Unitra G8010 - prośba o pomoc
- Robcio69
Re: Unitra G8010 - prośba o pomoc
No właśnie to wiem,ale ta schowana pod dolną pokrywą?Czy jak ją posmaruję to zniknie efekt katapulty na końcu płyty?
- Mr. Moonlight
Prawdopodobnie nie, dobry smar w windzie powinien amortyzować automatyczne unoszenie ramienia na końcu płyty.Robcio69 pisze:No właśnie to wiem,ale ta schowana pod dolną pokrywą?Czy jak ją posmaruję to zniknie efekt katapulty na końcu płyty?
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
― John Lennon
- Robcio69
No to sobota jest moja...spróbuję to poprawić. 

Ostatnio zmieniony 01 sie 2013, 22:36 przez Robcio69, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mr. Moonlight
Daj znać co i jak z tym smarowaniem. Ja też w tygodniu zabieram się za to samo w tym samymRobcio69 pisze:No to sobota przed moja...spróbuję to poprawić.

― John Lennon
― John Lennon
- Robcio69
- Robcio69
Na talerzu singielek Trini Lopeza-Ya,Ya,więc ochoczo biorę się za opis moich poczynań względem podskakującego ramienia na końcówce płyty.Winda została dodatkowo posmarowana mazidłem(oczywiście potem były schody by to znowu wszystko ustawić,wyżej,niżej i takie tam).Potem ściągnąłem dolną pokrywę i nałożyłem trochę(no sporo)wspomnianego wcześniej smaru wel mazidła na sprężynę odciągającą blaszkę od elektromagnesu która jest w koszulce(do niej też napchałem).Efekt:ramię opada powoli,ale nie za wolno-z gracją-to dobre słowo.Koniec płyty:ramię wytraciło co najmniej 80% swojego impetu.Już nie skacze w górę jak pchła,a klawisz opuszczania powoli wraca na swoją pozycję.Wydaje mi się że dźwięk zwalniania elektromagnesu jest jakby bardziej przytłumiony.To wszystko moje odczucia,ale jedno jest pewne:gwałtowność podnoszenia ramienia po skończeniu się płyty,spadła do zadawalającego mnie poziomu.
- Mr. Moonlight
Dzięki za pomoc na forum jak i na pw. W tygodniu biorę się za swój G8010.
― John Lennon
― John Lennon
- Mr. Moonlight
Dzięki Robert za przesyłkę ze smarem do windy. U mnie po oczyszczeniu windy wystarczyło napchać ile się da Twojego lepkiego mazidła i po skręceniu (co ja się namęczyłem z odpowiednim ustawieniem wysokości spoczynkowej ramienia) windy wszystko jest ok.Robcio69 pisze:Na talerzu singielek Trini Lopeza-Ya,Ya,więc ochoczo biorę się za opis moich poczynań względem podskakującego ramienia na końcówce płyty.Winda została dodatkowo posmarowana mazidłem(oczywiście potem były schody by to znowu wszystko ustawić,wyżej,niżej i takie tam).Potem ściągnąłem dolną pokrywę i nałożyłem trochę(no sporo)wspomnianego wcześniej smaru wel mazidła na sprężynę odciągającą blaszkę od elektromagnesu która jest w koszulce(do niej też napchałem).Efekt:ramię opada powoli,ale nie za wolno-z gracją-to dobre słowo.Koniec płyty:ramię wytraciło co najmniej 80% swojego impetu.Już nie skacze w górę jak pchła,a klawisz opuszczania powoli wraca na swoją pozycję.Wydaje mi się że dźwięk zwalniania elektromagnesu jest jakby bardziej przytłumiony.To wszystko moje odczucia,ale jedno jest pewne:gwałtowność podnoszenia ramienia po skończeniu się płyty,spadła do zadawalającego mnie poziomu.

― John Lennon
― John Lennon
- chechel
- Gramofon: Fonica GS 431
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Posiadam gramofon Fonica GS 431 i pozwólcie że się podepnę pod temat windy
Mianowicie u mnie winda opadała zdecydowanie za szybko i tak jak koledzy wspominają po zwolnieniu elektromagnesu strzelała w górę.
Poczytałem tu i ówdzie i zakupiłem strzykawkę smaru z Wamatu i przesmarowałem windę pomiędzy tuleją w której ona się porusza.
Efekt porażka :/ Strzela w górę jeszcze bardziej, problem opadania poprawiłem tym że chwilowo zdemontowałem sprężynkę pomiędzy tulejką a nakrętką i efekt jest lepszy.... nie najlepszy bo opada troszkę za wolno ale odbija w górę znacznie. Pytanie czy smar z Wamatu jest za rzadki czy smarować coś więcej jak kolega Robcio69?
Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
Posiadam gramofon Fonica GS 431 i pozwólcie że się podepnę pod temat windy

Mianowicie u mnie winda opadała zdecydowanie za szybko i tak jak koledzy wspominają po zwolnieniu elektromagnesu strzelała w górę.
Poczytałem tu i ówdzie i zakupiłem strzykawkę smaru z Wamatu i przesmarowałem windę pomiędzy tuleją w której ona się porusza.
Efekt porażka :/ Strzela w górę jeszcze bardziej, problem opadania poprawiłem tym że chwilowo zdemontowałem sprężynkę pomiędzy tulejką a nakrętką i efekt jest lepszy.... nie najlepszy bo opada troszkę za wolno ale odbija w górę znacznie. Pytanie czy smar z Wamatu jest za rzadki czy smarować coś więcej jak kolega Robcio69?
Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
-
A usunąłeś stary smar i odtłuściłeś windę? Ten smar z wamatu może mieć zbyt małą lepkość. Spróbuj ze smarem silikonowym cx-80. Jest w każdym markecie budowlanym.
- chechel
Tak usunąłem stary smar i odtłuściłem windę. Zasugerowałem się tym smarem z wamatu ponieważ jest generalnie do tego.
Dawno dawno temu walczyłem z windą w gramofonie na radziecki rynek Wiega 110 chyba, zrobiony na bazie Fonica GS 602 (czy coś takiego) i tam w ogóle konstrukcja opuszczania windy była solidniej zrobiona ale smar pozyskałem z jakiegoś starego jamnika z zębatek kieszeni i powiem że był bardziej lepki i działa to do dziś po mimo że gramofon dawno kwitnie w komórce.
Dawno dawno temu walczyłem z windą w gramofonie na radziecki rynek Wiega 110 chyba, zrobiony na bazie Fonica GS 602 (czy coś takiego) i tam w ogóle konstrukcja opuszczania windy była solidniej zrobiona ale smar pozyskałem z jakiegoś starego jamnika z zębatek kieszeni i powiem że był bardziej lepki i działa to do dziś po mimo że gramofon dawno kwitnie w komórce.
-
Winda windzie nierówna. Ja lata temu wymieniałem smar w windzie g8010 i zastosowałem ten cx-80. Sprawdził się bardzo dobrze. Trzeba go tylko dac maksymalnie dużo, ile się zmieści.
- chechel
Ok popróbuję ale dopiero dziś będę go składał ponieważ mam w proszku, poddałem lekkiej renowacji...
Pozostaje mi jeszcze rozebranie ramienia w celu wypolerowania i przesmarowania łożysk i nie ukrywam że troszkę mam pietra ruszać to ramię. Dzięki za info... jak skończę to napiszę dla potomnych czy pomogło.
Pozostaje mi jeszcze rozebranie ramienia w celu wypolerowania i przesmarowania łożysk i nie ukrywam że troszkę mam pietra ruszać to ramię. Dzięki za info... jak skończę to napiszę dla potomnych czy pomogło.
- chechel
No i wypada odpowiedzieć dla potomnych 
Smar z Wamat audio nie spełnił moich oczekiwań :/
Dopiero smar silikonowy CX 80 poprawił ale defacto to jeszcze jest zbyt rzadkie, kiedyś miałem smarowidło które dostałem od gościa z nieistniejącego serwisu RTV, które było stosowane do potencjometrów Philipsa i to było idealne, ale generalnie na CX 80 jest o tyle przyzwoicie i o tyle mam gramofon niskiej póły że nie warto się spinać. Pozdrawiam.

Smar z Wamat audio nie spełnił moich oczekiwań :/
Dopiero smar silikonowy CX 80 poprawił ale defacto to jeszcze jest zbyt rzadkie, kiedyś miałem smarowidło które dostałem od gościa z nieistniejącego serwisu RTV, które było stosowane do potencjometrów Philipsa i to było idealne, ale generalnie na CX 80 jest o tyle przyzwoicie i o tyle mam gramofon niskiej póły że nie warto się spinać. Pozdrawiam.
- snufkin
A czy Wam też ta cała winda lata tył/przód? W moim G8010 to wszystko jest takie niestabilne, że teraz żałuję rozpoczynania zabawy z windą w ogóle (zasugerowałem się instrukcją kalibracji gramofonu dołączanej do wkładki AT90 z Wamatu)
Nijak mi teraz to ramię się opuszcza, masakra jakaś, gramofon nie do użytku. Jak to naregulować?

Nijak mi teraz to ramię się opuszcza, masakra jakaś, gramofon nie do użytku. Jak to naregulować?