Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Wojtek »

Zawsze to samo - szczera opinia będzie tylko od użytkowników.

A jak już ktoś zauważył parokrotnie w wątku - o te opinie ciężko.

Argument "a bo kupują bogole co nie siedzą w necie" jest nieco słaby jednak.

A jako że tych opinii czy po prostu kupujących jest relatywnie mało to jest jeszcze jeden problem, taki psychologiczny, który występował np. przy Ad Fontes. Ludzie niezadowoleni nie chcieli mówić o tym głośno dopóki sami nie pozbyli się sprzętu...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
31 gru 2025, 00:09
Zawsze to samo - szczera opinia będzie tylko od użytkowników.
Pod warunkiem że dana osoba jest w stanie publicznie przyznać się do tego że coś jej nie pasuje (narazić na krytykę że wydała taką kasę na szrot...), albo że, jak zauważyłeś, nie chce robić sprzętowi antyreklamy. A pozytywne opinie? Często powstają pod wpływem pierwszego wrażenia (sam tak miałem).
Wojtek pisze:
31 gru 2025, 00:09
Argument "a bo kupują bogole co nie siedzą w necie" jest nieco słaby jednak.
Uciekasz w emocje ("bogole") - całkiem niepotrzebnie, ale pośrednio udowadniasz tezę że ludzie na pewnym poziomie unikają publicznego ekshibicjonizmu.
Dlaczego nie przyjmujesz do wiadomości że ktoś może nie potrzebować "poklepania po pleckach" czy potwierdzenia swoich wyborów? Zwłaszcza przez osoby mu nie znane, bądź inne szersze grono, wśród którego znajdują się również osoby, z którym, powiedzmy sobie szczerze, wejście w polemikę nie stanowi powodu do dumy, wymaga zejścia na niższy poziom, bądź osoby nie cenione przez potencjalnego autora za wiedzę czy doświadczenie.
Dlaczego nie przyjmujesz do wiadomości że są osoby z silną osobowością, nie potrzebujące się chwalić?

Inna sprawa, że, moim zdaniem, Unitra jeszcze ciągle dokłada do interesu, raczej nie zwróciły się wszystkie nakłady. Ale nic mi do tego, ich sprawa. Kibicuję nadal.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

dale pisze:
31 gru 2025, 08:57
Dlaczego nie przyjmujesz do wiadomości że ktoś może nie potrzebować "poklepania po pleckach" czy potwierdzenia swoich wyborów?
Bo ci z Accuphasami w domu czy innymi Krellami nie unikają tego, więc czemu ci z Unitrami mieli by być tacy wyjątkowi.
Generalnie nie neguję że tacy też są ale jednak nie tylko.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

ale chyba właściciel ma się dobrze - właśnie coś od kumpli z CD Projektu odkupił ;-)
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
dale

Bacek pisze:
31 gru 2025, 09:38
Bo ci z Accuphasami w domu czy innymi Krellami nie unikają tego, więc czemu ci z Unitrami mieli by być tacy wyjątkowi.
A może to właśnie jest czasem odwrotnie?
Ludzie mają kompleksy, są niespełnieni życiowo, czują się mało wartościowi - kupują sprzęt powszechnie uważany za wartościowy, po to by się pochwalić, by zostać uznanym za znawcę, konesera i w konsekwencji dowartościować się.
A w rzeczywistości nie odróżni czy dźwięk leci z płyty czy mp3, przez dsd...
Oczywiście nie generalizuję. Zrób "ankietę" i zapytaj, ilu znajomych z Twojego środowiska, nie ma żadnych mediów społecznościowych, nawet po to by tylko oglądać zawartość? Bo ja mam sporo znajomych i przyjaciół, których niewątpliwie stać na sprzęt w cenie Unitry, a którzy na hasło "fejsbuk" czy instagram uśmiechają się z pewną pobłażliwością.
Awatar użytkownika
Bacek

dale pisze:
31 gru 2025, 10:08
Zrób "ankietę" i zapytaj, ilu znajomych z Twojego środowiska, nie ma żadnych mediów
Generalnie tak na szybko to wszyscy więc nie muszę robić. Co najwyżej wśród rodziny w kategorii 60+ mógł bym robić.

W tej drugiej kategorii tylko jeden jakiekolwiek zainteresowanie przejawia w dziedzinie audio ale jemu oryginalna UNITRA czyli Fonomaster 76 wystarcza. Na stanie ma jeszcze Elizabetkę ale ona raczej od dawna zbiera kurz.

Generalnie Fonomastera kupił jakiś czas temu z nostalgii właśnie bo taki miał za młodu. Nowej unitry nie kupi ani nawet innego sprzętu w zbliżonej cenie bo wtedy miał by sprzęt droższy niż łącznie trzy samochody które ma na stanie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dale dobry rycerz :)

Ja nie neguję że tak może być, ale statystycznie to chyba jednak trudno uwierzyć by wszyscy szczęśliwi nabywcy byli skryci i wykluczeni cyfrowo.
Rodziny i znajomych pewnie też nie mają.
Lepiej żeby majątku na włościach nie widzieli :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Ale jak to sobie wyobrażasz? Że przychodzi ktoś i robi sobie selfika na fejsa np. przy Twoim telewizorze, czy kolekcji wkładek? Doprawdy pyszne... :)
Wojtek pisze:
31 gru 2025, 13:05
ale statystycznie to chyba jednak trudno uwierzyć by wszyscy szczęśliwi nabywcy byli skryci i wykluczeni cyfrowo.
No właśnie niekoniecznie... pewne cechy są powiązane ze sobą.
Nie bądź wykluczony intelektualnie :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dale pisze:
31 gru 2025, 16:41
Ale jak to sobie wyobrażasz?
Nie. Nie rozumiesz. Koncept "word of mouth" jest tobie obcy?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Absolutnie, ale przecież mówi się o tym, ba nawet "znam kogoś, kto zna kogoś, kto ma kilka ich produktów i jest zadowolony", tyle że takie info, to żadne info... co selfik, to selfik... i na fejsa ... :)
Awatar użytkownika
Bacek

Na Instagrama rzadko ludzie wrzucałem fotki talerzy ze swoją twarzą, bohaterem raczej same dania były.

Na forach narciarskich ludzie wrzucają fotki nowych nart na nogach i tanich i drogich.
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Zastanawiacie się dlaczego zarząd się zmienił? Moim zdaniem to proste, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Na szybko sprawdziłem podstawowe dane za rok 2024 w przypadku Unitry:
Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 2 092 760 zł.
Przy czym zatrudnienie wynosiło 14 osób.

Dla porównania firma w której ja pracuję przedstawia się tak:
Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 2 305 610 zł.
I nas jest 15 osób.

Co oznacza, że w Unitrze zarabia się sporo mniej niż u nas, a w sumie branża podobna. Poza tym my mamy zysk, a nie stratę na poziomie 9 baniek. :)
Za te 9 baniek strat odpowiedzialność prawną ponosi zarząd bez względu na to kto faktycznie jest temu winien. A zarząd jak się okazuje być może nie zarabiał adekwatnie do ew. odpowiedzialności. Niby w spółce odpowiada się własnym majątkiem do wysokości swojego wkładu, ale zawsze można dostać np. sądowy zakaz sprawowania tego typu funkcji w przyszłości. :)

Natomiast jeśli chodzi o sam sprzęt - słuchałem tego na AS 2 lata temu i na kolana mnie nie położyło jak za te pieniądze. Musiałbym posłuchać wzmacniacza z innymi kolumnami i kolumn z innym wzmacniaczem. Chwilowo nie ma gdzie, ale też i nie kręcę się jakoś zbytnio za tym bo nie jest to dla mnie priorytetem.

Co mi się nie podoba? Moim zdaniem tak naprawdę firma nie miała (a może nadal nie ma?) pomysłu na sprzęt i trochę się szamocze. Już samo opowiadanie o tradycji Unitry jest dziwne bo przecież Unitra jako taka to co najwyżej makulaturę produkowała, a nie sprzęt. Poza tym nie są w linii prostej spadkobiercami dawnej Unitry, a jedynie właścicielami praw do marki. Nawet siedziba nie ma nic wspólnego z dawnymi adresami Unitry. To kompletnie inna firma.

Kolumny za 20k na głośnikach STX trochę to niepoważne. Środek i wysokotonowe to już głośniki zagraniczne. Jeśli już kooperacja i nawiązywanie do historii to lepiej byłoby się z Tonsilem dogadać, albo przynajmniej użyć ich głośników zamiast STX. Poza tym kolumny zamknięte w dzisiejszych czasach to straszna nisza. W sumie nie wiadomo czym się kierowano zarówno przy wyborze głośników jak i rodzaju konstrukcji.

Flagowy wzmacniacz wykonany na przestarzałych tranzystorach końcowych. Współcześnie tranzystory w obudowach TO3 znikają z rynku, a większość jeszcze produkowanych typów ma określoną datę "end of life". Za 10 lat pewnie już wcale ich nie będzie bo skończą się zapasy - skąd zatem brać części na potrzeby ew. napraw? Zapytałem nawet skąd taki pomysł i usłyszałem odpowiedź że chodziło o nawiązanie do pierwowzoru jakim jest WSH-205.
Dla mnie projektowanie urządzenia w oparciu o podzespoły których dni na rynku są policzone to dyskwalifikacja już na starcie.
Ponadto we wzmacniaczu są wejścia XLR, mimo iż producent nie oferuje żadnego sprzętu w swoim portfolio z wyjściami XLR, a na dodatek twierdzi że takowe nie mają sensu. Skąd więc wziął się pomysł na wejścia we wzmacniaczu?
Nie mówiąc o tym, że wzmacniacz jest wykonany w mało popularnej w audio topologii prądowego sprzężenia zwrotnego. To pewnie też nawiązanie do przeszłości tyle że nie WSH-205 a Meluzyny. :)

Odtwarzacz CD, szkoda że tylko CD a nie także SACD nie byłoby także niczego złego gdyby oferował coś więcej - np. funkcję DAC i BT. Tam siedzi PCM5102A, dość popularny i całkiem przyzwoity przetwornik choć także już wiekowy (ok. 10 lat) i na pewno są w tej chwili ciekawsze, a może także niedługo zostanie wycofany? Można było w odtwarzaczu dać możliwość użycia go jako DAC USB, tym bardziej że w chwili wypuszczenia odtwarzacza w ofercie nie mieli osobnego DAC, a BT nie mają nadal.

W samym DAC zaś brakuje HDMI ARC, brakuje także BT które jest dziś niezwykle popularne. Ponadto jest triger ale nie wiadomo do czego bo żaden inny klocek go nie ma.

Z kolei drugi model wzmacniacza ma wejścia optyczne i koaksjalne i to aż po dwa. Ciekawy pomysł, bo flagowiec nie ma wcale i w momencie wypuszczenia go na rynek nie było żadnego innego urządzenia które by je miało.
Ma też wyjście Pre-Out i w sumie nie wiadomo do czego bo wejścia direct brak. Można niby podłączyć pod to subwoofer tylko po co? Każdy sub aktywny ma wejścia wysokopoziomowe, więc wyjście pre nie jest potrzebne. Jeśli już, to ciekawsze byłoby wyjście LFE, ale nie ma...

Gdy już kupimy trzy klocki to okaże się że do ich obsługi musimy mieć trzy piloty. :D Już na początku lat 90 powszechne były zestawy z jednym pilotem obsługującym wszystkie klocki.

Moim zdaniem wynika z tego tyle że konstruktorom brak rozeznania w aktualnych trendach branży HiFi. Mamy więc komplet/zestaw który nie do końca jest zestawem bo każdy klocek jest jakby projektowany przez inną osobę która nie sprawdziła co zrobili koledzy odpowiedzialni za inne elementy zestawu. Jak dla mnie od początku widać tutaj brak doświadczenia i konkretnego pomysłu na całość, jest szamotanina.

Na rynku krajowym nie przyjmie się na pewno, znam co najmniej kilka osób które jasno deklarują że klocki ładne ale nie kupią. Po prostu lepiej dołożyć trochę i kupić coś bardziej renomowanego i przemyślanego.
Na rynku zagranicznym? Zobaczymy, ja nie widzę tego chociażby dlatego że oprócz sieci sprzedaży trzeba zapewnić także wsparcie techniczne/serwis. Ktoś na pewno to kupi, ale czy znajdzie się rzesza chętnych na zakup sprzętu nieznanej marki z kraju który nie słynie z wysokiej jakości i kultury technicznej, dodatkowo z koniecznością odsyłania za granice w przypadku usterki? Prawdę mówiąc - wątpię...

Kiciński może i ma dużo środków, ale to nie pierwszy jego projekt który delikatnie mówiąc słabo przędzie. Jest jeszcze coś takiego:
https://mudita.com/pl/
Zresztą byli już członkowie zarządu Unitra sp. z o.o. chyba zaczynali swoją karierę właśnie w Mudita i pewnie stąd pomysł na e-ink w odtwarzaczu CD. :)

Nawiasem mówiąc Mudita jest 20 baniek w plecy za 2024:
https://www.bizraport.pl/krs/0000467620 ... zialnoscia
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Zarząd odpowiada za stratę, a stratę ponosi firma. Czyli właściciel. Zarząd jest zatrudniany przez właściciela.

Jak wygląda akcjonariat Unitry? Czyimi pieniędzmi palą w piecach?
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Nie ma sensu tutaj zastanawiać się kto i skąd ma na to kasę. Na szybko da się znaleźć taką informację odnośnie Kicińskiego:
Szacowana wartość udziałów w spółce Unitra spółka z ograniczoną odpowiedzialnością to 233 tys.
Wspólniczka Kicińskiego, Monika Godewska zaś:
Szacowana wartość udziałów w spółce Unitra spółka z ograniczoną odpowiedzialnością to 311 tys.
Łącznie więc jest to niecałe 600 tys. Co by oznaczało, że nie swoją kasę wydają. Operują kasą pochodzącą z kredytów?
Zresztą ja nie jestem ekonomistą aby umieć to szczegółowo przeanalizować, a i zagłębianie się w to nie ma sensu bo nic z tego nie wyniknie.
Ja w swoich rozważaniach posługuje się jakimś tam doświadczeniem życiowym, faktami i logiką. Sam jestem trochę ciekawy co się tam wydarzyło, a ciekawość powoduje jakieś przypuszczenia.

Fakty są takie, że firma ma stratę na poziomie 9 baniek i nic nie zapowiada aby w najbliższym czasie udało się to odrobić, zobowiązania firmy to prawie 38 baniek, przy wartości aktywów niecałe 23 bańki.
Kapitał zakładowy to 10k zł. Nawet na ich flagowy wzmacniacz ten kapitał nie wystarczy.
Zapowiadają ekspansję, dogadywanie się z rządowymi instytucjami, przejmowanie nieruchomości (od skarbu państwa?) itp. To już jest gruby temat i w razie wpadki to nie właściciela będą ścigać tylko zarząd i prezesa. :)
Właściciel powie że całkowicie zaufał zarządowi (bo po to ich zatrudnił), a zarząd dopuścił się defraudacji. Właścicielowi zabiorą jego 6000zł (bo Kiciński ma 60% udziałów), jego wspólniczce 4000zł, a zarząd pójdzie siedzieć.

Nie wygląda to dobrze i to może być jeden z powodów zmiany zarządu. Drugi możliwy powód wyłania się z analizy produktów - to są produkty niezbyt trafione, widać ewidentne braki doświadczenia i rozeznania w potrzebach rynku. To podstawowe błędy w kierowaniu firmą, które przy okazji można połączyć z wariantem numer 1.
gibgib

Post autor: gibgib »

Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 2 092 760 zł.

Przy czym zatrudnienie wynosiło 14 osób.

Dla porównania firma w której ja pracuję przedstawia się tak:

Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 2 305 610 zł.

I nas jest 15 osób.

Co oznacza, że w Unitrze zarabia się sporo mniej niż u nas, a w sumie branża podobna.
Artur - średnia wynagrodzenia jest zbliżona (12.457/12.809).
ODPOWIEDZ