Demontaż i montaż przełącznika wyboru obrotów
Zaczynamy od obrócenia gramofonu
i zdjęcia pierścienia osadczego
Tu widzimy, ze pierścień osadczy był źle zamontowany, na gwincie a nie w rowku.
Ściągamy podkładki. Ujawnił nam się rowek.
Teraz odkręcamy dwie śrubki
Ja przy okazji demontuje w celu przesmarowania dźwignię z kołem pośrednim (idlerem)
W tym celu wystarczy zdjąć sprężynę zaznaczoną strzałką i odkręcić dwie śrubki
Całość wyjmujemy
Następnie pokrętłem regulacji obrotów (ten na górze) kręcimy w lewo
w celu wykręcenia czarnej plastikowej kopułki
Pojawiają się nam kolejne pierścienie osadcze wraz z podkładkami, które należy ściągnąć, a następnie możemy wysunąć pokrętło z trzpieniem gwintowanym
Został nam ostatni pierścień zabezpieczający krzywkę wyboru obrotów. po jego demontażu możemy zdjąć krzywkę
Zostaje jeszcze ściągnięcie pokrętła wyboru obrotów, które jest zabezpieczone drucikiem widocznym na zdjęciu
W niektórych modelach zamiast drucika jest pierścień osadczy. Pod drucikiem jest podkładka i sprężyna stożkowa. Po zdjęciu pokrętła na obudowie są trzy małe otwory w których są osadzone kulki. Widać je na zdjęciu z drugiej strony obudowy.
W pokrętle są zagłębienia, w które te kulki wskakują i w połączeniu ze sprężyną obrót odbywa się skokowo.
Ja tego nie będę rozbierał, ponieważ montaż pierścienia osadczego jest bardzo trudny i czasem zajmuje dużo czasu, więc wyczyszczę to na tyle ile się będzie dało i przesmaruje z obu stron.
Po smarowaniu zmontowałem ponownie krzywkę i zabezpieczyłem pierścieniem osadczym, tak aby bolec pokrętła trafił w otwór fasolowy.
Następnie smarujemy i wkładamy pokrętło regulacji obrotów, zakładamy podkładkę i pierwszy pierścień osadczy zabezpieczający pokrętło przed wyjęciem
Dwa pozostałe rowki z pierścieniami osadczymi są ograniczeniami dla plastikowej kopułki
Montujemy zatem drugi pierścień w rowek i na niego zakładamy podkładkę
i zakładamy kopułkę kręcąc pokrętłem w prawo w celu jej wkręcenia, należy pamiętać aby bolec trafił w otwór
Teraz kopułkę możemy przykręcić, a na wystający gwint zakładamy podkładkę oraz pierścień osadczy na ostatni rowek
Sprawdźmy jeszcze jak kopułka dochodzi do skrajnego górnego położenia kręcąc pokrętłem regulacji obrotów
Wszystko pracuje lekko, tak jak powinno.