Nietypowy winyl
-
panboss13
- Gramofon: Technics SL-1300G
Nietypowy winyl
Cześć jestem trochę w szoku. Kupiłem album Norah Jones "I dream of christmas" wersja deluxe, winyle w kolorze czerwonym. Oczywiście wszystko oryginalnie zapakowane, kupione w Empiku. Po otwarciu okazało się, że w środku są dwie te same płyty( strony C i D ). Oczywiście pewnie udam się z tym na reklamację, ale przed tym chciałem się od was dowiedzieć czy przez ten błąd ten "dwupłytowy" winyl może być coś więcej warty? Z góry dzięki za odpowiedzi.
PS. Szczękę to z podłogi nadal zbieram po odkryciu tego
Technics SL-1300G + Denon DL-103R + Wiim Ultra + Marantz Model 30 + Focal Kanta N°2
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Re: Nietypowy winyl
Zdarza się...
2 płyty C+D warte są dokładnie 50% wartości płyt A+B + C+D - 50% wartości opakowania...
Sorki tak sobie zażartowałem...
Jest to zwykły błąd przy pakowaniu więc, moim zdaniem, raczej wartość jest zdecydowanie mniejsza niż kompletnego wydania.
2 płyty C+D warte są dokładnie 50% wartości płyt A+B + C+D - 50% wartości opakowania...
Sorki tak sobie zażartowałem...
Jest to zwykły błąd przy pakowaniu więc, moim zdaniem, raczej wartość jest zdecydowanie mniejsza niż kompletnego wydania.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- daru0105
Nie. ten błąd jest nic nie warty.panboss13 pisze: ↑18 gru 2025, 20:38Cześć jestem trochę w szoku. Kupiłem album Norah Jones "I dream of christmas" wersja deluxe, winyle w kolorze czerwonym. Oczywiście wszystko oryginalnie zapakowane, kupione w Empiku. Po otwarciu okazało się, że w środku są dwie te same płyty( strony C i D ). Oczywiście pewnie udam się z tym na reklamację, ale przed tym chciałem się od was dowiedzieć czy przez ten błąd ten "dwupłytowy" winyl może być coś więcej warty? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Aaaa.... warty jest reklamacji i tylko tyle
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
-
panboss13
- Gramofon: Technics SL-1300G
Na szczęście w sklepie, także sprawa powinna być szybko rozwiązana
Technics SL-1300G + Denon DL-103R + Wiim Ultra + Marantz Model 30 + Focal Kanta N°2
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
Felix1988
Chyba od niedawna kolekcjonujesz płyty
- darkman
- Kontakt:
Taaa, no niedawno takich Lynyrdów wydanie 2LP kupił zdaje się Dareksu, chyba wymienił, bo reklamował.
- daroleon
- Gramofon: Technics SL D3
-
Rekiniasty
- Gramofon: PL-70 L II
Ja to np. posiadam płytę Melody Gardot z 2008 r., na której jest napisane 45RPM a łOna nagrana na 33 
Benz Micro Glider SM, Accuphase E-480 + AD 60, JM Lab Mini Utopia
- daru0105
Dawno temu kupiłem płyte CD jakiegoś polskiego zespołu rockowego. Nie pamiętam którego.Felix1988 pisze: ↑wczoraj, 09:35Chyba od niedawna kolekcjonujesz płytyKiedyś kontrola jakości była znacznie lepsza, ale też trafiały się takie babole - pamiętam, że kolega kupił na giełdzie "pieczątkę" Peter Gabriel Plays Live i zonk, dwa pierwsze krążki. Musiał ją sobie zostawić, bo ani to sprzedać, ani wymienić...
Otwieram pudełko a tu płyta Andrzej Poniedzielski
Po paru miesiącach sobie myślę włącze i posłucham Pana Andrzeja, a tu pod spodem druga właśnie tego zespołu co zamówiłem
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Robert_p
- Gramofon: Pionieer pl-30 II
Pytanie czy jakby na jednej płycie były dwie pierwsze strony (czyli brak drugiej), czy to by podniosło wartość zestawu ? 
I nie mam na myśli powyższego wydania, ot tak ogólnie.
Były już takie cuda w historii ? Krążek stał się czarnym krukiem czy tylko wyliniałym ?
I nie mam na myśli powyższego wydania, ot tak ogólnie.
Były już takie cuda w historii ? Krążek stał się czarnym krukiem czy tylko wyliniałym ?
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
- darkman
- Kontakt:
Też nie, bo to defekt produkcji, nie podpada pod missprint. Płyta pozbawiona repertuaru lub jego istotnej części, nie jest białym krukiem tylko de facto odrzutem (czuli odpadem śmietnikowym).
Typowe misspronty to pomylony układ utworów, błędny opis tytułów, inny układk linear - set list, inny krój czcionki, błędy w pisownie tytułów i nazwisk, skróty inne niż zastosowano w pierwszym wydaniu itp. Na okładkach to dodatkowy detal graficzny lub ten sam ale w innym, nietypowo miejscu - klasyczny przykład takiej to pierwsze wydanie Abbey Road z przesunietym w lewo jabłuszkiem na back side/lewy dół. Itd..
Typowe misspronty to pomylony układ utworów, błędny opis tytułów, inny układk linear - set list, inny krój czcionki, błędy w pisownie tytułów i nazwisk, skróty inne niż zastosowano w pierwszym wydaniu itp. Na okładkach to dodatkowy detal graficzny lub ten sam ale w innym, nietypowo miejscu - klasyczny przykład takiej to pierwsze wydanie Abbey Road z przesunietym w lewo jabłuszkiem na back side/lewy dół. Itd..
-
Felix1988
To też się zdarza - są kolekcjonerzy zbierający takie wynalazki, bo jest to jakaś ciekawostka, chociaż bardziej dowód bałaganu w tłoczni, niż mająca związek z danym wykonawcą
- krisdebowski
Mnie się trafił megadeth który na stronie a i b ma stronę a
A że był w promocji 3/2 i kosztował 1 grosz to już tak został na półce
A że był w promocji 3/2 i kosztował 1 grosz to już tak został na półce
zestaw naim + kudos
zestaw harman kardon + paradigm
Zestaw denon + wharfedale
Technics sl1500c + ortofon red / blue + audiotechnika 540 + pre iskra1
sporo kabli, słuchawki i szafka
listwa taga harmony pf1000v2
spory ciężar płyt