No nie wiem...
Skąd wytrzasnąłeś te modele? Kompletnie mi nie znane... Mało linków w polskim necie...
Tenda relatywnie strasznie droga...
A ten drugi ma już ficzery z kategorii pro, np. serwer VPN. Zamierzasz wchodzić do sieci domowej spoza domu przez Internet, np. na wyjeździe?
Jego zaleta dla "zwykłego" użytku domowego to porty LAN już w prędkości 2,5 Gbps, co pomału wchodzi jako standard pod strzechy. Inna zaleta - kontrola rodzicielska, jak się ma mocno nieletnich mieszkańców (ja z moimi stosowałem zasadę "tłumaczyć i uczyć zamiast ograniczać", bo owoc zakazany kusi najbardziej).
Znowu pytanie: jak grube masz łącze internetowe? Więcej niż 1 Gbps? Bo jeśli niżej, to i tak urządzenia w domu będą konkurować o dostęp do neta...
A wysokie prędkości WiFi na 5GHz (jeszcze wyższe niż osiąga proponowany Asus) są w praktyce osiągalne w niewielkiej odległości od urządzeń, najlepiej bez żadnych przeszkód po drodze.
Moje doświadczenie mi mówi, że nigdy nie pokryjesz sygnałem mieszkania/domu tak dobrze jedną silną anteną, jak kilkoma słabszymi, połączonymi właśnie kablem LAN. To i dla zdrowia lepiej, choć foliarzem nie jestem

Tym bardziej, że chciałbyś też zahaczyć o podwórko - wtedy albo antena zewnętrzna, albo w domu, ale w oknie, bo ściana zewnętrzna będzie sporo pochłaniać. A punkt dostępowy zewnętrzny musi być gotowy na warunki atmosferyczne, do tego wyciągnięcie kabli z domu (zasilanie+LAN) - idzie się mocno w koszty z zewnętrznym AP.
Wymaganą okolicznością jest niestety pociągnięcie i schowanie w chałupie parunastu metrów skrętki. Upierdliwe, choć to akurat wydatek groszowy, a daje dużą wygodę.
To moje zdanie oczywiście