Przesyłka z USA USPS-> Inpost

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krolix

Przesyłka z USA USPS-> Inpost

Post autor: krolix »

Czołem,
czy ktoś z Was otrzymał przesyłkę wysłaną z USA za pośrednictwem USPS, której dostarczycielem w Polsce był Inpost?
Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja i zastanawiam się, czy mam oczekiwać jakiegoś wezwania do uiszczenia VAT itp?
Pytanie bierze się stąd, że zazwyczaj końcowym dostarczycielem była Poczta Polska, ale raz przesyłkę dostarczył FedEx i tu nastąpiła niemiła niespodzianka. Jakiś czas po dostarczeniu przesyłki w skrzynce znalazłem pismo od FedEx z rachunkiem do zapłacenia wiadomych opłat plus opłaty za wyliczenie tych opłat i tu okazało się, że FedEx liczy sobie za to wyraźnie więcej niż te 8.50 PLN pobierane za to samo przez Pocztę Polską. Mam zatem traumę ;) i obawę, że wkrótce Inpost o coś się upomni...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Przesyłka z USA USPS-> Inpost

Post autor: Wojtek »

Niestety nie masz na to wpływu. To że Fedex informuje po czasie to norma. Ja mam u nich założone konto to od razu ściągają z karty należności celne :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Wojtek pisze:
25 lis 2025, 14:00
Niestety nie masz na to wpływu. To że Fedex informuje po czasie to norma. Ja mam u nich założone konto to od razu ściągają z karty należności celne :)
Tak, tylko zastanawiam się czy z Inpostu przyjdzie jakieś wezwanie do zapłaty czy nie. Mam w przesyłce także płyty dla znajomych i nie wiem czy mogę się już ostatecznie rozliczać czy nie. ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie miałem okazji przerabiać temat przez inpost, ale domyślam się że wszyscy się jakoś rozliczają, a nie że tam opłaty, a tu gratis.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ