Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Krzysztof_M »

dale pisze:
08 lis 2025, 15:32
Bacek pisze:
08 lis 2025, 13:48
Ja jestem w stanie zrozumieć że jeżeli ktoś kupuje taki sprzęt i za tyle to go raczej na to stać a jego życie kręci się wokół innych spraw niż fora audio.
Nie burz świta kolegi :) Widocznie należy do osób które uważają że sprzęt kupuje się po to, by się nim chwalić :)
Przykre jest, kiedy to, kim jesteśmy i co sobą reprezentujemy odbierane jest wyłącznie przez pryzmat konta na fejsbuku czy instagramie...
Ale to niby ja jestem tym, który jest tutaj by się pochwalić, jak również reszta uczestników tego forum z Tobą włącznie?

Albo tak sobie na skróty żartujesz, a może faktycznie tak myślisz ... ?

W każdym razie temat winyli i muzyki mnie interesuje, dlatego tu jestem. Gdybym miał Nową Unitrę to bym się tym podzielił, ale akurat mam Sony to się tym posiadaniem Sony i moimi radościami i rozterkami z tego wnikającymi podzieliłem (albo jak to nazywasz, pochwaliłem).

Chyba, że żartujesz teraz i tylko słabo to zaznaczyłeś?
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Krzysztof_M pisze:
08 lis 2025, 16:00
Ale to niby ja jestem tym, który jest tutaj by się pochwalić, jak również reszta uczestników tego forum z Tobą włącznie?

Albo tak sobie na skróty żartujesz, a może faktycznie tak myślisz ... ?
Ani jedno, ani drugie. Wskazuję że są ludzie którzy mają w poważaniu pokazywanie innym co mają. Bo tego do szczęścia nie potrzebują.
Sam się umieść i określ w jakiej grupie jesteś - jeśli czujesz potrzebę, nic mi do tego.
Dziwi mnie tylko podejście "jeśli nie ma tego w internecie, to to nie istnieje" u osoby na pewnym poziomie.

ps. wiele osób jest tutaj dla wiedzy i odczuwa potrzeby poddawania pod dyskusję czy ocenę swoich wyborów.
Między innymi ja - jeśli już potrzebujesz szufladkowania.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Gdzieś na YT widziałem człowieka który faktycznie słuchał i testował produkty nowej Unitry, ale takich osób i materiałów jest jak na lekarstwo. Rozumiem, że jak kogoś stać na takie sprzęty, to nie jest to taki typ człowieka, który by robił recenzje w internecie, ale kilku takich wyjątków potwierdzających regułę powinno się znaleźć. A tymczasem tu jest kompletne zero i to daje ludziom do myślenia.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Z ust własnych etatowego recenzenta że świerszczyków : "Zasada jest taka, że jeśli nie da się pozytywnej recenzji wystawić, to dystrybutora grzecznie prosi się o kolejny klocek, bez publikacji niekorzystnych. Chętnie na to przystają. A interes się kręci, w świerszczyku zapełnia się powierzchnia reklamowa."
Znajomy już od paru ładnych lat przestał recenzować. Ale wiedzę o rynku ma nadal niezłą...
Awatar użytkownika
dale

Obywatel pisze:
09 lis 2025, 23:42
ale kilku takich wyjątków potwierdzających regułę powinno się znaleźć
Mało znasz takich ludzi :) Bez urazy.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Krzysztof_M, pokaz mi na tym forum osoby, które pochwaliły się zakupem jakiegokolwiek nowego urządzenia hi-fi za kwotę tych 20 tysięcy złoty.
Trochę się naszukasz bo użytkownicy tego forum kierują się trochę inną filozofią przy swoich wyborach.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

panboss13 pisze:
08 lis 2025, 16:00
Tak z czystej ciekawości, wiadomo gdzie są produkowane gramofony Unitry? W Polsce czy projekt w Polsce a wykonanie w Chinach?
Chwalą się że made in Poland.

Planujesz zakup?

Co do nieobecności materiałów, jakichś recenzji czy klipów od nabywców sprzętu nowej Unitry - podzielam zdanie dale czy Piterskiego.
Jest to oczywiście pewien wyznacznik popularności (lub nie).
To że Unitra nie sprzedaje swoich klocków w ilościach hurtowych chyba nikogo nie dziwi, ale moim zdaniem nadal nie wynika to z tego że sprzęt jest słaby czy zbyt niskiej klasy. Po prostu jest nadal nieznany.

Napisałem już o tym kiedyś, ale gdyby ode mnie cokolwiek zależało to zainwestowałbym w handlowca, który jest na miejscu w USA i załatwia deale dystrybucyjne i jeździ po targach. Własny człowiek, a nie jakiś agent 50 firm, który pcha stos ulotek na każdym spotkaniu biznesowym, bo od każdego ma premię za deal.

Oczywiście jakaś sieć dystrybucyjna się powoli tworzy, ale jest tego mało.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel

dale pisze:
wczoraj, 12:27
Obywatel pisze:
09 lis 2025, 23:42
ale kilku takich wyjątków potwierdzających regułę powinno się znaleźć
Mało znasz takich ludzi :) Bez urazy.
Jakich, potencjalnych nabywców nowej UNITR-y?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
dale

Pewnie są potencjalnymi nabywcami takiego sprzętu, stać ich na to, natomiast wiem że nie są aktywni na żadnych forach, fejsach czy innych społecznościówkach.
Awatar użytkownika
Obywatel

Większość pewnie tak, ale tak jak napisałem, ludzie są różni i statystycznie niemożliwe jest żeby żaden posiadacz nowej UNITR-y nie udzielał się w internecie.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

dale pisze:
wczoraj, 20:42
Pewnie są potencjalnymi nabywcami takiego sprzętu, stać ich na to, natomiast wiem że nie są aktywni na żadnych forach, fejsach czy innych społecznościówkach.
Brzmi jak teoria spiskowa.

- Czy udziela się Pan w necie?
- Nigdy!
- Wspaniale, może Pan kupić nasz sprzęt.

Sorki, nie mogłem się powstrzymać ;)
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
dale

Absolutnie. Po prostu nie ten typ ludzi :) Jeden lubi się pochwalić Turcją "all inclusive", drugi woli w tym czasie szkicować węglem...

Każdy ma jakąś wizję świata i swojego miejsca w nim.
Nie dziwię się że jest tyle stron tego wątku, ich działania są mocno niesztampowe.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

To że u nas nikogo nie ma to się nie dziwię. Natomiast że na Facebook nie widać to już tak.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
panboss13
Gramofon: Sony PS-HX500

Post autor: panboss13 »

Wojtek pisze:
wczoraj, 14:13
Planujesz zakup?
Nie, za duża nie wiadoma jak na takie pieniądze. Plus nie widzę nic na papierze co by wyróżniało ich gramofony(12 calowe ramię, duża masa, ponadprzeciętny napęd itp.)
Z Polskich konstrukcji to już bardziej ciekawszy wydaje się Muarah
Sony PS-HX500 + Wiim Ultra + Marantz Model 30 + Focal Kanta N°2
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

panboss13 pisze:
dzisiaj, 10:43
Plus nie widzę nic na papierze co by wyróżniało ich gramofony(12
A ile firm produkuje obecnie gramofony DD? I nie mówię o DJ'skich produktach Hapin.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ