem lewego kanału (krawędź rowka po wewnętrznej stronie płyty). I odwrotnie, za duża siła przesunie bazę w stronę prawego kanału.
https://voiceshop.pl/pl/n/36

Niekoniecznie, ale nie jest to wykluczone. :)
Bacek pisze:
12 sty 2026, 13:12
Po pierwsze jak to sprawdziłeś? Dobrą płytą z sygnałem testowym? Na początek sama wkładka może być tak zrobiona, 2db tolerancji balansu to nie jest rzadkość szczególnie w tańszych wkładkach. Potem masz jeszcze azymut. Potem trzeba by jeszcze sprawdzić pre. Generalnie przyczyn może być wiele.
Wiem że przyczyn może być wiele. A jak sprawdziłem? Dość prosto - zainstalowałem wkładkę z uchwytem w innym gramofonie i odtworzyłem tę samą płytę. Wkładka to VM95E, używałem jej w GS-438, nie zauważyłem istotnych różnic pomiędzy kanałami. Przedwzmacniacz to ten wbudowany w A-8780, nigdy nie było z nim problemu i nadal nie ma bo z innym gramofonem jest ok.
Co ciekawe niektóre płyty odtwarzane są dobrze, a inne mają zauważalną różnicę co na innym gramofonie nie występuje (a przynajmniej nie rzuca się w uszy). Myślę że można zatem wykluczyć przyczyny elektryczne.
Przyczyna moim zdaniem musi być związana z mechaniką.
W wolnej chwili przyjrzę się bliżej mechanice, może coś się wyjaśni.
Nie chce mi się wierzyć że ten model gramofonu nie ma anyskatingu. To nie jest najprostszy model, więc należy się spodziewać że nie najniższy w hierarchii. Z moich oczekiwań brakuje tu tylko napędu DD.

Przyglądam się innym rozwiązaniom Onkyo z epoki i znalazłem coś takiego:
https://www.amarcord-vintage.it/wp-cont ... G_3177.jpg
Więcej zdjęć:
https://www.amarcord-vintage.it/prodott ... m-anni-70/
Czy ktoś wie jaką funkcję pełni ciężarek po lewej stronie ramienia? On ma kosić ramię i w ten sposób przeciwdziałać sile dośrodkowej działającej na ramię?
U mnie jest wystająca śrubka ale po drugiej stronie. Tę śrubkę się luzuje aby przedłużyć ramię od strony przeciwwagi. Może ona nie bez powodu jest taka duża i wystająca z jednej strony? W celu blokowania można było dać mniejszą i np. od góry.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Artur K. pisze:
12 sty 2026, 20:04
Czy ktoś wie jaką funkcję pełni ciężarek po lewej stronie ramienia? On ma kosić ramię i w ten sposób przeciwdziałać sile dośrodkowej działającej na ramię?
cha kiedyś o tym pisałem :D :

viewtopic.php?p=425184#p425184
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Artur K.

Ha, jest nawet cały temat:
viewtopic.php?p=212831#p212831
Dzięki za wskazówkę!

Ciekawe że ramię CP-30M ma regulację niszowego parametru której w zasadzie się nie spotyka, a tak jak w CP-100A nie widać tam regulacji antyskatingu.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Artur K. pisze:
12 sty 2026, 20:50
Dzięki za wskazówkę!
ale czekaj, bo to właśnie może być antiskating przecież :D , w wielu modelach z tamtych lat był właśnie z lewej strony w różnych formach np. cięzarek na żyłce sam taki posiadam ken kp 1022 paskowiec ;) trzeba do manuala zajrzeć i tak to jednak lateral:

cp-33jpg.jpg
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Artur K.

Tak, mam ten manual. Nie ma tam słowa aby w modelu CP-30M był antyskating, chwalą się nim tylko w modelach CP-80M i CP-55A i właśnie to skłoniło mnie do poszukiwań dobrej jakości zdjęć. CP-55A ma klasyczne rozwiązanie znane z prawie każdej Unitry, a w CP-80 chyba jest pokrętło obok ramienia.
Wychodzi więc na to, że CP-30M nie ma regulacji antyskatingu ale ma regulację balansu bocznego. Ciekawa sprawa...

Jest jeszcze model CP-60A, funkcjonalnie identyczny jak CP-100A ale mający ramię jak CP-55A.

Wygląda na to że CP-100A to taki zautomatyzowany CP-30M i także nie ma antyskatingu, w sumie w prosty sposób można to sprawdzić - zrównoważone ramię stoi w miejscu, nie cofa się na podstawkę.
To też ciekawe, bo to dobry funkcjonalnie model i jaki miałby być cel tej "oszczędności"? Chyba że jest jakiś inny patent powodujący że to działa tylko gdy ramię się porusza.
Artur K.

No i wszystko jasne. Model po raz pierwszy pojawił się w katalogu w 1979r i wygląda na to że był produkowany przez max 2 lata ponieważ widnieje także w katalogu z 1980r. W Holenderskim katalogu z 1979r. pojawia się obok modelu CP-30M. W tym samym katalogu są także modele CP-700MB i CP-5000A które pojawiają się w katalogach od 1974r. Natomiast w Holenderskim katalogu z 1980r. już go nie ma, jest za to w Amerykańskim jako najniższy model ale pomylono zdjęcie. Na zdjęciu jest CP-700MB i można się zastanawiać co faktycznie powinno się w tym katalogu znaleźć - czy CP-700MB, czy CP-100A.

Dane techniczne dostępne w w/w katalogach jasno informują, że ten model nie ma antyskatingu.

Niestety okazało się to to czego się obawiałem znając trochę markę Onkyo. Wszystkiego się można po nich spodziewać, ale pewno nie logiki w funkcjonalnościach sprzętu, jego oznaczeniach i hierarchii modeli.
Nie wiadomo dlaczego model oznaczony CP-100A jest gorszy niż CP-55A, czy CP-60A którego łączy z nim prawdopodobnie wspólna automatyka. Tak naprawdę nie wiadomo po co w ogóle ktoś coś taki gramofon opracował w czasach gdy już dawno były bardziej zaawansowane - ten ma wszystko z tych zaawansowanych poza antyskatingiem. :D

Zresztą przeglądając katalogi rodzi się o wiele więcej pytań - np. dlaczego potencjalnie najlepszy model w 1979r. jest w 100% manualny, za to jedyny w pełni automatyczny model CP-100A nie ma antyskatingu, który był w jak sądzę jego "starszym bracie" - CP-60A.
Widocznie Onkyo wyszło z założenia że nie można mieć wszystkiego.
To jest właśnie całe Onkyo, ale mimo wszystko lubię tę markę za brzmienie i jakość wykonania.

Link do strony z której zaczerpnąłem dane katalogowe.
https://www.hifi-archiv.info/onkyo.html

Trochę szkoda że nie miałem wcześniej czasu na zagłębienie się w temat, bo być może zamiast CP-100A, poszukałbym CP-60A, albo przynajmniej CP-55A. Mimo wszystko nie skreślam tego gramofonu, bo bardzo podoba mi się jego wygląd i konstrukcja. Przy okazji jak widać np. W&F ma lepszy niż niejedna współczesna konstrukcja.
Załączniki
Onkyo turntables 1980US.gif
Onkyo turntables 1979.png
16.jpg
17.jpg
ODPOWIEDZ