Akcesoria sportowe takie wszystko w jednym .

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amrowek

Akcesoria sportowe takie wszystko w jednym .

Post autor: amrowek »

Eh ...lata lecą kodycja też, kiedyś był kaloryfer , teraz po woli bojler się robi :D . Temat taki o róznych rzeczach przydatnych do uprawiania sportów wszelakich. Każdy z nas jakiś tam sport uprawia, uprawiał lub...będzie.Z uwagi na rózne kontuzje , hm z aktywnego sportu to mi rower i pływanie zostaje. Ale wpładłem na pomysł aby spórbować nart na sucho :D nordic walking . Na co zwrócić uwagę , jakie kijki( jakie firmy warto brać pod uwagę?) co ogólnie z tych nart bez nart zaczy się tylko kijki jakie polecacie?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Akcesoria sportowe takie wszystko w jednym .

Post autor: darkman »

Buty Andy! A jak wieczorem to kij owszem, ale bejzbolowy! :D albo nunczaku jeśli dwa kije mają być. :o

aaa bo mi się przypomniało i piec ten co ma @zelazny, bo zima jest, tylko ciężki skurczybyk do łokingowania, chyba przyczepkę byś musiał ciagnąć.

p.d. Komperdele z 2 lub kawałków teleskopowe albo Black diamond z 2-3 i krótkim amortyzatorem. Komperdele są w wersji Light = bdb i też uniwersalne w góry, trek itd..do tego wymienne groty specjalizowane - do walkingu to takie mientkie som choć ja uważam, że w sporcie nie ma letkkiej gry.
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

Jeśli masz na myśli konkretnie Nordic Walking to propozycje Kolegi powyżej odpadają. Kije do nordic są inne niż do trekingu. Różnią się budową i chwytem. Maja rękawiczkę, ponieważ styl chodzenia w Nordic Walking jest zdecydowanie inny. Dobre kije są w całości i dobiera sie je do swojego wzrostu. Nie będę Ci nic polecam bo za słaby jestem w te klocki :)
Ps.
Oczywiście można dreptać z kijami trekingowymi co zresztą sam robię ale na zawodach sędzia może Cię...zdyskwalifikować. :)
Ps. 2
Pisałem, ze nie będę polecał ale żona powiedziała ze jej patyczaki 😂 są super. Te kije to Gabel X-1.35
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kup sobie roller. Tanie, dużo miejsca nie zajmuje, daje wycisk i bojler skasuje :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JootWoo
Gramofon: TOSHIBA/TECHNICS

Post autor: JootWoo »

Wiadomo z kijkami na powietrzu przez las to najlepsze co moze byc :D
Ja na niepogodę kupiłem ostatnio do domu orbitrek - rower eliptyczny. Machasz rekami i nogami i tez idzie sie zmęczyć :D .
Ale na powietrzu najlepiej.
TOSHIBA SR 255/TECHNICS SL-1300
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, V Z1EB, ADC VLM Mk2,G F8, Elac ESG 796, Elac STS 455, Elac STS 344,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/Luxman L30
METZ 4635
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Robert_p pisze:
wczoraj, 22:12
Kije do nordic są inne niż do trekingu.
To prawda, ale są tylko do nordica. Czyli słabo z uniwersalnością. Jeśli mają być profi, to tylko zawodowe. Pytanie moje po co?
Robert_p pisze:
Maja rękawiczkę
A to już w zależności od modelu i preferencji. "Górskie" też mogą mieć rękawiczkę. Diablo niewygodna i zimna jak na tę porę roku, ale spoko jak tam stryjenka winszuje :)

Andy idź do Decathlonu i poczekuj wielorakie, po prostu.
Jak na zawody to pewnie, że zawodowe, ale nic tu o zawodowstwie nie czytałem. :think:
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Trochę koledzy tu mieszacie. Albo ma być nordic walking i wtedy te "nieuniwersalne" i w sumie nie ważne jakie byle właśnie dedykowane czyli jednoczęściowe z odpowiednią "rękawiczką" (choć to nie jest w zasadzie rękawiczka bo ona bardziej na nadgarstku jest).
Albo mają służyć do chodzenia po górach, wertepach i innych bezdrożach. Wtedy najlepiej trekingowe z przedłużoną rękojeścią i teleskopowe żeby na podejściach zejściach można było sobie regulować długość. Ale to różne rodzaje chodzenia są. A kolega z tego co widzę pytał o nodric walking, zakładam że raczej po płaskim i w okolicach zamieszkania.

Ja sobie chwalę takie z korkowymi rękojeściami (do nordic walking), lepsze niż guma na ciepłe dni. Bodaj że to Viking czyli tania firma.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Robert_p

darkman pisze:
dzisiaj, 07:36
Robert_p pisze:
Kije do nordic są inne niż do trekingu.
To prawda, ale są tylko do nordica. Czyli słabo z uniwersalnością. Jeśli mają być profi, to tylko zawodowe. Pytanie moje po co?
Robert_p pisze:
Maja rękawiczkę
A to już w zależności od modelu i preferencji. "Górskie" też mogą mieć rękawiczkę. Diablo niewygodna i zimna jak na tę porę roku, ale spoko jak tam stryjenka winszuje :)
Jak na zawody to pewnie, że zawodowe, ale nic tu o zawodowstwie nie czytałem. :think:
W zapytaniu nie ma również nic o uniwersalności więc pisałem o kijach do Nordic Walking.
Pisząc rękawiczka nie miałem na myśli pełnej rękawicy która chroni przed zimnem tylko rodzaju uchwytu wymaganego przy sposobie chodzenia w Nordic Walkig.
Tak jak napisał Bacek, albo Nordic albo Trekkingowe(czytaj uniwersalne). To są całkowicie inne kije do innego zastosowania.

Amrowek- sprecyzuj jakie masz wymagania, jak chcesz ich używać to wtedy będzie łatwiej z konkretnymi poradami.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Ale ja znam się z Andym - jest już w wieku poza olimpijskim, trochę jakby :D za to nalewki robi nadal na poziomie wyczynowym.
Kij ma dwa końce, Panowie. Końcówki "groty" są wymienne, na wielorakie podłoża itd..
Nic nie pisał o zawodach, sędziowaniu i wyczynie hehe. Raczej nie o to mu chodzi.
Kije nie muszą być stałe itd..jednoczęściowe.
Ot choćby tu można się pogapić, kategorie, rodzaje, firmy, ceny:
https://nordicsklep.pl/?gad_source=1&ga ... Q_EALw_wcB
Nie ma się co łapać za słówka, bo ciało uderzone kijem bejsbolowym, nie ma prawa wstać.
I tyle. Eh.. te internety.. :D
https://nordicsklep.pl/117-nordic-walking#/page-2
Robert_p pisze:
dzisiaj, 08:49
To są całkowicie inne kije do innego zastosowania.
Nie jest to prawda. A jedynie półprawda, choć kierunkowa oczywiście. To kwestia wyboru i dostosowania pod swoje wymagania.
Awatar użytkownika
Bacek

Nordic walking to nordic walking, nie musi być wyczynowe/zawodowe. Natomiast podpieranie się na kijach i chodzenie jak modliszka z kijami z przodu to albo wspomaganie przy niepełnosprawności ruchowej (wrodzonej lub nabytej choćby geriatrycznie) albo chodzenie w trudnym terenie i z nordic walking nie ma wiele wspólnego. I w tym kije dedykowane do nordic walking gorzej się sprawdzą, co nie znaczy oczywiście że się nie da ich używać, jedynie że nie będą najwygodniejsze do tego celu.
Awatar użytkownika
Robert_p

darkman pisze:
dzisiaj, 10:14
Robert_p pisze:
dzisiaj, 08:49
To są całkowicie inne kije do innego zastosowania.
Nie jest to prawda. A jedynie półprawda, choć kierunkowa oczywiście. To kwestia wyboru i dostosowania pod swoje wymagania.
Nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem ponieważ to jest prawda. I nie ma znaczenia w jakim wieku jest Kolega.
Kije do Nordic to nie są kije profesjonalne/zawodowe czy wyczynowe. To są kije do innego stylu chodzenia.
To tak samo jakby porównać rower górski do roweru szosowego. I jednym i drugim da się jeździć ale mimo wielu podobieństw są to całkowicie inne rowery do innego zastosowania.
Jak napisał Bacek "nordic walking to nordic walking" ja dodam trekking to trekking i tych pojęć nie można mieszać przy wyborze kijów.

ps.
Odnośnie wieku to byłem ostatnio na zawodach biegowych i nordic walking, gdzie warunkiem uczestnictwa był wiek---> 55 plus :)
Ja przy kolegach i koleżankach to byłem szczeniak :lol: Panie i Panowie zapierdzielali z kijkami, że hej ! :clap:
Jestem pełen podziwu dla aktywnych wiekowych seniorów. Są oni dla mnie wzorem do naśladowania.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Robert_p pisze:
dzisiaj, 11:31
Nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem
OK. Pasuje mi. :)
Nie ma takiego obowiązku ani nawet sugestii.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robert_p pisze:
dzisiaj, 11:31
to nie są kije profesjonalne/zawodowe czy wyczynowe. To są kije do innego stylu chodzenia.
Może jestem ignorantem kijkowym, ale zawodowcy czy wyczynowcy chodzą inaczej?
Wiem że np. Korzeniowski chodził inaczej w ramach swojej dyscypliny. Tu jest podobnie?

Ja to bym znalazł kije w lesie, przyciął na odpowiednią długość i heyah :morda:
Ciupaga walking. Eko bio.

Albo chodzić bez lasek. Też super. Nawet biegać można.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Generalnie w nordic walking nie opierasz się na kijkach tylko odpychasz do tyłu. Czubek kijka nigdy Cię nie wyprzedza, ręce zwisają dość luźno w dół. Machasz nimi prawie jak byś normalnie szedł tylko na końcu z tyłu ruch jest pogłębiony. Narty na sucho do dobre porównanie.

Tu to dobrze widać na początku. Przy okazji widać po co są te "rękawiczki".

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To to już jest wyczynowy nordic czy jeszcze amatorski?
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ