Lenco b 55 - kalibracja i ustawienie kąta igły
-
michalec
Lenco b 55 - kalibracja i ustawienie kąta igły
Cześć .
Do mojego Lenco b 55 dokupiłem headshell z otworami z góry , co ułatwia montaż wkładek innych niż te stare niedostępne już , montowane śrubkami od dołu .Kupiłem Headshell Tonar i do tego wkładkę at 95 vm95e. Koleś w salonie zapytał mnie czy mam kątomierz do ustawienia kąta igły - , nie, bynajmniej nie chciał mi go sprzedać, ale polecił go na stronie lenco odnaleźć . Tam nie znalazłem nic oprócz rysunku - ile od końca ramienia do oryginalnego headshela jest zakładana odległość.
Inne kolega polecił mi olać temat kąta padania igły a tylko skalibrować lenco .
Przyznam szczerze ,że nie wiem jak . W Lenco b 55 na przeciwwadze ramienia jest tylko przykrecony odważnik któremu nie wiem jak dodać czy ująć wartości . Zamontowałem at 95 , gra . Ale co pare płyt igła lata po całej płycie jakby traciła od ramienia wagę.
Czy ma ktoś z Was sposób na kalibrowanie Lenco b 55 albo kątomerz w pdf do własciwego ustawienia kąta igły?
pozdr
Do mojego Lenco b 55 dokupiłem headshell z otworami z góry , co ułatwia montaż wkładek innych niż te stare niedostępne już , montowane śrubkami od dołu .Kupiłem Headshell Tonar i do tego wkładkę at 95 vm95e. Koleś w salonie zapytał mnie czy mam kątomierz do ustawienia kąta igły - , nie, bynajmniej nie chciał mi go sprzedać, ale polecił go na stronie lenco odnaleźć . Tam nie znalazłem nic oprócz rysunku - ile od końca ramienia do oryginalnego headshela jest zakładana odległość.
Inne kolega polecił mi olać temat kąta padania igły a tylko skalibrować lenco .
Przyznam szczerze ,że nie wiem jak . W Lenco b 55 na przeciwwadze ramienia jest tylko przykrecony odważnik któremu nie wiem jak dodać czy ująć wartości . Zamontowałem at 95 , gra . Ale co pare płyt igła lata po całej płycie jakby traciła od ramienia wagę.
Czy ma ktoś z Was sposób na kalibrowanie Lenco b 55 albo kątomerz w pdf do własciwego ustawienia kąta igły?
pozdr
- Załączniki
-
- tonar.jpeg (38.62 KiB) Przejrzano 277 razy
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Lenco b 55 - kalibracja i ustawienie kąta igły
A masz dane tego ramienia? Bo w sieci widzę różne.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
michalec
Nie mam , to klasyczne ramie lenco b 55
https://www.canuckaudiomart.com/details ... s/1790269/
https://www.canuckaudiomart.com/details ... s/1790269/
-
michalec
-
michalec
- Bacek
Co ci po jakimś kątomierzu, nawet nie wiem co poeta miał ma myśli, skoro nawet overhangu nie znasz. Musisz wszystko ustawić a nie tylko kąt.
https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... -generator
Pivot spindle ustaw na 210mm wybierz jakaś geometrię, drukuj i ustawiaj. Na stronie masz opis jak to zrobić.
Fabryczna geometria to nie będzie ale poprawna jak najbardziej. Albo wyszukaj wszystkie dane ramienia i spreparujemy fabryczny szablon.
https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... -generator
Pivot spindle ustaw na 210mm wybierz jakaś geometrię, drukuj i ustawiaj. Na stronie masz opis jak to zrobić.
Fabryczna geometria to nie będzie ale poprawna jak najbardziej. Albo wyszukaj wszystkie dane ramienia i spreparujemy fabryczny szablon.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2025, 09:29 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Twonk
Ten kątomierz to nie czasem szablon do ustawiania igły? Taki?
Mała uwaga, tego obrazka co wkleiłem nie ma co drukować - nie ma na nim skali. Podobno biały obszar ma mieć wymiary 21 x 9 cm ale nie wiem na ile to będzie dokładne.
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
- Bacek
Tu raczej jest overhang tylko. Kąta brakuje.
-
michalec
Dzięki Bacek !!!
Dzięki za ten link do druków , igła leci równo od początku do końca , jest równo , czysto.
Dzięki za ten link do druków , igła leci równo od początku do końca , jest równo , czysto.