Pacjent JVC XL-E300 nie wczytuje kolejnych utworów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Pacjent JVC XL-E300 nie wczytuje kolejnych utworów

Post autor: Mawis »

Koledzy, taki problem powstał: Cedek Jvc nie wczytuje utworów przy przy autosearchingu. Tzn. wrzucam plyte zaczyna grac i chce sobie przejsc do nastepnego wiec klikam, przechodzi do drugiego, znowu klikam i zonk, do kolejnych juz nie chce. Tak sie robi od 3 utworu, na kilku plytach sprawdzane. Ale jak puszczam od poczatku Play i tak zostawiam to sobie gra kilka pierwszych utworów, tak gdzies do 6 a potem tez mu sie pierdzieli. Macie pomysł co moge zrobic jeszcze bez pomocy fachowej? Od razu mówie, że laser czyściłem. Jezeli to cos z kondensatorami to tego nie tykam ;)
Wnętrze jest czyste, laser myślę oryginał jeszcze bo z napisem JVC Made in Japan...
Załączniki
IMG_20260103_152332981.jpg
IMG_20260103_145144698_HDR (1).jpg
IMG_20260103_144322440_HDR.jpg
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pawelgrab

Re: Pacjent JVC XL-E300 nie wczytuje kolejnych utworów

Post autor: pawelgrab »

Mawis pisze:
03 sty 2026, 15:22
mu sie pierdzieli
tak Maćku bo stary jest - temat takiego nowego ori czytnika "optima - 4s" jest trudny, ale możesz z ali od chinoli kupić taki laserek replikę nie będzie gorszy - sprawa prosta do ogarnięcia jak sie zdecydujesz - kilka śrubek, wpiąć wstążkę a i rozlutować jak co zabezpieczenie - sprawa prosta - przykładowy link:

https://pl.aliexpress.com/item/32661064 ... pt=glo2pol

a innych wad do podmiany tego lasera to nie szukaj raczej - przy okazji sobie mechanizm szuflady wyczyścisz i przesmarujesz :D pzdr
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

Jak laser słabszy to tak może być. Do tego regulacja układu śledzenia i ogniskowania - tam jest ze 4 potencjometry do tych regulacji. Mnie to trudno dawać jakieś ogólne rady, to w lewo, to w prawo czy coś, bo podłączam oscyloskop i jadę zgodnie dokumentacją. Wcześniej sprawdzam czy machanika ruchu głowicy jest ok i jedzie swobodnie. Jak nie pomaga to złom albo nowa głowica.
Generalnie w zasadzie na pałę jak chcesz możesz sobie pokręcić lekko wszystkim prócz mocy lasera. Zaznacz położenia PRków dokładnie by wrócić jak nie widać zmian, Focus bias, offset, EF balance może pomóc. Gainów nie ruszaj. Tego bez oscyloskopu i DTR to jednak nie powinno się robić.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Mawis

pawelgrab pisze:
03 sty 2026, 15:49
Mawis pisze:
03 sty 2026, 15:22
mu sie pierdzieli
tak Maćku bo stary jest - temat takiego nowego ori czytnika "optima - 4s" jest trudny, ale możesz z ali od chinoli kupić taki laserek replikę nie będzie gorszy - sprawa prosta do ogarnięcia jak sie zdecydujesz - kilka śrubek, wpiąć wstążkę a i rozlutować jak co zabezpieczenie - sprawa prosta - przykładowy link:

https://pl.aliexpress.com/item/32661064 ... pt=glo2pol

a innych wad do podmiany tego lasera to nie szukaj raczej - przy okazji sobie mechanizm szuflady wyczyścisz i przesmarujesz :D pzdr
No moge jeszcze poszukac jakiegos dawcy na podmiane? I wtedy do Łukasza na wymiane i regulacje.Ale wymiana na Chińczyka tez jest jakims rozwiazaniem. Dzieki za link, może sie przydać :handgestures-thumbupleft:
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

ŁDŁ pisze:
03 sty 2026, 15:52
Jak laser słabszy to tak może być. Do tego regulacja układu śledzenia i ogniskowania - tam jest ze 4 potencjometry do tych regulacji. Mnie to trudno dawać jakieś ogólne rady, to w lewo, to w prawo czy coś, bo podłączam oscyloskop i jadę zgodnie dokumentacją. Wcześniej sprawdzam czy machanika ruchu głowicy jest ok i jedzie swobodnie. Jak nie pomaga to złom albo nowa głowica.
Generalnie w zasadzie na pałę jak chcesz możesz sobie pokręcić lekko wszystkim prócz mocy lasera. Zaznacz położenia PRków dokładnie by wrócić jak nie widać zmian, Focus bias, offset, EF balance może pomóc. Gainów nie ruszaj. Tego bez oscyloskopu i DTR to jednak nie powinno się robić.
To już sprawa dla fachowca, ja sie w tym nie poruszam.
Reasumujac trza kupic nowy laser od chinoli z linku Pawla albo znaleźć dawce z innego egzemplarza i w te pędy do Ciebie😃

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

A ten laser to w jakich jeszcze cd byl oprocz tego mojego modelu? Gdzies mi zaginal link do listy cd z rodzajami laserow. A JVC stosowalo ten jeden rodzaj czy tez inne?
Edit. Znalazlem. W kilku modelach jeszvze byl wiec przeszukam portale i sprobuje cos tanio wyrwac.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Zamiast od razu pchać się w wymianę lasera a tym bardziej kręcenia czymkolwiek, proponuję zacząć od wymiany silnika napędu płyty. Tylko trzeba sobie najpierw suwmiarką zmierzyć odległość talerzyka aby na nowym silniku tak samo osadzić.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Jakiś czas temu robiłem CDeka Akai z podobnymi objawami. CDek stał nieużywany kilka lat. Po wyjęciu z szafy zatrzymywał się po kilku otworach, skip powodował gubienie ścieżki i brak wznowienia odtwarzania. Regulowałem wszystko zgodnie z serwisówką, nawet wymieniłem laser. Bez efektu. Okazało się, że problem robił silnik napędu karetki, w którym zaśniedział komutator. Po wyczyszczeniu komutatora CD gra jak złoto (na starym laserze). IMO to co opisuje @Mawis to nie są objawy zużycia lasera tylko problemu z jego przesuwem.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
Mawis

Ok czyli najpierw potrzebny jest serwis i zrobienie ustawien bo moze sie okazac ze to nie laser. Jak nie pomoze to wtedy szukać lasera na wymianę.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Artur K.

Jaculek pisze:
04 sty 2026, 14:47
IMO to co opisuje @Mawis to nie są objawy zużycia lasera tylko problemu z jego przesuwem.
Czy z posuwem to bym się akurat nie zakładał, nie mniej też jestem zdania że objawy nie wskazują jednoznacznie na laser.
Mawis pisze:
04 sty 2026, 15:32
Ok czyli najpierw potrzebny jest serwis i zrobienie ustawien bo moze sie okazac ze to nie laser. Jak nie pomoze to wtedy szukać lasera na wymianę.
Skoro chcesz oddać do serwisu, to po co martwisz się laserem? Serwis da sobie radę. :)
Awatar użytkownika
Mawis

W ogole sie nie martwie bo serwisant to spec nad spece w swoim fachu :)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

To teraz trzeba się zastanowić który CD wiekowy warto nabyć i który napęd laser itp wytrzymuje najdłużej
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Twonk

Post autor: Twonk »

eeeee..... to ja trzymam kciuki za CDM4/19 :lol: :mrgreen:
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
Mawis

amrowek pisze:
04 sty 2026, 21:21
To teraz trzeba się zastanowić który CD wiekowy warto nabyć i który napęd laser itp wytrzymuje najdłużej
No ten moj wygląda na oryginal czyli 35 spokojnie. A jesli to nie awaria lasera jak tu piszą to calkiem niezly wynik ;)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Artur K.

amrowek pisze:
04 sty 2026, 21:21
A po co się nad tym zastanawiać?
Po pierwsze w opisywanym tu przypadku może nie być to wina lasera, a prędzej któregoś z silników bądź elektroniki.
Po drugie jeśli mówimy o CD z "najlepszych czasów" czyli powiedzmy do 2000r. to i tak każdy jeden będzie miał co najmniej 25 lat i każdy jeden może być przechodzony. Praktycznie do każdego z nich ciężko będzie kupić laser. Niedawno jeszcze dość łatwo dało się kupić popularny 15-20 lat temu KSS-213 ale z tego co widzę teraz już jest z tym problem. Jego poprzednik - KSS-210 już dawno zniknął z rynku. Tak to już jest.
Lasery padają bo najczęściej zużywa się dioda laserowa - po prostu przepracowała określoną ilość godzin i koniec. Żywotność diod jest mniej więcej zbliżona, więc z grubsza rzecz biorąc nie ma to większego znaczenia który wybierzesz (choć z zasady lepsze są odtwarzacze nieczytające CD-R, bo tam laser pracuje z nieco mniejszą mocą, a więc dłużej będzie żył). W 30+ letnim sprzęcie nawet laser uznawany za najlepszy może być już na wyczerpaniu, wszystko zależy od tego jak intensywnie był używany.

Współcześnie królują lasery do DVD oraz BD, ciężko jest znaleźć lasery do CD z pewnego źródła. Jak kupujesz niepewny zamiennik to potem wstawiasz, okazuje się że nie działa i nie wiadomo czy w odtwarzaczu jest inna usterka, czy nowy laser jest uszkodzony.
Ja kiedyś kupiłem w znanym i popularnym sklepie 10 laserów i okazało się potem że 2 z nich były niedziałające. Niedziałające bez problemu wymieniłem na nowe, ale dobrze że miałem zapas i wiedziałem że tak się zdarza bo mogłem podmienić na inny egzemplarz i sprawdzić. Ale jeśli ktoś kupi jedną sztukę i akurat trafi się ten niedziałający?
ODPOWIEDZ