Urwane mocowanie Dual TK w M20E

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
ozeh

Urwane mocowanie Dual TK w M20E

Post autor: ozeh »

Dzień dobry wszystkim.

Debiut w tym szanownym gronie zacznę od przykrego dla mnie tematu. Mam gramofon Dual 601 i w nim wkładkę Dual M 20 wraz z oryginalną igłą. Nieszczęście polega na tym, że eksperymentowałem trochę z innymi wkładkami i nie owijając w bawełnę, uwaliłem mocowanie wkładki na klips jak widać na załączonym zdjęciu. Brak doświadczenia z tym mocowaniem Dualowskim i takie skutki. W związku z tym chciałem poprosić o poradę czy da się to jakkolwiek ogarnąć/podratować? Pewnie zmienić tej obudowy wkładki się nie da? Jeśli nie to czy zostaje mi tylko przyklejenie tej wkładki na stałe do podkoszyka Dual TK? Zaznaczę, że wkładka mimo urwania tego mocowania tylnego siedzi w tym podkoszyku i da się odtwarzać, ale jednak przez to uszkodzenie jest tam minimalny luz i łatwo to przestawić.

Jeśli należy mi się zrypka za nieostrożne obchodzenie się ze sprzętem to zapraszam, jak najbardziej, ale konsekwencje i tak moje. :)

Będę wdzięczny za każdą radę.
IMG_20251117_172802539.jpg
IMG_20251117_172832877.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Urwane mocowanie Dual TK w M20E

Post autor: Wojtek »

Ja to bym poświęcił jakiś podkoszyk i przykleił na stałe. Możesz też kupić nowy zamiennik (dłużej posłuży).

Alternatywnie - zapoluj na Ortofon M15 albo późniejszą F15/FF15.
Będziesz miał standardowe mocowanie 1/2'', a igła od Duala M20E pasuje do takiego body.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ozeh

Bardzo dziękuję, Wojtku. Nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałem z tym zamiennikiem - masz na myśli zamiennik tej wkładki? On ma jakieś inne oznaczenie? Na allegro jest np takie coś: https://allegro.pl/oferta/wkladka-gramo ... 7137445023 ale czytałem też, że wkładki Ortofon M20 to coś innego niż te Dualowskie chociaż ta akurat ma na spodzie naklejkę Dual.

Myślę, że ostatnie już pytanie: w przypadku przyklejania obawiać się jakoś o kalibrację wkładki względem płyty? Tzn. o styczną do rowka mi chodzi. W zasadzie tam niewielki luz jest, ale jest. Chyba że ten Dual ma możliwość takiej regulacji w headshellu a ja o tym nie wiem to wtedy nawet jakbym delikatnie krzywo przykleił to mogę skorygować.

Serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

ozeh pisze:
17 lis 2025, 18:24
masz na myśli zamiennik tej wkładki
Nie, podkoszyk Dual TK :)
https://allegro.pl/oferta/tk-24-headshe ... 9518357800
ozeh pisze:
Na allegro jest np takie coś
To jest Twoja wkładka w nieco innej obudowie plastikowej (bo ma otwory mocujące po bokach, a nie tylko klips z tyłu). Zakup trochę bez sensu.
Igła jest od starej/pierwszej wersji Ortofon M20E (bez "Super").

Ogólnie mocno pogmatwane było nazewnictwo u Ortofona z tej ery.
ozeh pisze:
w przypadku przyklejania obawiać się jakoś o kalibrację wkładki względem płyty?
Nie no Panie, jak już kleić to w takiej pozycji jak oryginalnie z założonym klipsem, inaczej będziesz miał rozjechaną geometrię.
Wsparcie finansowe forum
ozeh

Dzięki serdeczne za wyjaśnienie. Z klejeniem oczywiście, że w pozycji założonej, tylko mimo wszystko z jednym klipsem (a drugim urwanym) ta wkładka ma trochę luzu, chociaż jak się ją porządnie dosunie tym jednym klipsem to jest raczej to samo co było, ale teraz wiem, że najlepiej się jeszcze upewnić szablonem przed klejeniem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Myślę, że możesz najpierw spróbować dwustronnej taśmy klejącej. Będzie pozycjonować wkładkę nie gorzej jak klej a zawsze jest rozbieralne.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP DP > DH-101 > DH-220 > Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17>Fiio K11 R2R/Yamaha WXAD-10
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dobry pomysł, choć obawiałbym się o jakieś mikro-ruchy takiego spoiwa podczas odtwarzania płyty.
Wsparcie finansowe forum
ozeh

Dziękuję Panowie za rady. Cieszę się, że dołączyłem do tego zacnego grona.
ODPOWIEDZ